Ecografia de sold la nou-nascut

| | Actualizat: 2012-04-03 09:49:31

"Mai bine o ecografie azi decat o schiopatare maine!"

Istoria ecografiei de sold la nou-nascut incepe in urma cu 30 de ani, cand Prof. Dr. Reinhard Graf din Austria a pus bazele unui studiu de depistare precoce a displaziei de sold si de urmarire a evolutiei spontane si sub tratament a acestei afectiuni. A adus o contributie fundamentala in eradicarea luxatiei de sold in tari europene (Austria, Germania, Suedia) prin introducerea unui Program National de Screening al displaziei de sold prin ultrasonografie.

La noi in tara, din pacate, pana acum nu s-a realizat o depistare sistematica, nici clinica si cu atat mai putin ecografica. Aceasta depistare deficitara se reflecta prin numarul mare de interventii chirurgicale la nivelul soldului, ce au loc in toate centrele medicale din tara cu profil de ortopedie.

Displazia de dezvoltare a soldului, desi este frecventa in tara noastra, trece deseori neobservata pana la varsta mersului in formele grave sau pana la varsta adulta determinand in final invaliditati grave ce apar la personae tinere.

Displazia de sold este caracterizata printr-o dezvoltare intarziata, anormala a structurilor ce compun articulatia soldului.

Acesta este un stadiu premergator al luxatiei de sold, de aceea depistarea si tratarea in primele luni de viata duce la dezvoltarea unui sold normal. In mod eficient, numai ecografia poate depista precoce displazia de dezvoltare a soldului, deoarece examenul clinic este irelevant si pot scapa cazuri nediagnosticate, iar examenul radiologic nu este indicat din doua motive:

  • riscul iradierii tesuturilor aflate intr-o rata mare de multiplicare si dezvoltare in primele luni de viata;
  • soldul pana la 3-4 luni este format din tesuturi moi, cartilaginoase ce nu pot fi vizibile radiologic, examinarea fiind incerta.

 

Pentru depistarea rapida si exacta a displaziei de sold la nou-nascut si sugar ecografia are un rol incontestabil, deoarece:

  • este neiradianta, netraumatizanta;
  • nu necesita sedarea nou-nascutului;
  • ofera detalii de finete asupra structurii soldului, acesta putand fi masurat cu exactitate;
  • permite aplicarea unui tratament precoce, perfect adaptat fiecarui tip de sold in parte;
  • permite urmarirea evolutiei pe tot parcursul aplicarii tratamentului;
  • ofera imagini importante in timpul miscarii soldului (in dinamica).

Pentru a depista si trata corect o displazie de sold este nevoie de implicarea atat a medicului, cat si a parintilor. Fiecare in parte are datorii si responsabilitati. Medicul (fie ca este ortoped pediatru, neonatolog, pediatru sau medic de familie) are datoria sa informeze parintii despre aceasta patologie, acesta cunoscand incidenta crescuta a luxatiei de sold in tara noastra si consecintele grave ale unui diagnostic tardiv.

Dar responsabilitatea de a aduce copilul la medic apartine parintilor. Deasemenea pentru aplicarea corecta a tratamentului este necesara o buna colaborare intre parinti si medicul ortoped.

Vino la ORTO-CLINIC sa faci preventia luxatiei de sold, decat sa ajungi la interventii chirurgicale costisitoare si traumatizante pentru copilul si familia ta.

Asa cum afirma si profesorul Graf, "Better a ultrasound today than a limp tomorrow".

Citeste si despre