Colacul de gat pentru bebelusi - aliat sau inamic in dezvoltarea motrica?

| | Actualizat: 2017-09-19 15:20:18

In ultimii ani am inceput sa vedem din ce in ce mai des reclame care infatiseaza bebelusi fericiti, relaxandu-se in centrele de spa sau in cada familiei cu ajutorul colacului de gat. Copilul are parte de una dintre primele lui activitati independente si pare sa se bucure de ea, iar tu (mami/tati) il poti urmari linistit de la distanta, in timp ce savurezi in tihna o cafea. Suna minunat, nu-i asa? Ei bine, lucrurile nu sunt totusi atat de simple si lipsite de riscuri.

Autor: Veronica Chirita, kinetoterapeut si profesor educatie acvatica

Pentru a intelege mai bine ce se petrece cu bebelusul tau atunci cand poarta in jurul gatului un colac, te invit sa facem un exercitiu de imaginatie. Tu, mami sau tati, esti intr-un bazin plin cu apa. Porti un colac de gat fabricat fie dintr-o spuma rigida, fie din plastic. Nu poti atinge limitele bazinului - nici marginile, nici fundul. Nu iti poti misca gatul si plutesti doar vertical. Confortabil si distractiv? Nu as crede. Daca o activitate nu pare a-ti fi tie benefica, ai alege-o pentru copilul tau?

Lasand deoparte jocul de imaginatie, iti propun sa bifam efectele utilizarii colacului de gat pentru copii in mod obiectiv, bazandu-ne pe observatii ce tin de anatomie, biomecanica si fizica.

Riscurile folosirii colacului de gat pentru bebelusi

Daca o sa intrebam vreodata un promoter al acestui tip de activitate ce crede ca se intampla la nivelul gatului unui bebelus in momentul in care acesta sta practic suspendat vertical, cu siguranta va raspunde ca greutatea corpului in apa este resimtita mult mai putin - lucru foarte adevarat de altfel, si ca greutatea ramasa nu este suficient de puternica incat sa traumatizeze in vreun fel regiunea – fapt mai putin adevarat.

Chiar daca apa intr-adevar preia din fortele exercitate asupra gatului, acest lucru nu se intampla in procent de 100%. Ceea ce ramane este suficient cat sa aduca modificari asupra structurilor osoase si musculo-ligamentare incomplet dezvoltate ale unui bebelus. Sa nu uitam ca acest colac obliga corpul sa isi mentine o pozitie verticala, total nenaturala pentru plutirea pe apa, fapt care accentueaza tractionarea in ax a vertebrelor.

Cei mai importanti muschi in evolutia fireasca a nou-nascutului sunt cei de la nivelul gatului si spatelui. Ei vor fi folositi pentru majoritatea activitatilor ce vor urma: sustinerea capului, statul in fund, mersul "in patru labe".

Pediatrii din intreaga lume nu recomanda utilizarea colacului de gat pentru bebelusi. Ei recomanda in schimb programele de educatie acvatica in care copilul este sustinut nu de obiecte flotoare, ci de mainile sigure ale parintilor sau profesorilor de inot.

Colacul de gat limiteaza foarte mult miscarile copilului, nu ii permite sa utilizeze eficient limbajul corporal si poate da acestuia senzatia de nesiguranta. In momentul in care bebelusul se afla in mainile cuiva acesta se va simti ocrotit, dar in acelasi timp va avea posibilitatea sa se miste in voie, lucru foarte important pentru dezvoltarea sa optima.

Asadar, in cazul in care iti doresti ca puiul tau sa se dezvolte armonios, nu numai din punct de vedere fizic, ci si emotional, fii aproape de el chiar si in apa! Ulterior,ajuta-l sa capete incredere si in alte persoane avizate si cu care rezoneaza. Si, inainte de toate, uita de orice alt mijloc de plutire a carei siguranta nu poate fi controlata.

Citeste si despre