Dezvoltarea auzului la bebelus

| | Actualizat: 2010-11-17 11:37:17


Auzul este o parte importanta a dezvoltarii bebelusului in primii ani de viata. Bebelusii folosesc urechile pentru a procesa cantitati imense de informatii luate din mediul inconjurator.

Auzul ii ajuta si sa invete limba materna si le stimuleaza creierul. De aceea este foarte important ca eventualele probleme de auz sa fie depistate din timp.

Bebelusul tau ar trebui sa faca un screening de auz la scurt timp dupa nastere. De atunci inainte doctorul ar trebui sa-i faca un test de auz la fiecare vizita.

Cand se dezvolta auzul?


Urechea interna este deja dezvoltata complet in saptamana 20 de sarcina si bebelusii se nasc cu auzul perfect functional asa ca bebelusul tau este pregatit pentru zgomotele din jurul lui chiar din primele minute de viata extrauterina.



Cum se dezvolta auzul?

Inca de la nastere bebelusii sunt foarte atenti la vocile din jurul lor, mai ales la cele foarte stridente. Bebelusul se va linisti la auzul sunetelor familiare (ca vorbe rostite de tine si partenerul tau) si se va speria de zgomote neasteptate sau tari.

Felul in care bebelusul tau raspunde la zgomote depinde in parte si de temperamentul lui. Un bebelus mai sensibil s-ar putea sa se sperie la fiecare zgomot, de exemplu, pe cand un bebelus mai calm s-ar putea sa nu fie la fel de usor impresionabil.

In jurul varstei de 2 luni majoritatea bebelusilor vor deveni mai linistiti atunci cand vor auzi sunete sau voci familiare si vor scoate sunete ca „ohh”. Nu te speria daca bebelusul tau se uita cateodata in alta parte atunci cand ii citesti, dar spune-i doctorului imediat daca pare ca nu raspunde la vocea ta de loc sau daca nu se sperie de sunetele din jurul lui.

La aproape 4 luni bebelusii incep sa se uite dupa sursa de la care vine sunetul si la 6 luni ei incearca sa imite sunetele pe care le aud. La 8 luni ei ganguresc si raspund la schimbarile din tonul vocii. La varsta de un an va putea pronunta cuvinte monosilabice ca "ma-ma" si "da-da" si va recunoaste cand este strigat pe nume.

Ce urmeaza


Bebelusul tau va continua sa foloseasca auzul pentru a incerca sa descurce tainele lumii in care traieste si pentru a comunica.
Desi simtul auzului este functional de la nastere, zona creierului care raspunde la sunete complexe si le asociaza semnificatiilor va continua sa se dezvolte pana la 12 ani.

Rolul tau


In timp ce unele tipuri de pierdere de auz sunt inevitabile, exista lucruri pe care poti sa le faci pentru a proteja auzul bebelusului tau:

• Nu ii baga nimic in urechi, nici macar vata sau betisoare de urechi.

• Incearca sa-l protejezi de infectii ale urechii.

• Protejeaza-l de sunete puternice si pe perioade lungi de timp (O regula buna este ca daca te poti intelege cu o alta persoana fara sa tipi peste sunetul respectiv inseamna ca este la un nivel confortabil).

Curatarea in siguranta a urechilor bebelusului

Curatarea in siguranta a urechilor bebelusului este unul dintre cele mai problematice aspecte ale igienei personale. Pentru parinti, mai ales, ideea de a curata sau nu urechile bebelusului si cum trebuie curatate acestea creeaza adesea confuzie.

Pe de o parte, acumularea de ceara in urechi si crearea de dopuri este de-a dreptul inconfortabila. Pe de alta parte, curatarea urechii interne poate duce la aparitia infectiilor sau la ranirea timpanului bebelusului.

Medicii recomanda ca urechiusele bebelusului sa fie curatate doar cu un prosopel umed, doar pe urechea externa (pavilionul urechii si in spatele urechii). Nu este recomandat sa folosesti betisoare de urechi pentru a curata canalul urechiusei celui mic.

Este foarte important de mentionat faptul ca ceara din urechi nu este murdarie, asa cum tind sa creada majoritatea parintilor. Dimpotriva, ceara este parte a sistemului nostru natural de aparare, rolul acesteia fiind acela de a proteja urechea internade mizerie.

Urechea umana produce ceara continuu pentru a-si proteja canalul auditiv. Tot ce trebuie sa faci este sa lasi ceara sa iasa singura din ureche, ea impingand astfel spre exterior toate particulele de praf si mizerie, si doar atunci sa o cureti, fara sa intervii pe canalul urechii bebelusului tau.

Nu folosi betisoare de urechi pentru bebelus


Nu introduce niciodata betisoare igienice, degetul sau alte produse de curatare in canalul urechii bebelusului tau. Chiar si cel mai usor contact ar putea rani timpanul copilului. Betisoarele de urechi pot rani timpanul bebelusului sau pot impinge ceara pe canal, crescand astfel riscul de infectii.

Exista pe piata si betisoare special create pentru a curata urechile bebelusilor, care nu permit ca betisorul sa ajunga prea adanc pe canalul auditiv al celui mic, dar chiar si acestea trebuie folosite cu multa atentie de catre parinti.

De asemenea, trebuie sa ai grija ca apa sa nu intre in urechea bebelusului in timpul baitei, acest lucru putand duce la aparitia infectiilor.

Se intampla uneori ca ceara sa se acumuleze si sa creeze dopuri in urechi. Daca esti ingrijorata in aceasta privinta nu ai decat sa vorbesti cu medicul specialist in ORL. El va analiza urechea celui mic, iar daca ceara s-a acumulat, medicul o va elimina si va examina urechea pentru a preveni infectiile.

Expune-l la mai multe tipuri de sunete


Pentru a-l ajuta pe bebelusul tau sa se dezvolte gaseste modalitati prin care sa il expui la o varietate de sunete. Poti sa incerci urmatoarele sfaturi:

• Exploreaza muzica. Alege CD-uri cu muzica pentru copii sau muzica ta preferata. Canta-i si arata-i cu bataia degetului ritmul.

• Vorbeste-i si citeste-i povesti, chiar daca el este foarte mic.

• Povestete-i ce faci atunci cand il imbraci sau il speli ("Acum spalam manutele", "Acum ne imbracam cu scutecul" etc).


Citeste si despre