Ganguritul la bebelusi

| | Actualizat: 2014-01-13 16:24:28

Ganguritul este o prima forma de comunicare a bebelusilor, dar si un mod de a-si manifesta sentimentele. Joaca un rol esential in dezvoltarea limbajului si il ajuta sa devina o persoana sociabila. Afla cand trebuie sa apara ganguritul, cum se dezvolta el si cum poti sa il ajuti pe cel mic sa vorbeasca mai repede!

Ce este ganguritul?

Ganguritul este o dezvoltare motorie a sugarului care joaca un rol esential in dezvoltarea limbajului. Ganguritul se traduce prin scoaterea unor sunete nearticulate si disparate ale copiilor mici in incercarea lor de a vorbi.

Cand apare ganguritul si cum se manifesta?

Se numeste gangurit orice sunete produse de copil pana la reusita lui de a pronunta cuvinte intregi, De aceea, ganguritul se manifesta pe o perioada mai lunga de timp: poate incepe de pe la 2-3 luni si poate tine pana la la 7-8 luni, desi perioada variaza de la bebelus la bebelus.

Oricum, ganguritul este un fenomen care se manifesta in primul an de viata al copilului.

Exista doua tipuri de gangurit:

  • monosilabic: manifestatat printr-o singura silaba repetata (ba-ba-ba-ba); acesta apare la inceput in primele luni;

  • plurisilabic: cand copilul reuseste sa amestece mai multe silabe in aceeasi pronuntie (ca-ba-bu-ma-mai); pe masura ce acesta creste incepe sa combine silabe din ce in ce mai complexe pana la stadiul de cuvinte: mama, tata etc.

Dezvoltarea creierului la bebelus si vorbitul

Silabele pe care incep bebelusii sa le emita nu sunt pur intamplatoare. Pe masura ce copilul ajunge in a doua luna de viata, creierul lui incepe sa se dezvolte, iar aceste reactii sunt un prim pas in vorbire. Totusi, aparitia acestora depinde foarte mult si de comunicarea pe care tu ai avut-o cu el inca din burtica.

Pe masura ce vorbesti cu bebelusul inca din stadiul de fat si pe urma frecvent in primele luni, pe atat de repede va aparea si primul gangurit. Adesea, acesta ia forma de "ooh" sau "baa".

Dezvoltarea limbajului si ganguritul

Inca de la primul gangurit, bebelusul tau devine un adevarat partener de dialog. Din acel moment, trebuie sa porti cu el adevarate discutii si sa ii raspunzi la incercarile lui de a a-ti transmite ganduri si sentimente.

Multe dintre sunetele si chiar cuvintele pe care incepe sa le lege bebelusul de pe la 5-6 luni sunt total lipsite de sens. Dar nu are importanta, atata timp cat el le face, iar tu le incurajezi. Tu poti fi cea care il ajuta sa isi dezvolte rapid si corect limbajul.

Atunci cand copii incep sa scoata sunete ei invata sa isi miste buzele, limba, gura si sa foloseasca gatul pentru a vorbi. Sugarii au o abilitate puternica de a invata si de a repeta ceea ce aud in jurul lor. Avand in vedere ca mama si tata sunt cele mai dese cuvinte pe care parintii le folosesc cu bebelusii, de cele mai multe ori acestea sunt primele pe care ei reusesc sa le pronunte in intregime.

Cercetatorii au descoperit ca exista 4 tipare clare ale sunetelor si cuvintelor pe care le pronunta prima data bebelusii:

  • na-na;

  • da-da;

  • ta-ta;

  • ya-ya.

Acestea sunt explicate in urma faptului ca bebelusii scot cuvinte tinandu-si limbuta destul de in fata in gura, in aceeasi pozitie in care se pregatesc sase hraneasca la san si de aceea scot aceste sunete.

Ganguritul si socializarea bebelusului

Ganguritul poate reprezenta un instrument de socializare pentru bebelusi. Gandeste-te ca intr-o conversatie dintre tine si bebelusul tau apar toate regulile de politete necesare unei conversatii. Atunci cand bebelusul gangureste, vei observa ca asteapta un raspuns din partea ta si chiar face o pauza lunga in care asteapta sa vada reactia. Dupa ce ii raspunzi, tu vei fi cea care va tacea , iar el va fi cel care va vorbi. In acest fel, veti purta o conversatie civilizata. Vei observa ca va ridica chiar tonalitatea vocii daca nu ii vei raspunde sau nu il vei baga in seama.

De asemenea, conversatiile dintre bebelusi si parinti chiar si prin gangurit reprezinta un mod inedit si util de a-l face pe micut sa devina o persoana sociabila, mai ales in interactiunile cu ceilalti.

Ce poti face tu pentru a ajuta bebelusul sa vorbeasca mai repede?

  • vorbeste mereu cu el, chiar si atunci cand nu gangureste; incearca sa stai cat mai in fata lui cand vorbesti pentru ca el sa iti observe miscarea buzelor;

  • canta-i mereu, pune-i silabele pe care le scoate pe ritmuri muzicale si joaca-te cu el in acest fel;

  • raspunde-i mereu la ganguritul lui intr-o forma pozitiva si vesela, schimbandu-ti tonalitatea vocii;

  • repeta de multe ori ceea ce pronunta, incercand in timp sa il corectezi intr-un mod amuzant; de exemplu, daca cel mic spune mereu "da-da", este posibil ca el sa vrea sa spuna de fapt "tata"; in prima faza incurajeaza-i chiar si aceste forme de "da-da", "ba-ba", dar ulterior ajuta-l sa pronunte corect, repetandu-i frecvent cuvantul "tata"; nu uita ca bebelusul poate imita foarte bine ceea ce aude in jurul lui.

Citeste si despre