Foarte multe persoane inca mai traiesc cu impresia ca bebelusii nu trebuie tinuti in brate prea mult timp, deoarece se obisnuiesc asa. Ei bine, acest lucru este total neadevarata.
Bebelusii se nasc pentru a fi tinuti in brate. Inca din cele mai vechi timpuri, femeile din numeroase triburi isi tineau pruncii non-stop in brate, pentru ca nu concepeau sa stea despartite de copiii lor. Asadar, pe tot parcursul zile ii tineau in brate, ca sa le fie alaturi, chiar daca faceau activitati mai dificile, precum munca la camp.
Societatea noastra a preluat acest obicei, pana in momentul in care au sosit carucioarele si alte gadgeturi ale lumii moderne si consumatoare. Carucioarele, hamacele, leaganele, scaunele speciale au venit ca o usurare pentru proaspetele mamici.
Specialistii avertizeaza insa ca folosirea acestora se face in exces si ca interfereaza in contactul si legatura directa a mamei cu copilul, utilizate pe termen lung aducand mai mult complicatii decat facilitati.
Bebelusul tinut in brate are o dezvoltare sanatoasa
Bebelusii, ca parte a dezvoltarii lor naturale, trec printr-o faza in care locul lor preferat este bratele mamei lor. Si pentru dezvoltarea sa intelectuala si fizica, precum si pentru aspectele afective, mentinerea acestei faze cat mai autentic posibil are avantaje enorme.
Instinctul nostru natural si matern ne determina sa ne tinem copilul in brate intr-un mod innascut. Cu toate acestea, de multe ori mamele noastre sau bunicile ne spun ca tinutul in brate al bebelusului este o greseala, pentru ca el se va obisnui sa stea numai in brate si va plange doar cu intentia de a fi imbratisat.
Cu siguranta bebelusul va plange, dar nu pentru ca vrea in brate, ci pentru ca el are nevoie de mama. Isi doreste dragoste, isi doreste sarutari si imbratisari! Bebelusii tinuti in brate sunt fericiti. Ei plang mai putin, mananca mai usor si dorm fara probleme.
Bratele mamei reprezinta locul lor natural, in care bebelusii se simt confortabil si in siguranta, dupa ce noua luni au stat in pantec si s-au obisnuit sa asculte inima ta.
Nou-nascutii au nevoie de mama non-stop pentru ca s-au obisnuit sa auda ritmul batailor inimii, asa ca atunci cand sunt aproape de inima ei, se relaxeaza, deoarece isi amintesc cand erau in burtica.
Bebelusii vin intr-o lume noua, nu stiu nimic, trebuie sa se obisnuiasca cu un ritm si pentru asta au nevoie de mama. Pentru bebelusi, bratele sunt o nevoie emotionala, sunt o imbratisare, sunt dragoste, afectiune si mangaiere, sunt siguranta in vremuri de criza, sunt sarutari, pe scurt, ele sunt odihna. Si, cel mai important, bratele mamei reprezinta cel mai bun mod de a intari atasamentul cu copilul.
Contactul piele pe piele
Contactul pielii pe piele consta in plasarea nou-nascutului imediat dupa nastere pe pieptul gol al mamei sale. Exista dovezi stiintifice care afirma ca acest contact prezinta beneficii importante atat pe termen scurt, cat si pe termen lung pentru conexiunea intre mama si copil.
Dupa nastere, bebelusii se afla intr-o stare foarte speciala in care sunt treji, atenti la ceea ce se intampla in jur, cu ochii deschisi, simtul mirosului fiind foarte ascutit si reflexele active.
Este esential sa cunosti importanta acestui moment, dureaza numai primele doua ore, dupa aceea urmand o faza de letargie. Primul contact in care copilul si mama sa se uita unul la altul, se ating si se miros este o experienta unica si de neuitat. Mirosul innascut al mamei este foarte important, deoarece in primele luni bebelusul o recunoaste pe mama prin mirosul si vocea ei.
Din ce in ce mai mult, contactul "piele pe piele" se desfasoara in aproape toate maternitatile din lume. Aceasta tehnica ajuta copiii sa se adapteze la viata extrauterina si sa isi mentina temperatura corpului.
De asemenea, copiii plang mai putin cand sunt dusi imediat in bratele mamei si astfel se imbunatateste legatura dintre ei si faciliteaza alaptarea, deoarece copilul cauta instinctiv si gaseste mamelonul.
Asadar, din moment ce bebelusul isi paraseste uterul, trebuie sa fie in bratele unei mame pentru a se adapta la lume.
Consecintele de a nu-ti lua copilul in brate:
- anxietate
- nesiguranta
- neincredere
- lipsa respectului de sine, a increderii si atasamentului
- individualism
- singuratate
Bratele mamei nu sunt o capriciu, ele sunt o necesitate pentru copiii nostri. Nu ezitati sa-i luati in brate nicio secunda, deoarece ei au nevoie de afectiune pentru a se dezvolta sanatos.