Mirosul si gustul sunt deja dezvoltate in momentul nasterii, auzul se defineste complet la 1 luna, in timp ce vazul se dezvolta incet pana dupa varsta de 1 an.
Mirosul
Simtul mirosului este cel care se dezvolta cel mai devreme, inca de cand bebelusul este in burtica mamei. Chiar de la finele primului trimestru de sarcina, fatul poate simti mirosul alimentelor pe care le consuma mama.
Dezvoltarea atat de devreme a acestui simt se explica prin faptul ca lichidul amniotic permite mirosului sa il traverseze.Atat este de dezvoltat mirosul la bebelusi, incat, inca din prima saptamana de viata, un copil poate simti diferenta de miros intre laptele mamei sale si cel al unei alte mame.
Gustul
Gustul este si el dezvoltat la nastere si bebelusii prefera gustul dulce in defavoarea celui sarat, avand in vedere ca si laptele, fie el de la mama sau formula, este dulce. Chiar si asa, preferinta bebelusului pentru un anumit gust este "dictata" de mama. Totul de depinde ce ceea ce mananci tu in timpul sarcinii si al alaptarii. Asa ca nu ii cere celui mic sa manance cu placere un aliment sanatos, dar care nici tie nu-ti place.
In jurul varstei de 6 luni majoritatea bebelusilor incep diversificarea. Introducand cate un singur aliment odata, nu doar ca vei sti daca si la ce este alergic bebelusul tau, dar iti vei da seama si care sunt gusturile sale preferate.
Auzul
Nu ar trebui sa te uimeasca faptul ca bebelusul tau se trezeste la cel mai mic zgomot. Auzul lui este mai ascutit decat al tau.
In jurul varstei de 2 luni, bebelusul incepe sa raspunda la vocea ta si curand va incepe sa repete anumite vocale. Ganguritul apare in jurul varstei de 4 luni, iar primele cuvinte vor fi rostite pe la 1 an.
Auzul este crucial in dezvoltarea vorbirii la bebelusi. Micutul incepe sa inteleaga bazele comunicarii: daca pana acum "intelegea" ce ii spui din tonul vocii, in jurul varstei de 6 luni, bebelusul incepe sa faca diferenta intre sunete si sa observe cum mai multe cuvinte se leaga pentru a forma frazele.
In jurul varstei de 7 luni, bebelusii incep sa raspunda atunci cand sunt strigati pe nume. Vei vedea cum micutul tau scoate sunete din ce in ce mai diferite, in incercarea de a imita ceea ce aude, si va petrece tot mai mult timp gangurind.
Il poti ajuta "comunicand" cu el. Repeta sunetele pe care le scoate bebelusul tau, leaga-le de cuvinte pe care le folosesti zi de zi si asteapta o pauza de gangurit pentru a-i raspunde.
Vazul
Desi au abilitatea de a distinge culorile, bebelusii mai mici de 4 luni au oarecare probleme in a face diferenta intre culori. De aceea, jucariile in culori puternice sunt mai potrivite pentru ochii lor decat cele in nuante sterse de roz sau bleu.
Iti poti ajuta bebelusul sa-si dezvolte vederea prin contactul vizual. Astfel, el isi va concentra atentia asupra fetei tale.
Foarte important: Atunci cand alaptezi, concentreaza-ti atentia asupra bebelusului tau, nu vorbi la telefon, nu te uita la televizor sau la computer.
Daca nu alaptezi: Fie ca ii oferi tu biberonul cu lapte, fie ca o face tatal sau o alta persoana, nu uitati sa schimbati partile, la fel cum ar face o mama care alapteaza, si sa pastrati contactul vizual cu bebelusul. Astfel, ambii ochisori vor avea parte de aceeasi perioada de "lucru".
Pe masura ce bebelusul creste, incepe sa vada tot mai bine, sa distinga culorile mai bine si pe la 6-7 luni se poate concentra minute in sir asupra unei jucarii sau asupra reflectiei sale in oglinda. La fel, acum poate urmari miscarea rapida a unei mingi care se rostogoleste sau miscarile unui copil mai mare care se joaca.
In jurul varstei de 7 luni apare si coordonarea mana-ochi, asa ca iti vei observa bebelusul fixand cu privirea un obiect, pentru ca apoi sa se intinda sa-l prinda cu manuta.
Iti poti ajuta bebelusul folosind planse mari, viu colorate, picturi pe pereti sau citindu-i povesti din carti cu ilustratii mari si colorate.
Simtul tactil
L-am lasat pe acesta la urma pentru ca este cel care inlesneste cel mai bine relatia mama-bebelus. Simtul tactil este deosebit de important pentru bebelusi inca dinainte de a se naste. Este primul mod prin care ei exploreaza lumea inca din uter. In viata intrauterina, bebelusii trag si imping, isi ating corpul si peretii placentei. Desi in primele luni de viata se bazeaza mai mult pe atingerile parintilor si pe atentia care le este acordata, mai tarziu lucrurile se schimba: bebelusii incep sa se miste mai mult si sa atinga tot ce ii inconjoara, de la paturica, pana la jucarii si corpul tau.
Foloseste miscari usoare atunci cand tii bebelusul in brate sau cand il masezi. Profita de contactul apropiat pe care i-l poti oferi acum bebelusului tau.
Varsta de 6 luni e perioada in care bebelusul incepe sa se miste mai mult singur, asa ca posibilitatile de a-i stimula simtul tactil sunt nenumarate. Vorbeste-i despre lucrurile cu care ia contact si spune-i caracteristicile acestora: paturica lui este moale, dar covorul este aspru.
Dar mai importante decat acestea sunt atingerile tale: o mangaiere sau o imbratisare ii vor dovedi micutului cat este de apreciat si de iubit.
Si pentru ca pielea bebelusului tau este deosebit de sensibila, trebuie sa fii atenta atunci cand alegi scutecele si hainutele micutului. Pentru bebelusul tau nou-nascut, noi iti recomandam scutecele de unica folosinta Pufies Mini. Acestea ofera o atingere moale si sigura, au o capacitate mare de absorbtie, garantand astfel pielea uscata a bebelusului tau. Scutecul are o suprafata fina, conceputa special pentru pielea sensibila a bebelusului, iar urechile laterale flexibile ale scutecului asigura o libertare foarte mare de miscare.