Din secunda in care copilul ajunge pe lume - si pe tot parcursul vietii sale - el invata. In timp ce marile realizari, cum ar fi mersul pe bicicleta si cititul vor veni mult mai tarziu, aceasta nu inseamna ca lectiile timpurii nu sunt importante.
Mamele si tatii nu-si pot imagina cat de mult se vor schimba vietile lor in primele doua saptamani de cand bebelusul vine pe lume. Ca sa nu mai vorbim cat de mult va invata nou-nascutul in acest scurt interval de timp.
Desigur, parintii invata multe despre ingrijirea copiilor, dar si copilul absoarbe informatiile ca un burete. El trebuie sa stapaneasca alaptarea, impreuna cu mama lui, si trebuie sa se obisnuiasca cu lucruri precum schimbarea scutecelor si baita si chiar cu ridicarea capsorului.
Aceste lectii de viata ar putea parea mici, dar cand un nou-nascut trebuie sa-si dea seama cum sa ramana treaz o ora intreaga si sa se concentreze asupra controlarii mainilor si respiratiei, in timp ce mananca, atunci aceste lectii marunte sunt realizari marete.
20 de lucruri pe care copilul le invata in primele doua saptamani de viata
1. Cum sa atraga atentia mamei
Bebelusii plang. Este ceea ce fac din momentul in care s-au nascut si cam de fiecare data cand au o nevoie. Este un raspuns natural atunci cand bebelusul este infometat sau se simte inconfortabil sau este suprasolicitat. In curand copilul va afla ca plansul este o modalitate buna ca sa atraga atentia mamei.
Copilul va afla ca plansul o va face pe mama sa raspunda, dar asta nu inseamna ca mama ar trebui sa creada ca bebelusul cauta doar atentie. Studiile de cercetare au demonstrat ca mama ar trebui sa raspunda la plansetele bebelusului ei, mai ales cand este atat de mic. Copilul plange pentru ca are o nevoie, iar mama trebuie sa se ocupe de aceasta nevoie.
2. Sa-si dea seama cum sa se hraneasca
Primele doua saptamani ar putea fi cele mai grele pentru alaptare. Acest lucru se datoreaza faptului ca atat mama, cat si bebelusul se gandesc cum sa se descurce cu alaptarea. La inceput bebelusul poate fi atat de letargic sau atat de infometat incat vrea sa suga in orice conditii. El nu stie ca trebuie sa-si tina limba in jos si sa apuce cat mai mult din mamelon. Mama lui trebuie sa-l ajute, gasind in acelasi timp cele mai bune pozitii de alaptat.
Unii copii inca nu-si dau seama dupa primele doua saptamani, cum sa se hraneasca. Nu este nicio problema. Mama inca invata. Dar majoritatea copiilor isi dau seama ce au de facut din instinct, iar dupa primele doua saptamani lucrurile se vor imbunatati daca, atat mama, cat si copilul continua alaptarea.
3. Cum sa-si controleze mainile
Cand bebelusii se afla in uter, incearca sa obtina controlul asupra membrelor lor. Este o sarcina mult mai dificila, decat cei mai multi dintre noi ne-am fi imaginat, dar loviturile in burta nu au fost intotdeauna intentionate. In primele cateva saptamani, copilul nu are control complet asupra corpului sau. Cand se naste el are un reflex uimitor, ceea ce il face sa-si intinda brusc bratele si picioarele, atunci cand aude un zgomot puternic sau cand are senzatia de cadere in gol.
La doua saptamani copilul abia incepe sa invete sa-si controleze bratele. Probabil va reusi in curand, dar daca apuca o jucarie, o face doar din intamplare. Coordonarea ochi-mana nu este atat de buna in acest moment si chiar daca ar fi, bratele lui nu sunt coordonate inca. Este o abilitate la care lucreaza, dar nu o stapaneste inca.
4. Sa-si tina capul
Dureaza mult mai mult de doua saptamani pana ca un nou-nascut sa aiba control complet asupra capului. Dar in acest moment el invata cu siguranta tehnica. Copilul ar putea incerca sa-si priveasca mama in timp ce-l strange la piept, dar in primele doua luni va invata sa-ti tina capul incetul cu incetul.
Pentru a avea control asupra capului, bebelusul trebuie sa isi formeze muschii gatului. Acest lucru poate dura ceva timp – vor trece cateva luni inainte ca el sa-si poata tine capul fara efort. Dar in primele doua saptamani, el va invata cum se face si va continua sa-si intareasca muschii de la gat.
5. Sa puna un picior in fata celuilat
Desi abia in jurul varstei de un an, copil va invata sa mearga in picioare, el are acest instinct natural inca din primele doua saptamani. Daca ii tii picioarele in pozitie verticala, vei observa ca va incerca sa puna un picior in fata celuilalt. Acesta este primul pas spre mers si se intampla inca din primele doua saptamani.
Inainte chiar de a se gandi la mers, bebelusul trebuie sa devina mai puternic - trebuie sa-si controleze capul, apoi sa-si dezvolte muschii trunchiului, spatelui si picioarelor. Dar el stie deja sa faca un pas in fata celuilalt, chiar inainte de incheierea primei luni.
6. Sa-si dea seama cum sta treaba cu nevoile fiziologice
Bebelusii nu au nevoie sa invete cum sa-si faca nevoile. Dar este totusi ceva de invatat in legatura cu scutecul. In primele cateva saptamani, bebelusul va fi foarte sensibil la schimbarile de temperatura, ceea ce inseamna ca, de indata ce ii dai scutecul jos, va face pipi, pe unde nimereste.
Uneori bebelusii trebuie sa depuna efort pentru a avea scaun, dar, de obicei, incep sa se obisnuiasca dupa cateva saptamani. Pentru bebelusii alaptati pot fi mai multe scaune pe zi sau chiar o data la cateva zile. Nu este ceva neobisnuit sa rateze cateva zile, dar daca micutul pare ca nu se simte confortabil sau daca iti faci griji, consulta medicul pediatru.
7. Sa invete cum sa suga, sa inghita si sa respire
Multe mame realizeaza ca vor petrece primele cateva saptamani cu copilul, invatand cum sa alapteze. Dar nu se gandesc la faptul ca si cel mic are de invatat. Unul dintre aspectele care pot deveni complicate se refera la felul in care copilul trebuie sa suga, sa inghita si sa respire. Dar majoritatea bebelusilor se descurca destul de bine la doua saptamani.
Ar putea apara o problema atunci cand laptele mamei trece de la colostrul mai gros la laptele mai subtire, dar mai abundent. Ei trebuie sa-si dea seama cum sa se adapteze, astfel incat sa curga laptele, dar sa poata respira in mod regulat.
8. Isi da seama ca baia nu este asa amuzanta
Mamele isi imagineaza ca bebelusii lor se vor juca si se vor stropi la baie. Dar nu va dura mult timp pana cand nou-nascutul isi va da seama ca baita nu este deloc distractiva. Vor trece cateva luni pana cand bebelusul va incepe sa se bucure de baie.
La varsta de doua saptamai bebelusilor nu le place sa stea neinfasati. Cand mamele ii dezbraca si ii pun in apa, majoritatea bebelusilor plang. Sunt o multime de senzatii noi pentru ei. Iar mama trebuie sa se asigure ca apa este calda si ca temperatura din camera este placuta. In cateva saptamani s-ar putea ca bebelusului sa inceapa sa-i placa, dar este ceva neobisnuit sa-i placa sa faca baie de la varsta de doua saptamani.
9. Incepe sa cunoasca mirosul mamei si al tatalui
Simturile bebelusului incep sa se dezvolte inca din uter, iar adevarul este ca bebelusul poate simti mirosul mamei inca de la nastere. Poate dura putin mai mult pentru a detecta mirosul tatalui. In functie de cat de mult isi tine tatal copilul in brate, copilul ar putea recunoaste si mirosul tatalui sau de la varsta de doua saptamani.
10. Cum sa pozeze
In zilele noastre bebelusii incep sa zambeasca la telefonul mobil de cand au doar cateva luni. Dar adevarul este ca majoritatea nou-nascutilor invata cum sa pozeze pentru aparatul foto chiar mai devreme de doua saptamani. Acum este momentul in care majoritatea fotografilor fac acel fotografii adorabile cu nou-nascuti.
Bineinteles, nu este nevoie de prea multe pentru a fi atat de dragut. De obicei, cele mai bune imagini sunt cu bebelusul invelit intr-o patura sau pur si simplu gol, in timp ce doarme.
11. Isi da seama care sunt alimentele sale preferate in functie de laptele matern
Cand bebelusii beau doar lapte, multe mame nu isi dau seama ca ei invata deja despre produsele alimentare preferate, chiar si la varsta de doua saptamani. In timp ce formula de lapte poate avea acelasi gust mereu, copilul poate detecta diferente subtile in laptele matern chiar si la doua saptamani dupa nastere.
Mai tarziu, bebelusul va putea distinge gusturile amar si sarat, dar in primele cateva saptamani este vorba doar despre gustul dulce. Desigur, gustul dulce va fi preferatul copilului pentru restul copilariei. Aceasta ar putea fi si din cauza ca dulcele este primul gust pe care il simte cu adevarat un nou-nascut.
12. Sa tina degetul mamei
Bebelusilor le place sa tina mana mamei. Ei incep foarte devreme pentru ca au acest reflex de a apuca de la nastere, ceea ce inseamna ca isi vor tine mana inchisa aproape tot timpul. Daca micutul tau intalneste ceva, isi va inchide micile degete in jurul acelui lucru.
Pe masura ce miscarile bebelusului devin mai intense, el se va bucura si mai mult sa tina degetele mamei sau ale tatalui in mana sa. Este asa dulce sa vezi un bebelus de doua saptamani agatat de oamenii pe care ii iubeste cel mai mult.
13. Intoarcerea capului
Un nou-nascut se naste cu abilitatea de a-si intoarce capul. Dar una este sa-l intoarca atunci cand se afla pe spate, si alta cand se afla pe burta.
La inceput, majoritatea copiilor nu isi pot ridica cu adevarat capul pentru a-l misca, chiar daca sunt tinuti in pozitie verticala pe pieptul mamei lor. Va fi nevoie de timp pentru ca ei sa castige forta pentru a intoarce capul mai mult.
De asemenea sunt o multime de lucruri care atrag atentia copilului si acest lucru se imbunatateste, cu siguranta, in primele cateva saptamani. Muschii gatului se vor imbunatati, de asemenea, pentru a permite copilului sa se uite in jur mult mai mult. Cel mai mare pericol cand copilul nu-si intoarce capul este posibilitatea sufocarii, daca el se afla pe burta. Iar acest lucru este inca un risc la varsta de doua saptamani, dar lucrurile se imbunatatesc si copilul invata de la o zi la alta.
14. Sa reactioneze la sunete puternice
Bebelusii aud inca de cand se afla in burta si, desi nu inteleg ce ar putea spune mama, ei pot distinge modulatiile si volumul vocii. Chiar si inainte de nastere, bebelusul ar putea sa se opreasca, atunci cand apare un zgomot deosebit de puternic. Acest lucru este valabil si la varsta de doua saptamani. Dar s-ar putea sa existe unele schimbari in acest moment.
In uter sunetele sunt destul de inabusite, deci schimbarile de volum pot fi destul de distincte in primele cateva saptamani. Dar cand copilul se obisnuieste cu zgomotul, nu il va mai deranja atat de mult. Daca mama pastreaza liniste in casa, in primele cateva luni de viata, atunci cand va mai creste, copilului ii va fi mai greu sa doarma cand este zgomot.
Dar daca mama introduce diverse zgomote in timpul programului de somn, bebelusul se va obisnui cu acestea si nu va fi deranjat de faptul ca mama decide sa dea cu aspiratorul in timp ce el doarme.
15. Sa stea treaz o ora intreaga
Este cu adevarat obositor sa fii nou-nascut. In primele zile dupa nastere, copilul ar putea avea doar cateva minute de veghe, inainte de a avea nevoie de un nou pui de somn. Copilul nu va dormi perioade lungi de timp, dar nici nu va fi treaz perioade lungi. Dupa nastere bebelusul va incepe sa aiba perioade de veghe un pic mai mari de fiecare data.
La inceput, copilul ar putea sa ramana treaz suficient de mult timp pentru a fi alaptat - si s-ar putea sa fie nevoie sa fie trezit in mijlocul alaptarii. In jurul varstei de doua saptamani, bebelusul ar putea sa ramana treaz pentru o ora intreaga. Aceasta este o perioada de timp suficient de mare ca sa manance, sa fie schimbat si chiar sa te joci putin cu el.
16. Realizeaza cand este prea mult
Pentru nou-nascuti, primele cateva saptamani de viata sunt bizare si atat de diferite fata de ceea ce erau ei obisnuiti. Ei se confrunta cu aceleasi lucruri ca si in uter - senzatii de lumina, mirosuri, sunete - dar toate sunt amplificate in lumea reala. In primele zile copilul tinde sa doarma tot timpul. Dar in jur de doua saptamani, bebelusul devine mai atent si poate sa se simta inconfortabil.
Bebelusii pot invata rapid cand este prea mult. Este posibil ca ei sa nu poata sta intr-o camera aglomerata, chiar daca este plina cu persoane care il iubesc. Iar cand se intampla acest lucru, copilul devine atat de suparat incat plange si iar plange. Uneori, singura solutie este sa mergi singura cu el intr-o camera linistita si intunecata ca sa-l calmezi suficient pentru a adormi.
17. Sa se concentreze asupra fetelor
Vederea unui nou-nascut nu este chiar atat de buna. Bebelusii nu pot vedea in departare si nu pot distinge culori. Asa ca trebuie sa fie un contrast bun pentru a atrage atentia copilului. La varsta de doua saptamani copilul se concentreaza pe fetele oamenilor.
Cand bebelusul este tinut in brate, suficient de aproape de fata, el poate distinge chipul celui sau celei care il tine. Asta inseamna ca bebelusul invata fetele mamei si tatalui. Cand bebelusul isi priveste in ochi mama sau tatal este cel mai dragut lucru din lume.
18. Intoarcerea capului dupa mamelon
Bebelusii au un instinct natural de a obtine hrana, dar trebuie sa comunice cu mama, astfel incat ambii sa se afle pe aceeasi lungime de unda. Atat mama cat si bebelusul vor invata in primele doua saptamani, dar si mai tarziu, cum sa faca acest lucru. Bebelusul va invata sa obtina atentia mamei, iar aceasta va invata semnele copilului cand ii este foame. Desigur, plansul este indiciul final, dar exista multe alte semne care se petrec mai devreme.
Copilul are un instinct natural de a face anumite lucruri, atunci cand incepe sa-i fie foame, de exemplu sa-si suga degetele. In curand va invata ca urmatorul pas este sa se intoarca spre san. Tatal ar putea sa fie amuzat cand se intampla asta si este el cu copilul.
Totusi micutul este suficient de inteligent pentru a da semnalul ca este infometat, intorcandu-si capul spre cel mai apropiat mamelon. Este un indiciu clar ca bebelusul este gata sa manance si el comunica acest lucru cu mult inainte de a avea capacitatea de a vorbi.
19. Isi da seama ca nu-i place sa stea pe burta
Ti-ai imaginat vreodata ca bebelusul tau de doua saptamani s-ar putea intoarce? Ei bine, se poate intampla - dar numai pentru ca micutul uraste atat de mult timp sa stea pe burta. Medicii le incurajeaza pe mame sa-i lase pe micuti sa stea pe burta pentru o scurta perioada de timp. Dar la aceasta varsta bebelusii nu se bucura de aceasta experienta.
Multi bebelusi plang cand sunt pusi pe burta, iar altii se straduiesc atat de mult, incat chiar se rasucesc inainte ca mama sa-si dea seama ce se intampla. De cele mai multe ori, totusi, devin atat de suparati incat se culca. Singurul lucru pe care copiii il stiu la doua saptamani este ca statul pe burta nu este distractiv si vor doar sa se termine cat mai curand.
20. Incepe sa-si stabileasca un program
Una dintre cele mai mari lectii pentru un nou-nascut este cum sa-si faca drum prin viata de zi cu zi. Una dintre cele mai bune modalitati de a face acest lucru este sa-l obisnuiesti cu o rutina. Un program poate fi grozav pentru copil, pentru mama si pentru tata, desi la varsta de doua saptamani, medicii recomanda in continuare alaptarea la cerere. In timp ce zilele ar putea parea imprevizibile, parintii ar putea descoperi la un moment dat ca bebelusul se trezeste mereu la aceleasi ore si poate chiar mananca la aceleasi ore.
Programul unui copil trebuie sa fie flexibil, mai ales la inceput. Pe masura ce copilul creste, reprizele de somn se vor lungi si este posibil sa manance mai rar. Programul se va schimba, dar multi parinti vor fi surprinsi sa-si dea seama ca micutul lor a inceput inca de la varsta de doua saptamani sa-si stabileasca un program.