Scaderea in greutate
Scaderea in greutate a copilului (in medie cu 6% din greutatea initiala a sugarului, dar putand varia intre 3% si 10%) are loc intre prima si a cincea zi de viata.
Ea poate fi determinata de:
a. greutatea initiala a copilului (cei care au o greutate mai mare vor slabi mai mult);
b. momentul in care incepe alaptarea, instalarea secretiei lactate a mamei, starea de sanatate a copilului (cei bolnavi pierd mai mult in greutate);
c. ingrijirile ce li se acorda in primele zile de viata (temperatura mediului inconjurator, cantitatea de lichid administrat, respectarea repausului nou-nascutului).
Scaderea in greutate este un fenomen firesc, insa atunci cand bebelusul nu recupereaza pana la varsta de 2 saptamani este un semnal de alarma; copilul este bolnav sau subnutrit.
Icterul fiziologic
Icterul fiziologic reprezinta o ingalbenire a pielii si a mucoaselor intre a 2-a si a 4-a zi de viata, ingalbenire ce devine mai accentuata in urmatoarele zile, dar dispare de la sine intre 1 si 3 saptamani. Este mai intens in zona toracelui si a fetei, coloratia galbena mai pronuntata determinand somnolenta si lentoare la bebelus.
Desi este un fenomen intalnit la 85% dintre bebelusi, in cazul in care icterul apare din prima zi, este intens si progreseaza rapid, trebuie anuntat de urgenta medicul, deoarece acesta este determinat de o boala grava. De asemenea, daca persista mai mult de 3 saptamani, este semnul unei stari patologice (boli de sange, de ficat).
Criza genitala
Criza genitala consta in modificari ale glandelor mamare si ale organelor genitale la bebelus. Aceste modificari sunt determinate de trecerea unor hormoni materni in organismul fetal.
a. Glandele mamare: la aproximativ 40% dintre nou-nascutii de ambele sexe, acestea se maresc intre primele 3 si 4 zile dupa nastere si ating nivelul cel mai inalt la sfarsitul primei saptamani, putandu-se mentine de la cateva zile la cateva saptamani sau luni. Ating uneori 3 sau 4 cm in diametru, se intaresc si elimina la apasare un lichid laptos asemanator colostrului. Mameloanele se ingrijesc in conditii de sterilitate, riscand o infectie in caz contrar sau in cazul stoarcerii glandei mamare.
b. Sangerari, eliminarea unor secretii vaginale alcatuite din celule epiteliale, mucus si eritrocite ("vulvovaginita descuamativa") sau a micilor sangerari. Cauza este aceeasi ca si in cazul glandelor mamare. Este suficienta toaleta zilnica a regiunii vulvare cu apa fiarta si racita, aplicata cu comprese sterile.
c. Marirea testiculelor: pe langa aceasta, la baieti poate aparea chiar un inceput de spermatogeneza.
Eritemul alergic
Eritemul alergic sau eruptii sub forma unor pete rosii (macule), mici basisci (vezicule) sau elemente proeminente (papule). Acestea nu necesita nici un fel de tratament, disparand de la sine in cateva ore sau zile. Daca totusi acestea devin intense si persistente, este necesara aplicarea unei pulberi inerte (talc).
Descuamatia fiziologica
Descuamatia fiziologica sau desprinderea unor scuame din epiderma, in mod discret sau foarte pronuntata. Acestea apar in special pe palme, talpi si trunchi. Daca este foarte pronuntata, regiunea afectata se va tampona cu ulei fiert sau cu infuzie de musetel. Este exclusa folosirea apei calde cu sapun si a unguentelor cu antibiotice.
Febra de sete
Febra de sete apare in perioadele calde din cauza supraincalzirii camerei copilului si, pe de alta parte, cantitatii insuficiente de lichid primita de bebelus. Aceasta se manifesta prin cresterea temperaturii organismului intre 38 si 39 grade C, mentinandu-se astfel in jur de 24 sau 48 de ore. Reactiile difera de la un bebelus la altul, dar pot fi inscrise in urmatoarele:
a) somnolenta si lipsa de vlaga;
b) agitatie si plans;
c) tendinta de cautare a sanului sau biberonului cu limba;
d) buze uscate;
e) mictiuni rarite pana in 5 in 24 de ore;
f) in cazuri mai grave bebelusii au ochii incercanati, infundati in orbite, gura emana un miros asemanator cu acetona si sunt palizi.
Daca copilul nu este bonav, febra se explica prin greselile de ingrijire citate mai sus si prin pierderea de lichide ce are loc dupa nastere (respiratie, sudatie, urina, meconiu). Aceasta dispare daca bebelusului i se administreaza o cantitate suficienta de lichide si hranirea la timp si adecvata.
Scaunele
Cele din primele zile poarta numele de mecaniu. Sunt dense, se lipesc de scutece si au culori variind de la negru la maroniu si verde-masliniu.
a. Colonizarea intestinului in timpul a catorva ore dupa nastere tractul gastrointestinal se umple cu aer. Astfel ca in portiunea cuprinsa intre gura, nas si anus se produce colonizarea cu microbi a diverselor segmente ale tubului digestiv.
b. Scaunele de tranzitie apar dupa eliminarea meconiului, intre a 3-a si a 5-a zi de viata. Acestea rezulta din digestia primelor mese ale sugarului si sunt in numar de cate 5 sau 6 pe zi, de culoare verzuie, uneori fiind amestecate cu mucus. Trebuie avut in vedere ca daca nu sunt insotite de modificari ale starii generale acestea sunt perfect normale.