Cum sa dezvolti inteligenta bebelusului tau?

| | Actualizat: 2012-01-10 11:24:15

Gena inteligentei se mosteneste, insa nu si coeficientul acesteia. Bebelusii incep sa isi dezvolte inteligenta inca de la nastere, iar cea mai buna metoda prin care evolueaza ramane experienta din contactul cu mediul inconjurator. In aceeasi masura, atasamentul parental, modul de ingrijire a lui si joaca micutului sunt toate instrumente esentiale in dezvoltarea capacitatii intelectuale.

Cum se dezvolta creierul unui bebelus?

Creierul unui copil cunoaste o dezvoltare foarte rapida in primii 4 ani de viata. Dimensiunile creierului ating 90% din marimea totala inainte ca micutul sa intre la gradinita. Insa acesta continua sa se dezvolte pe toata perioada copilariei.

Specialistii sustin ca trebuie ca intelectul copilului sa fie "antrenat" inca de la varste foarte mici, pentru ca atunci pot asimila si invata cele mai multe informatii.

Ca orice parinte, ai face orice sa accelerezi cumva procesul invatarii copilului pentru ca acesta sa devina un mic geniu de la varste fragede. Expertii sustin ca cel mai indicat este ca micutul sa fie lasat sa invete si sa acumuleze cunostinte in ritmul natural, propriu. Dar asta nu inseamna ca nu il poti incuraja si stimula sa se aventureze in diverse activitati care sa contribuie la dezvoltarea inteligentei.

Atasamentul parental, primul pas in dezvoltarea inteligentei copilului

Atasamentul parental sau relatia dintre parinti si bebelus este esentiala pentru dezvoltarea sociala si emotionala a bebelusului, ambele fiind importante pentru cresterea nivelului de inteligenta. Interactiunile si intarirea relatiilor afective cu ceilalti faciliteaza procesul de invatare si acumularea informatiilor noi.

Apropierea, intimitatea si schimbul de emotii care au loc intre bebe si parinti sunt deosebit de importante pentru stimularea inteligentei. Il poti ajuta in acest sens prin gesturi simple - contact vizual, vorbire, grimase, dar si prin semne nonverbale.

Stabilirea unei relatii emotionale stranse cu bebelusul ajuta la dezvoltarea creierului, deoarece conexiunile neuronale au loc prin intermediul relatiilor sociale si schimburilor de limbaj. In acest fel, el se simte sigur si protejat, ceea ce favorizeaza dezvoltarea inteligentei.

Experienta, hrana pentru creier si inteligenta

Creierul este singurul organ al corpului care se dezvolta si modeleaza prin intermediul experientei. Contactul bebelusului cu lucrurile din jur si explorarea mediului pot reorganiza sau schimba structurile si fiziologia creierului.

Expunerea copilului la diverse surse de invatare sau explorarea activa a mediului este cel mai bun mod de a-i dezvolta capacitatile intelectuale - jocuri, activitati de casa, gatit, plimbari in natura, cumparaturi etc.

Eliminarea totala a televizorului sau calculatorului din viata copilului este o iluzie. Totusi, expertii indeamna la limitarea prezentei lor in viata copilului. Atunci cand este expus acestora, copilul intra intr-un mod pasiv si receptiv, si nu activ, ceea ce il tine departe de interactiunea cu mediul inconjurator, care reprezinta cel mai important mod de crestere a inteligentei.

Jucarii pentru dezvoltarea inteligentei

Copilul are nevoie de stimulare si contact cu lumea inconjuratoare pentru imbogatirea cunoasterii si dezvoltarea creierului. Dar specialistii sustin ca nu este nevoie sa iei jucarii sofisticate si complicate pentru acest lucru. Micutul invata foarte multe lucruri si din contactul cu cateva cuburi simple, de marimi si culori diferite, nu numai de pe urma jucariilor de ultima generatie.

Un alt lucru interesant pe care-l subliniaza expertii in legatura cu jucariile pentru bebelusi este entuziasmul pe care-l au parintii pentru acestea. Cu cat iti place tie mai mult o jucarie, cu atat va fi si copilul mai interesat de ea, pentru ca acesta invata foarte multe lucruri din reactiile tale.

Invatarea este o calatorie, nu o destinatie!

Procesul de cunoastere este o calatorie minunata pentru micut, care trebuie presarata cu multe stimulente, incurajari sau aprecieri.

Incurajarea permanenta a copilului, dar si aprecierea si laudarea lui reprezinta o sursa de "hrana" pentru creier. Cel mai important este sa ii lauzi eforturile si nu doar rezultatele finale (notele, mediile de la scoala, gasirea solutiei la problema etc.).

Copilul trebuie stimulat si motivat sa cunoasca si sa invete, iar ca parinte trebuie sa stii sa apreciezi procesul invatarii, progresele si efortul pe care le depune in acumularea cunostintelor.

Citeste si despre