Formarea rutinei somn-veghe la nou-nascut

| | Actualizat: 2013-10-02 16:15:21

Somnul este o nevoie vitala, fara de care organismul nu poate supravietui. Beneficiind de un somn de calitate in timpul noptii, micutii se trezesc binedispusi si sunt gata sa se bucure de momentele unice alaturi de parinti.

Rutina inseamna chiar prin definitie obisnuinta de a actiona sau de a gandi totdeauna in acelasi fel. Ca urmare, prima greseala pe care o putem face in tulburarea rutinei de somn la copilul mic este aceea de a actiona de fiecare data, sau chiar si numai din cand in cand, diferit fata de rutina stabilita – de exemplu stabilim ca ora de culcare ora 21 si, din diferite motive, ajungem sa il asezam in pat la nani fie la 22, fie la 20, il culcam fie in pat, fie in brate, cu mama, cu tata, cu buni, cu sau fara cantec, cu sau fara lumina, dupa toane, sau conjunctural.

Toate aceste schimbari fac ca bebelusul sa nu mai poata anticipa momentele linistitoare care induc somnul si sa devina vigilent sau chiar agitat inainte de culcare, avand nevoie de o perioada mult mai mare de linistire.

Rutina de somn, pentru a fi eficienta, trebuie sa fie formata din aceeasi succesiune de activitati, pe cat posibil desfasurate (mai ales la copii de varste foarte mici) de aceeasi persoana, la aceeasi ora si in aceleasi conditii de mediu (iluminat, liniste, temperatura etc).

O foarte mare greseala este aceea de a avea o repriza de joaca, gadilat si ras inainte de nani (eventual cauzate de venirea tarzie a unuia dintre parinti acasa), activitati care stimuleaza starea de vigilenta, alungand, evident, somnul, creand o hiperexcitabilitate cerebrala copilului si tulburand linistea necesara momentului de pregatire a somnului, dar si dispozitia de a adormi a acestuia, copilul asteptand sa se continue joaca sau activitatea, nicidecum perioada de relaxare si somn.

Orice incalcare a conditiilor de igiena a somnului este considerata gresita, in special cele ce tin de calitatea aerului (nu vom culca niciodata copilul intr-o camera neaerisita) si nu vom permite adormirea copilului la televizor, sau oriunde prin casa, numai pentru ca nu vrea sa stea la el in patut. Nici leganatul (mai ales pe picioare) nu este recomandat, copilul trebuie pus in pat de treaz (nu adormit) pentru a dormi bine. Mai atenti ar trebui sa fim sa nu cream conditii de suprastimulare copilului decat sa ne straduim uneori acrobatic sa il adormim prin leganare.

O rutina somn-veghe mai poate fi perturbata, chiar in conditiile in care activitatile si succesiunea lor sunt respectate, de starea emotionala a parintelui care adoarme copilul (furie, tristete profunda, depresie, frica, agitatie, anxietate etc), dar si de mirosul neplacut al acestuia (tutun, transpiratie, mancare), ca sa nu mai vorbim de situatia in care parintele adoarme langa copil si ii impiedica adormirea acestuia prin discomfortul termic creat (il incalzeste pe cel mic cu caldura corpului sau) sau il deranjeaza cu sforaitul.

Pentru ca stie ca senzatia de umezeala deranjeaza si tulbura somnul de noapte al copilasului tau, Pampers a creat Pampers Active Baby, cu strat absorbant pentru nopti linistite, care ii ofera bebelusului pana la 12 ore de protectie.

Cu un strat protector mai lung, Pampers Active Baby pastreaza uscata pielea micutului tau, pentru ca el sa nu se trezeasca pe perioada noptii.

Pe langa stratul protector mai lung, ce nu permite umezelii sa intre in contact cu pielea micutului tau, pentru ca el sa nu se trezeasca in timpul noptii, Pampers vine nou si cu:

  • Material moale ca bumbacul, ce permite pielii sa respire;
  • lotiune unica pe baza de aloe vera, care protejeaza pielea sensibila a micutilor;
  • Potrivire anatomica, mentinand neschimbata forma scutecului, indiferent cat de mult se misca cel mic pe perioada somnului;
  • Mansete Bariera, ce pastreaza lichidul in interiorul scutecului, indiferent de pozitia bebelusului tau.

Nu uita de servetelele umede Pampers Baby Fresh, pentru o senzatie de prospetime ca dupa baita, oriunde, oricand!

Sfaturi oferite de psiholog Cristiana Haica, expert Pampers


Pentru informatii legate de dezvoltarea si ingrijirea micutului tau, intra pe www.pampers.ro sau pe Facebook Lumea mamicilor – Intreaba expertii. Medicul pediatru Roxana Rusu Pusca si psihologul Cristiana Haica te asteapta oricand cu sfaturi pentru tine si ingerasul tau.

Citeste si despre