Ecografia de sold la bebelusi

| | Actualizat: 2013-09-27 12:59:13

Ecografia de sold este o metoda sigura, non-invaziva si nedureroasa care este realizata bebelusilor pentru a se depista diverse anomalii locale. Cea mai frecventa afectiune depistata cu ajutorul acesteia este displazia de dezvoltare de sold la bebelusi. Descopera ce presupune ecografia de sold la bebelusi si de la ce varsta se poate face!

De ce se recurge la ecografia de sold la bebelusi?

Atunci cand medicii suspecteaza displazia de dezvoltare a soldului, apeleaza la ecografie pentru a confirma diagnosticul. Displazia de dezvoltare a soldului este o anomalie care se caracterizeaza printr-o pozitie anormala a capului femural in articulatia soldului. Aceasta poate aparea la copil inainte, in timpul sau chiar la cateva saptamani dupa nastere. In cazuri foarte severe poate aparea chiar dislocatia capului femural din articulatia soldului.

Factorii de risc care pot duce la aparitia acestei anomalii sunt:

sarcina cu oligohidramnios;

    • pozitie anormala a fatului in uter (prezentatie pelvina);

      • bebelusi cu istoric familial de displazie de dezvoltare de sold.

        Daca bebelusul prezinta un risc crescut de dezvoltare a acestui tip de displazie atunci ecografia de sold este obligatorie dupa nastere. De asemenea, trebuie sa stii ca aceasta afectiune apare mai adesea la fete decat la baieti si, de obicei, primii nascuti prezinta un risc mai mare. Medicul mai poate recomanda realizarea ecografiei si in alte situatii decat suspiciunea de displazie de dezvoltare de sold:

        • anomalii ale soldului la nastere, prin incapacitatea de a muta pe cat posibil coapsa spre exterior, la nivelul soldului;

          • aparitia unui sunet ("clic") pe care medicul il aude sau simte atunci cand face un control de rutina bebelusului si incearca sa deplaseze coapsa spre exterior;

            • cand apar diferente in lungimea sau aspectul picioarelor copilului.

              La ce varsta se poate face acest tip de ecografie?

              Examinarea cu ultrasunete poate fi facuta copiilor chiar si la 4-6 saptamani dupa nastere. Majoritatea medicilor chiar recomanda realizarea ei tuturor copiilor de aceasta varsta pentru a se observa eventualele anomalii de dezvoltare a articulatiei soldului. Ecografia de sold nu poate fi facuta cu precizie decat pana la varsta de 6, maxim 8 luni. Incepand cu aceasta varsta capul femural se osifica, iar patrunderea ultrasunetelor va fi imposibila.

              Cum se face ecografia de sold la bebelusi?

              In timpul ecografiei poti insoti copilul in camera de examinare. Acesta este partial dezbracat si ii este indepartat scutecul. El este asezat pe masa de consultatii pe spate sau pe o parte. Medicul va aplica pe sold un gel special, incolor, care ajuta la propagarea undelor sonore, dar si la impiedicarea patrunderii aerului intre sonda de explorare a ecografului si pielea bebelusului. In timpul examinarii se foloseste un echipament special cu ultrasunete. Acesta trimite unde sonore in zona de sold transpunandu-se in imagini pe un ecran computerizat. Imaginile alb-negru surprinse evidentiaza atat structura interna a oaselor (soldului), capul femural , dar si alte particularitati ale zonei.

              Ecografia de sold nu este o procedura dureroasa. Cel mult, bebelusul poate simti o usoara presiune atunci cand sonda este miscata pe piele si o senzatie de rece de la gelul aplicat. Bebelusii ar putea incepe sa planga atunci cand sunt in sala de consultatii, mai ales daca sunt tinuti nemiscati, pentru rezultate cat mai precise. Insa reactiile lui nu au legatura cu procedura in sine. De aceea, unii medici recomanda sa hranesti bebelusul inainte de ecografie pentru ca asta l-ar putea ajuta sa stea mai relaxat si sa nu planga.

              De asemenea, incearca sa vorbesti mereu cu el si sa ii canti sau sa iti vada chipul. Aceste lucruri l-ar putea linisti si relaxa. Un radiologist va interpreta rezultatele ecografiei si le va transmite pediatrului. Acestea ar putea fi gata in maxim 2 zile. In cele mai multe cazuri, rezultatele necesita interpretare si nu pot fi date pe loc. Nu exista riscuri asociate cu ecografia. Spre deosebire de alte teste care folosesc raze X, radiatiiile nu sunt implicate in cazul ecografiei.

              Citeste si despre