Cum se dezvolta bebelusul in primele 6 luni de viata

| | Actualizat: 2018-07-24 00:00:00

Dezvoltarea timpurie, in primele 6 luni de la nastere, este o perioada extrem de importanta atat pentru bebelus, cat si pentru proaspetii parinti, care vor remarca in acest interval schimbari aproape zilnice in ceea ce priveste dezvoltarea fizica, socioemotionala, cognitiva si motorie a copilului lor.

Aceasta dezvoltare este de fapt temelia pe care se cladeste dezvoltarea finala a copilului, intr-un adult sanatos si capabil.

Dezvoltarea timpurie a miscarilor si controlului

Miscarea motorie este abilitatea de a se misca si a controla muschii mai mari ai corpului, cum sunt cei ai bratelor, ai picioarelor si musculatura trunchiului; in aceasta perioada, bebelusul isi va intoarce capul dintr-o parte in alta si va incepe sa controleze modul in care impinge si loveste.

Pe masura ce partea superioara a corpului se dezvolta, va invata cum sa se ridice sprijinandu-se de coate, in timp ce sta pe burtica. Isi va roti corpul de pe o parte pe cealalta. Controlul corpului va continua sa se dezvolte in miscari directe si deliberate, iar in curand bebelusul isi va intinde corpul pentru a atinge oameni si obiecte, si isi va intoarce corpul atunci cand nu este interesat sa se joace, sau cand este obosit.

Dezvoltarea controlului si a miscarilor de finete

Miscarile de finete includ muschii mai mici si ii permit bebelusului sa faca diverse folosindu-si mainile si picioarele; in curand, va apuca obiecte si le va baga in gura. Ii va face placere sa se joace cu degetele de la maini si de la picioare si le va baga si pe ele in gura! Isi va intinde degetele de la picioare, in forma de evantai, aceasta miscare fiind cunoscuta stiintific ca fiind reflexul Babinski.

Bebelusul isi va folosi ambele maini pentru a ridica si muta diverse obiecte si este posibil sa manifeste deja o preferinta fie pentru mana dreapta, fie pentru cea stanga. Este foarte important sa ii permiti bebelusului tau sa se dezvolte natural, nefiind recomandat sa ii modifici tu preferinta pentru folosirea uneia dintre manute.

Raspunsul la sunete si auzul

La cateva saptamani dupa nastere, bebelusul tau va incepe sa raspunda la sunetele pe care le aude, urmarindu-le cu ochii si intorcand capul dupa fiecare dintre ele. Bebelusul va recunoaste vocile care ii sunt familiare si va manifesta placere atunci cand aude cantecele preferate. De asemenea, bebelusul tau va tresari atunci cand va auzi sunete neasteptate si puternice.

Dezvoltarea comunicarii

Prima metoda de comunicare a bebelusului este plansetul. Atunci cand bebelusul tau plange, el iti semnalizeaza de fapt disconfortul pe care il simte, iar pe masura ce tu ii raspunzi la plansete, cel mic invata ca asa obtine ceea ce are nevoie. Intr-un mod elementar, bebelusul tau descopera ca a comunica este un proces cu dublu sens.

Tot acum, bebelusul va ganguri si va invata sa scoata sunete delicioase, aproape cantate; invata sa isi controleze vocea si sa formeze sunete cu ajutorul musculaturii faciale si a limbii. "Rontairea" anumitor obiecte, cum ar fi jucariile, il ajuta pe nou nascut sa isi dezvolte coordonarea si precizia muschilor, necesara in dezvoltarea ulterioara a vorbirii.

Dezvoltarea socio-emotionala a bebelusului

In aceasta perioada, bebelusul invata sa comunice, folosind plansul si gesturile ca metode de comunicare; isi va intoarce capul si se va intinde spre obiecte si oameni, isi va intoarce capul de la o mancare care nu ii place, exprimandu-se la nivel elementar.

In primele luni de viata, bebelusul tau va dezvolta semne evidente de manifestare a placerii, cum sunt ganguritul si zambetul si isi va manifesta disconfortul si frustrarea prin plans. Va incepe sa isi arate placerea fata de anumite lucruri si disconfortul fata de altele. Aceste schimbari, il vor face pe noul tau nascut sa aiba incredere in tine, care ai grija de el si sa fie precaut in interactiunile cu necunoscutii.

Dezvoltarea activitatilor de invatare ale bebelusului

In aceasta perioada bebelusul trebuie sa se joace cu jucarii potrivite varstei sale, care sa ii incurajeze dezvoltarea coordonarii intre manuta si ochi, jucarii cu texturi deosebite, care sa scoata sunete interesante, astfel incat sa ii stimuleze curiozitatea si sa il determine sa le exploreze. Joaca-te cu bebelusul tau si canta-i cantecele, citeste-i carti pentru copii si nu iti fie teama sa repeti activitatile pentru ca repetitia ii ajuta pe cei mici sa invete.

Citeste si despre