Stiai ca copilul tau incepe sa inteleaga legatura cauza - efect inca din primele luni de viata?
Experiente noi
Bogdan, 9 luni, a descoperit puterea telecomenzii. Pare sa inteleaga ca exista o legatura intre apasarea butoanelor pe telecomanda si functionarea televizorului. A inceput recent sa ceara telecomanda si atunci cand o are in mana incepe sa apese pe butoane. Fata i se lumineaza cu un zambet de bucurie uitandu-se cum se schimba imaginile de la televizor.
Laurei, 6 luni, ii place foarte mult sa stea in cadita. Intinsa pe spate si tinuta de mama ei, studiaza efectele miscarilor ei asupra apei. Ii place in mod deosebit sa dea din picioruse si sa vada apa sarind si stropind in toate directiile.
Acesti bebelusi incep sa inteleaga conexiunea dintre cauza si efect. Ei vad ca exista o legatura intre actiunile lor si lumea din jurul lor si incep sa-si dea seama ca pot face sa se intample lucruri interesante. Aceasta legatura este profund inteleasa in jurul varstei de opt luni, dar bebelusii pot avea oportunitati de a o examina si mai devreme.
Bebelusul investigheaza
Pe masura ce intelegerea legaturii dintre cauza si efect este aprofundata, bebelusul devine un adevarat investigator si experimenteaza. Priviti un bebelus de sapte-opt luni jucandu-se cu o jucarie. Tine jucaria, o misca, o impinge, incearca sa o striveasca si face multe alte lucruri pentru a vedea ce se intampla. Daca obtine rezultate evidente de la o jucarie, va incerca sa repete experienta, imbunatatindu-si intelegerea conexiunii dintre actiune si efectul acesteia.
Dezvoltarea acestei abilitati ii permite bebelusului sa inteleaga legile ce guverneaza diverse evenimente pe care le observa in mediul inconjurator. Aceasta importanta realizare intelectuala ii permite sa-si planifice actiunile si sa capete mai mult control asupra propriilor actiuni. Creste, de asemenea dorinta bebelusului de a explora si de a invata logica ce sta in spatele lucrurilor pe care le vede, aude si simte.
Cum iti ajuti bebelusul sa inteleaga legatura cauza - efectÂ
Cand bebelusul tau are in jur de trei luni, incearca sa il asezi pe spate, pe o saltea, pentru activitati cu jucarii suspendate deasupra capului. Miscarile mainilor se vor schimba treptat - de la unele aleatorii la unele deliberate si controlate - pe masura ce invata sa loveasca si sa zdruncine jucariile suspendate deasupra sa. Acest lucru va ajuta la stabilirea in creierul bebelusului intre ceea ce face corpul sau si ceea ce vede in jur.
De la sase luni, bebelusul va fi pregatit sa se bucure de centre de activitati. Acestea sunt jucarii pe care bebelusul tau poate face diferite activitati si de la care primeste un raspuns clar legat de ele. De exemplu, cand bebelusul trage de un maner, se aude un sunet, cand manipuleaza o tesatura, un sunet de fosnire este produs si cand apasa un buton, o alta jucarie mica si draguta apare brusc dintr-o cutie. Aceste raspunsuri interesante si fara echivoc, vor incuraja bebelusul sa le incerce iar si iar, aprofundand intelegerea relatiei cauza-efect.
Fa-ti un obicei din a-i ingadui bebelusului sa exploreze mediul in care traieste pentru a putea vedea rezultatele actiunilor sale.
Intelegerea legaturii dintre cauza si efect este o realizare importanta, o piatra de hotar pentru dezvoltarea intelectuala a bebelusului. Imagineaza-ti cat de dificil a fost pentru bebelusul tau sa se afle intr-o situatie de incertitudine, intr-o lume in care lucrurile se intampla fara nici o noima. In ultimele luni, ai introdus logica in lumea bebelusului. Va invata treptat sa faca legaturi intre lucruri care se intampla si va fi capabil sa anticipeze evenimente viitoare. Aceasta abilitate ii va face lumea mai stabila, mai previzibila si mai placuta.
Centrul de joaca este un prieten necesar al copilului tau in primii ani de viata, asigurandu-i o atmosfera placuta si relaxanta, un univers muzical si distractiv, ajutandu-l sa creasca, linistindu-i pe parinti.
Centrele de joaca Tiny Love premiate in intreaga lume, au fost baza categoriei de centre de joaca, datorita arcadelor si a jucariilor care interactioaneaza cu copilul (stimuleaza musculatura, coordonarea miscarilor), contribuind astfel la dezvoltarea emotionala si intelectuala armonioasa a micutului tau.
Tiny Love pune la dispozitia parintilor o varietate de centre de joaca, pentru a satisface cele mai exigente nevoi ale bebelusilor.
Iti prezentam promotorul unei noi generatii de centre de joaca: "Misca si canta" – Centrul de joaca Tiny Love, dotat cu un sistem inteligent de miscare, astfel incat arcadele pot culisa in functie de pozitia de joaca a copilului tau. Este dotat cu jucarie electronica in forma de floricica simpatica, activata de copil, cu lumini si 7 melodii diferite; conector revolutionat de imbinare a arcadelor, in forma de "floricica" – care ofera posibilitatea unei multitudini de pozitii de joaca, in functie de stadiile de dezvoltare ale copilului tau; acces parental direct. Este un centru de joaca XXL – cu 50% mai mult spatiu de joaca fata de o salteluta normala.
Vezi mai multe din Reclame pe 220.ro
Centrul de joaca "Misca si canta" dezvolta functiile motorii de baza, functiile motorii complexe, simturile, limbajul si comunicarea, imaginatia si creativitatea, gandirea si EQ-ul (inteligenta emotionala).
Tiny Love a fost fondata in 1991 de catre antreprenorii care au construit cel mai mare lant de produse pentru copii si jucarii din Israel. Ei au creat o ramura noua si inovatoare – jucarii pentru dezvoltare, concentrandu-se asupra proiectarii, producerii si promovarii jucariilor si accesoriilor de la nastere pana la 12 luni, care contribuie la dezvoltarea fizica si psihica a bebelusilor.