Dezvoltarea si forma picioarelor sugarului in primul an de viata

| | Actualizat: 2014-07-14 14:22:48

Pana la 1 an picioarele bebelusului sufera multiple transformari, deoarece se face trecerea de la viata intrauterina, in care picioarele si intregul corp sunt pozitionate intr-un anume fel, la cea extrauterina, in care tot corpul este nevoit sa se adapteze noului mediu. In primul an de viata picioarele copilului cresc 50% din marimea pe care o vor avea ca adulti. Iata principalele transformari in dezvoltarea formei picioarelor la bebelusi in primul an de viata!

Forma si structura piciorului la nastere

Piciorul bebelusului, cu toate ligamentele, muschii, vasele de sange, nervii si oasele, este unul dintre cele mai complicate parti ale corpului. Picioarele nedezvoltate ale micutilor sunt flexibile si moi, modificandu-si usor forma la cea mai mica presiune asupra lor.

Doar 22 din 26 de oase sunt prezente la nastere; 4 dintre ele se dezvolta in perioada copilariei, formarea completa definitivandu-se undeva pe la 16-18 ani.

Picioarele bebelusului contin mai multa carne si cartilaje decat oase. Ele sunt extrem de fragile la nastere. Par de obicei strambe la nastere, datorita pozitiei pe care a avut-o in uter.

Piciorul bebelusului este plat din cauza grasimii pe de pe talpa, dar el se arcuieste pe masura ce creste. Platitudinea talpii nou nascutului nu pune probleme, asa cum cred multi parinti. Ei au impresia ca micutul sufera de platfus. Dar tot copiii se nasc cu platfus, el fiind corectat pe masura ce micutul isi dezvolta sistemul locomotor. Arcuirea talpii incepe sa se dezvolte in jurul varstei de 2-3 ani.

Dezvoltarea picioarelor in primul an de viata

Primul an de viata la sugarului este cel mai important in dezvoltarea picioarelor pentru ca pana la aceasta varsta ele cresc la jumatate din marimea pe care o vor avea ca adulti. Ele se dezvolta cu rapiditate in aceasta perioada.

Bebelusii raspund prin reflexe simple, primitive. Ei incep sa isi foloseasca muschii coapselor pe la 6 luni cand incep sa se tarasca incet in fata. Intre 6 si 10 luni majoritatea bebelusilor stau in picioare, dar avand un suport. Picioarele se dezvolta in continuare intre 7-13 luni, cand bebelusii incep sa se ridice singuri si sa mearga tinandu-se de mobila sau de obiecte dimprejur, necesitand din ce in ce mai putin ajutor din partea parintilor in a merge. Piciorusele cracanate continua sa se indrepte din ce in ce mai mult in momentul in care bebelusul devine mobil. Dezvoltarea picioarelor face un salt major intre 9-17 luni cand copilul incepe sa mearga si sa devina din ce in ce mai activ.

Griji nejustificate ale parintilor

Parintii isi fac o multime de griji in privinta picioruselor micutului inca de la nastere si pana tarziu in copilarie. Ei au impresia ca picioarele strambe sau mersul caraghios, cracanat al bebelusului reprezinta probleme medicale. Medicii ortopezi sustin ca este normal ca bebelusii sa aiba picioarele curbate si cracanate in prima parte a vietii dupa nastere. Picioarele usor arcuite sau curbate reprezinta rezultatul felului in care micutii au foat "impachetati" in uterul mamei, iar indreptarea lor dureaza o perioada dupa nastere. Pe masura copiii incep sa faca primul pas picioarele incep sa se indrepte, ele fiind complet corectate in jurul varstei de 2 ani.

Mersul caraghios sau cracanat al copiilor pana intr-un an nu reprezinta neaparat o problema medicala. Cand incep sa faca primii pasi, bebelusii au tendinta mai mult de a se balangana sau balansa dintr-o parte intr-alta decat sa mearga drept. Insa nu uita ca fiecare copil are o personalitate proprie si un stil unic de a merge. Atata timp cat nu exista o problema medicala care sa-i deformeze mersul, trebuie sa il lasi sa se dezvolte normal, in felul lui.

Platfusul este o alta problema care-i ingrijoreaza pe majoritatea parintilor. Asa cum mentionam mai sus, toti copii se nasc cu o platitudine a talpii picioarului, care se corecteaza mult mai mai tarziu, cand acestia cresc. Cand trebuie sa iti faci griji si ce alte afectiuni mai pot aparea la bebelusi afla citind articolul "Platfus la copii si alte afectiuni comune ale piciorului".

Cum ajuti copilul sa isi dezvolte corect picioarele?

  • Inspecteaza si analizeaza mereu piciorusele sugarului pentru a observa schimbarile. Orice umflatura sau semn ca ceva ar fi in neregula, trebuie semnalat medicului.
  • Nu forta niciodata copilul sa mearga. Lasa-l sa o faca cand este pregatit pentru acest lucru. Nu trebuie sa te alarmezi daca micutul tau nu prezinta acelasi interes sa faca primii pasi ca alti copii de varsta lui. Fiecare copil se dezvolta intr-un mod unic. Are suficient timp, mersul incepand sa se contureze abia intre 9-17 luni. Daca micutul nu incepe sa mearga pana la 18 luni, mergi cu el la medic.
  • Evita sa ii pui incaltaminte sugarului in picioruse inainte ca acesta sa inceapa sa mearga. Rezuma-te la sosete sau botosei pentru a le pastra protejate. Permite-i copilului tau sa invete sa mearga descult. Numai asa isi va dezvolta un mers corect si neinfluentat de incaltamintea incomoda. Daca ti se pare ca la 18 luni micutul tau merge doar pe varfuri, intr-o parte sau stramb, mergi cu el la pediatru.
  • Nu poti grabi dezvoltarea piciorelor si a mersului micutului tau, dar il poti ajuta sa isi imbunatateasca coordonarea si musculatura prin mici exercitii pe care le poti face cu el. De exemplu, un astfel de exercitiu ar fi acela prin care pui o jucarie la o distanta mica fata de el si ii permiti sa se intinda dupa el.

        Citeste si despre