Cum inveti copilul sa mearga?

| | Actualizat: 2013-03-03 07:49:23

Primii pasi ai copilului tau sunt rezultatul mai multor eforturi pe care le depui pentru a-i antrena si dezvolta musculatura picioruselor, a-i dezvolta coordonarea si balansul. Acestea trebuie incurajate inca de cand copilul are cateva saptamani de la nastere.

Foto: agoramedia.com

Iata cateva exercitii si activitati pe care le poti face cu bebelusul tau pentru a-l invata sa mearga mai repede si mai usor!

Exercitii pentru incurajarea mersului lui bebe

Inainte de a trece direct la a-l tine pe copil de manute si a-l incuraja sa faca cate un pas, trebuie sa treci prin cateva faze ajutatoare, atunci cand micutul are varsta de numai cateva saptamani sau luni.

Iata cateva dintre exercitiile sau activitatile care incurajeaza o mai buna mobilitate a copilului si il ajuta sa faca mai repede primii pasi:

  • lasa-l sa stea pe burtica cel putin 30 de minute pe zi (ajuta nu numai la prevenirea deformarii capului, dar contribuie si la intarirea musculaturii gatului si spatelui);
  • de cum da semne ca poate sa stea in fundulet fara ajutor, incurajeaza-l sa stea de mai multe ori pe zi in aceasta pozitie; il va ajuta sa isi dezvolte musculatura si coordonarea;
  • intre 2 si 6 luni incurajeaza bebelusul sa se rostogoleasca; nu va trebui sa depui foarte multe eforturi, deoarece va fi dornic sa se intoarca cand pe-o parte, cand pe alta, pentru a sti tot ce se intampla in jur.

Incurajeaza-l sa se tarasca dupa obiectele din jur!

Pe masura ce copilul tau incepe sa-si dezmorteasca musculatura si sa capete mai multa forta in manute si picioare, il poti incuraja sa mai faca un pas catre deprinderea mersului.

Provoaca-l sa se tarasca dupa diverse jucarioare sau lucruri atractive pentru el, pe care le asezi la o anumita distanta. Acesta va fi dornic sa ajunga la ele si isi va dezvolta in acest fel o parte din musculatura necesara pentru mers.

Pe masura ce capata mai multa putere si mobilitate, pune obiectele la distante din ce in ce mai mari.

Nu te baza pe premergator!

Contrar opiniei populare ca premergatoarele ajuta la deprinderea mai rapida a mersului la copii, s-a descoperit ca acestea ar avea un efect invers.

Pozitia pe care o adopta copilul in astfel de dispozitive este una de sezut mai mult decat de stat in picioruse. El are tendinta sa stea in fundulet in el si, eventual, sa inainteze pe varfuri. Nu pune talpile cum trebuie pe podea si nu isi lasa toata greutatea pe picioare si coloana vertebrala, pentru a-si intari si fortifia musculatura picioarelor, iar mersul cu ajutorul premergatorului nu este natural sau firesc. Acest lucru duce la intarzierea dezvoltarii muschilor si, implicit, a mersului.

Sprijina-l la inceput!

Prima oara cand experimenteaza mersul, copilul are nevoie de ajutorul tau. Exersarea primilor pasi, chiar si cu sustinere din partea ta, trebuie sa aiba loc zilnic.

Pune-l sa stea in picioare, tine-l de manute, dar nu de incheieturi sau palme, ci de subsuori si incurajeaza-l sa faca cate un pas.

O alta metoda utila este sa il tii de trunchi si sa il indrumi sa faca cate un pas, ajutandu-l astfel sa isi gaseasca si echilibrul si coordonarea in timpul mersului. Se pare ca il ajuta mai mult sa invete sa mearga natural atunci cand e tinut de trunchi, deoarece are si mainile libere si le poate misca dupa bunul plac. Contribuie si la gasirea echilibrului si la balansul din timpul mersului.

 

Dupa mai multe "antrenamente", incearca sa desprinzi pentru cateva momente mainile de pe el si sa il lasi sa incerce sa faca singur macar un pas sau doi, chiar daca pe urma cade.

Comunica cu el in acelasi timp si indruma-l si verbal sa mearga, deoarece ajuta foarte mult.

Invata-l sa mearga descult!

Pana cand micutul tau face primii pasi singur si stapaneste cat de cat mersul este indicat sa il lasi sa invete sa mearga in piciorusele goale.

Ai grija sa stea pe suprafata plana si nu foarte rece si dura. Daca este foarte rece, pune-i niste sosetele lejere in picioare.

Pune-i la dispozitie mijloace de sustinere!

Pana va face primii pasi de unul singur, copilul are nevoie sa se tina si sa se sprijine cu manutele de diferite suprafete pe care le intalneste in cale.

Pune-i la dispozitie mobilier sau obiecte inalte de care sa se poata agata si care il ajuta sa invete sa mearga mai repede.

Citeste si despre