Nimic nu pare mai distractiv si mai amuzant decat sa te joci si sa interactionezi cu bebelusul tau in primele luni de viata. E important ca aceasta joaca sa fie productiva si pentru el, nu doar in ceea ce priveste partea emotionala.
Statul pe burtica este important pentru sanatatea copiilor inca din primele zile de viata. Aceasta activitate ii ajuta sa cunoasca mediul inconjurator si sa se dezvolte senzorial, dar si sa invete sa isi controleze musculatura gatului si a spatelui, sa invete sa isi sustina capul si sa scape astfel de formarea zonelor plate la nivelul acestuia.
Ce activitati poti face cu copilul tau astfel incat sa-l tii intins pe burtica
Stimularea sistemului muscular este extrem de importanta inca de la cele mai fragede varste, asa ca statul pe burtica, pe podea, este o activitate pe care trebuie s-o practicati in fiecare zi. Pentru a-i capta atentia, poti sa ii oferi o jucarie colorata; chiar daca nu va putea s-o apuce de la inceput, ii va placea sa-i admire culorile. Jucariile cu sunete si lumini pot fi si ele interesante, insa ideal ar fi sa le introducem treptat, putin cate putin, pentru a nu-ti stimula prea mult bebelusul.
Un alt obiect care i-ar putea starni interesul este oglinda. Bebelusii nu se pot recunoaste in aceasta, dar formele pe care le percep si culorile ii intriga. Ofera-i o oglinda care nu este casabila si jucati-va impreuna in fata acesteia, strambandu-va si aratandu-i care sunt ochii, nasul, buzele. Poate fi o activitate relaxanta si placuta si pentru tine, nu doar pentru el.
Tot in timp ce bebelusul este intins pe burtica, poti sa ii canti si sa dansezi pentru el. Adapteaza-ti vocea astfel incat sa nu fie prea stridenta si canta-i; oricat de netalentata ai fi, cuvintele tale vor fi muzica pentru urechile lui. Tot datorita vocii parintilor, copiii sunt interesati si de lectura. Alege cateva carti cu imagini colorate si povesteste-i tot ce-ti trece prin minte despre imaginile respective, te va sorbi din priviri.
Cat despre jucarii, te mai poti folosi de ele si drept momeala, pentru a-i spori mobilitatea. Foloseste una vesela si colorata pentru a-l face sa te urmareasca cu privirea si misc-o dintr-o parte in alta; astfel il vei ajuta sa-si controleze mai bine musculatura gatului, dar si atentia. Cu fiecare dintre aceste activitati, copilul tau va evolua pe zi ce trece.
Sfaturi utile pentru timpul pe care bebelusul il petrece intins pe burtica
Aceasta pozitie care-i ajuta pe copii atat de mult sa se dezvolte nu este una pe care o pot adopta doar pe podea sau in pat. De fapt, unul dintre momentele preferate ale mamicilor din intreaga lume este acela in care copilul sta in aceasta pozitie deasupra pieptului mamei; asadar intinde-te confortabil, pune-ti cateva perne moi sub tine si bucura-te de apropierea dintre tine si copilul tau in aceasta pozitie adorabila.
Poti sa-l mai tii intins pe burtica, mai ales in primele zile de viata, pe bratele tale. Ai insa grija sa il tii cu ambele maini si sa ai si tu o pozitie confortabila, pentru a evita orice pericol de a-l scapa. E o pozitie destul de solicitanta si pentru tine, insa pe masura ce exersezi ti se va parea tot mai placuta.
Te poti folosi si de o minge mare pentru exercitii, pe care sa il asezi cu blandete si sa il tii bine. Aceasta poate fi cu adevarat grozava, mai ales ca ai posibilitatea sa schimbi unghiul in care sta.
In plus, il poti misca inainte si inapoi, poti varia viteza cu care faci asta si exercitiile vor deveni astfel o adevarata joaca. Ai grija si urmareste-i reactiile pe masura ce schimbi ritmul sau directia, este posibil sa nu agreeze prea mult viteza sau sa ameteasca daca il rotesti prea mult intr-o singura directie.
Intinde-l pe picioarele tale. Il vei putea aseza la fel de confortabil ca pe piept sau pe brate si-l vei putea urmari cum incearca sa-si ridice capul sau sa-si mentina echilibrul. In plus, il poti mangaia in timp ce il tii asa, ii poti face masaj si il poti legana pe picioare.
Tu cum te joci cu micutul tau? Povesteste-ne despre activitatile pe care le ai cu bebe in sectiunea de comentarii de mai jos!