Bebelusul isi suge degetul. Cand devine nociv acest obicei si cum scapam de el

| | Actualizat: 2022-02-04 04:46:29

Bebelusii au obiceiul de a-si baga degetul in gura inca din primele zile de viata. Statisticile arata ca jumatate dintre copiii cu varsta mai mica de un an pastreaza acest obicei si isi baga degetul in gura constant. Unii parinti ii lasa in pace si nu se streseaza prea tare pe marginea acestui subiect, altii, in schimb, incearca sa ii scape pe copii de el, oferindu-le suzeta. Ce trebuie sa stiti despre suptul degetului si cand este cazul sa va faceti griji.

In primele luni de viata, bebelusii au foarte dezvoltate reflexul de supt si reflexul de cautare. Aceastea ii ajuta sa se hraneasca si sa se dezvolte, dar dispar in jurul varstei de 3 luni. Reflexul de cautare este atunci cand ceva il atinge pe bebelus pe obraz sau in coltul gurii, iar el incepe sa caute cu gura, crezand ca este sursa de hrana (san sau biberon). Reflexul de supt se activeaza cand este atinsa partea din spate a limbii bebelusului si el incepe sa isi miste gura ca si cum ar suge.

Ce este si cum se manifesta faza orala

Incepand de la 2 sau 3 luni, copiii incep sa isi bage tot mai des in gura cate un deget, doua sau chiar tot pumnul. Desi multi parinti pun acest lucru pe seama eruptiei dentare care urmeaza, de fapt, obiceiul se datoreaza curiozitatii copiilor de a explora si a cunoaste lumea.

Gura lor este foarte sensibila si, prin „gustat” descopera diverse lucruri. La inceput isi vor baga manutele in gura, apoi, cand vor putea apuca si ridica obiecte, acestea vor ajunge, inevitabil, in gura. Dupa 7-8 luni, isi vor apuca si picioarele, le vor duce in gura si vor incepe sa isi suga degetele de la picioare.

Unii bebelusi dezvolta un obicei din a-si suge degetul mare de la mana, iar acesta nu are legatura cu senzatia de foame, asa cum cred multi parinti. Suptul degetului le ofera copiilor alinare, confort, siguranta, ii relaxeaza si ii ajuta sa adoarma. El se poate prelungi pana la cativa ani.

Exista probleme pe termen lung legate de suptul degetului?

De obicei, suptul degetului este un tic care dispare de la sine, la cei mai multi copii intre 2 si 4 ani. La altii insa merge pana la varsta prescolara si chiar adolescenta, insa se manifesta doar in situatii de stres sau ca obicei asociat somnului. Desi nu toti specialistii sunt de acord cu acest lucru, cei mai multi cred ca suptul degetului dupa varsta de un an si jumatate ar putea avea consecinte.

Ce recomanda acesti specialisti este ca obiceiul sa fie eliminat inainte de varsta de 3-4 ani sau inainte de aparitia dintilor permanenti.

 In functie de intensitatea cu care copilul isi suge degetul, acest obicei poate avea urmatoarele consecinte:

• alinierea gresita a dintilor sau muscatura inadecvata

• probleme de vorbire si de pronuntie

• probleme la nivelul degetului (rani, infectii, deformarea unghiei)

Este mai bine sa oferim suzeta decat sa suga degetul?

Desi efectele pe termen lung sunt aproximativ aceleasi, specialistii considera ca este de preferat sa le oferim copiilor suzeta in loc sa isi suga degetul. Argumentul lor este cat se poate de simplu: este mai usor sa ii facem sa renunte la suzeta decat la a-si suge degetul, pentru simplul fapt ca suzeta o putem indeparta, in timp ce degetul este tot timpul „la indemana” si nu putem controla faptul ca micutii il baga in gura.

Cand si cum convingem copilul sa renunte la suzeta sau la suptul degetului

Este de preferat ca aceste obiceiuri sa fie eliminate inainte de varsta de 2 ani. Cum procedam? In primul rand, trebuie sa identificam momentele cand copilul cere suzeta sau cand isi suge degetul: o face la somn, cand este trist, stresat, pentru a se linisti etc? Dupa ce identificam aceste momente, va trebui sa inlocuim suptul degetului sau al suzetei cu un alt obicei care sa devina rutina.

La somn, de exemplu, putem crea o noua rutina, cu o poveste, o jucarie de plus alaturi, muzica relaxanta sau lumini ambientale placute. In momente de stres este important sa il alinam pe copil, oferindu-i imbratisari, mangaieri, tinandu-l in brate etc. Cand se plictisesc le putem oferi alternative de joc si putem face impreuna cu ei activitati care sa ii tina ocupati.

Daca nu este suficient, va trebui sa trecem la alte metode pentru a elimina aceste obiceiuri, dar este important ca toti parintii sa stie un lucru: copiii renunta la acestea atunci cand sunt pregatiti. Este de preferat sa nu ii fortati sa o faca in perioade stresante pentru ei, cum ar fi, de exemplu, inceperea gradinitei. Indiferent in ce moment ati alege sa dezvatati copilul de suzeta sau de suptul degetului, nu apelati la metode drastice, care l-ar putea traumatiza.

FOTO: Freepik.com

Citeste si despre