Dezvoltarea vorbirii la bebelus

| | Actualizat: 2009-11-02 16:16:53

 

Primul an de viata al bebelusului va fi crucial in dezvoltarea vorbirii. Comunicarea verbala este esentiala in procesul de dezvoltare a bebelusului, iar in primul an de viata se pun bazele vorbirii. Limbajul lui va deveni din ce in ce mai complex iar intelegerea cuvintelor din ce in ce mai profunda.

Cand si cum se dezvolta vorbirea


Aici vei gasi pasii dezvoltarii vorbirii la bebelusi.

 In uter

Multi cercetatori cred ca incercarile bebelusului de a intelege limbajul incep inca din uter. Asa cum bebelusul din burtica se obisnuieste cu bataile inimii tale, asa se va adapta si cu sunetul vocii tale. La cateva zile dupa nastere el va putea sa-ti recunoasca vocea dintre multe altele din jurul lui.

Nastere – 3 luni


Plansul este prima forma de comunicare a bebelusului tau. Trebuie inteles felul plansului pentru a-ti da seama ce vrea bebelusul sa iti comunice: un plans ce seamana mai mult a tipat inseamna ca bebelusului ii este foame, un plans ce este mai mult sughitat mocnit poate insemna ca trebuie sa-i schimbi scutecul. Pe masura ce creste el va dezvolta un repertoriu mai larg de plansete, de la pansul "isteric" pana la cel "fara vorbe".

Cat despre abilitatea lui de a intelege limbajul, el incepe sa inteleaga sunetele cuvintelor si felul in care sunt structurate propozitiile in timp ce asculta conversatiile celor din jur. Lingvistii sunt de parere ca bebelusii pot distinge intre silabe similare (ex. "ma" si "na") de la o varsta foarte frageda (chiar si 4 saptamani).

4 - 6 luni


La aceasta varsta copilul tau va incepe sa gangureasca, combinand consoane si vocale (de exemblu "dada" sau "iaia"). S-ar putea sa "scape" si un "mama" sau "tata" pe parcurs, dar trebuie sa stii, inainte sa ti se umezeasca ochii de emotie, ca inca nu te asociaza cu respectivul cuvant. Asocierea se va produce in jurul varstei de un an.

Gangurerile bebelusului tau vor parea ca un sir al gandurilor, cu o anumita logica necunoscuta. El face acum "vocalize" incercand sa experimenteze folosirea limbii, a dintilor, a cerului gurii si a corzilor vocale, scotand tot felul de sunete amuzante. El va favoriza anumite sunete (ca "da" sau "ca") si le va repeta la nesfarsit pentru ca ii place felul in care suna.

7 - 12 luni


Atunci cand gangureste si face "vocalize", bebelusul tau va parea ca spune ceva ce are sens. Acest lucru se intampla pentru ca imita intonatiile si tonurile pe care le folosesti tu. Incurajeaza gangurerile vorbind cu el si citindu-i povesti.

Rolul tau


Poti sa il ajuti pe bebelusul tau sa isi dezvolte vorbirea prin creearea unui mediu propice pentru comunicare la tine acasa. Cele mai importante lucruri pe care poti sa le faci sunt:

Vorbeste cu el. Numeroase studii au demonstrat ca bebelusii ai caror parinti au vorbit mult cu ei s-au dezvoltat in copii cu IQ mai mare si cu vocabulare mai bogate decat cei cu care parintii nu au comunicat asa de mult. Nu trebuie sa vorbest non-stop, dar vorbeste cu el atunci cand sunteti impreuna.
Descrie ceea ce faci, arata-i lucruri din casa, pune-i intrebari, canta. Rezista de cate ori poti tentatiei de a scalci cuvintele pentru a parea mai dragute.

Citeste-i. Cititul povestilor este un mod minunat de a-l expune pe copilul tau la un vocabular nou, la felul in care sunt structurate propozitiile si felul in care "curg" povestile.

Asculta-l. Atunci cand bebelusul tau incearca sa comunice cu tine, fii un bun ascultator, priveste-l cu atentie si incurajeaza-l. El va incepe sa vorbeasca mai repede atunci cand te arati interesata de ceea ce vrea sa spuna.

Cand este cazul sa fii ingrijorata


Adreseaza-te medicului daca observi ca bebelusul tau:

• Nu reactioneaza la sunete puternice pana la o luna;

• Nu-si intoarce capul la un zgomot sau la o voce pana la 3 luni. Problemele de auz cauzeaza adesea defecte de vorbire;

• Nu face (si nici nu incearca) sa faca zgomote sau contact vizual cu tine sau se opreste din gangurit pana la 6 luni;

• Nu incepe sa rosteasca silabe simple, precum "ba, ba" pana la 8 sau 9 luni;

• Nu gangureste sau nu scoate alte sunete atunci cand ii vorbeste cineva pana la varsta de 1 an;

• Nu a inceput sa rosteasca cuvinte monosilabice pana la 1 an  (cuvantul nu trebuie neaparat sa fie clar, insa acesta trebuie sa fie folosit pentru acelasi lucru de fiecare data,  spre exemplu "mm, ma" pentru "mama");


Citeste si despre