Cum ii ajutam pe bebelusi sa renunte la suzeta, potrivit metodei Montessori. 5 pasi simpli pe care orice parinte poate sa ii urmeze

| | Actualizat: 2024-10-01 13:24:02

Utilizarea suzetei are atat avantaje, cat si dezavantaje. Pe de-o parte, ajuta la calmarea bebelusului si la adormirea acestuia. Pe de alta parte, poate provoca aparitia cariilor si probleme dentare. Daca simti ca cel mic este pregatit sa renunte la suzeta si vrei sa-l ajuti sa faca asta intr-un mod bland, poti incerca metoda Montessori pentru renuntarea la suzeta.

Metoda Montessori este cunoscuta mai ales pentru joaca si invatare, dar poate fi aplicata si pentru a ajuta copiii sa renunte la anumite obiceiuri sau sa capete altele noi.

Cum sa renunti la suzeta in stil Montessori?

Este important de stiut ca metoda Montessori nu stabileste pasi specifici pentru renuntarea la suzeta, insa principiile sale pot fi aplicate si pentru acest proces delicat. Iata pasii pe care ar trebui sa ii urmezi in acest proces!

1. Observatia

Fiecare copil este diferit si are propriul ritm de dezvoltare. Potrivit Asociatiei Americane de Pediatrie, multi copii renunta singuri la suzeta. Exista semne care iti pot indica faptul ca cel mic este pregatit sa renunte, cum ar fi utilizarea redusa a suzetei in timpul zilei sau distragerea sa cu alte activitati.

Observarea comportamentului copilului tau este un principiu central in metoda Montessori, asemanator cu rolul educatorului care ghideaza si sprijina copilul in procesul de invatare.

2. Comunicarea

Comunicarea este esentiala pentru renuntarea la suzeta in stil Montessori. Este important sa ai o discutie deschisa cu copilul despre faptul ca este timpul sa lase suzeta deoparte. Daca devine anxios sau reticent, intreaba-l de ce simte asta si raspunde-i cu empatie, fara a-l forta. Acest lucru il va ajuta sa proceseze rational schimbarea si sa o accepte mai usor.

3. Limitarea utilizarii suzetei

Odata ce incepeti procesul, limiteaza utilizarea suzetei doar la momentul somnului. Daca cere suzeta in timpul zilei, ii poti explica faptul ca suzeta este ”in tara viselor” si va reveni doar la culcare. Daca devine agitat, ofera-i consolare printr-o imbratisare, incurajand astfel interactiunea si increderea.

4. Oferirea de alternative

Unul dintre principiile cheie ale metodei Montessori este libertatea de alegere. Ofera copilului alternative la suzeta, cum ar fi jucarii de plus, carti sau obiecte care ii aduc alinare si confort si lasa-l sa aleaga ce prefera. Astfel, va simti ca are control asupra situatiei si va fi mai deschis la schimbare.

5. Renuntarea complet la suzeta

Daca copilul s-a obisnuit sa nu foloseasca suzeta in timpul zilei, este momentul sa o elimini complet. Poti folosi o poveste creativa pentru a-l ajuta sa inteleaga ca suzeta trebuie sa plece ”in tara suzetelor” sau ca a facut o treaba excelenta si este pregatit sa continue fara ea.

Sursa: https://eresmama.com/como-quitar-hupete-estilo-montessori/

Sursa foto: freepik

Citeste si despre