Lucrul FUNDAMENTAL de care creierul copilului are nevoie pentru a se dezvolta corect

| | Actualizat: 2019-06-05 12:52:15

Dezvoltarea creierului copilului este foarte importanta. Stiai ca exista ceva ce poti face pentru o dezvoltare eficienta a creierului?

Fara indoiala, unul dintre organele care necesita cea mai mare ingrijire si atentie la nou-nascut este creierul, si nu doar prin evitarea miscarilor bruste sau stimularea acestuia prin interactiunea mama-copil, dupa cum afirma specialistii.

Un nou studiu releva faptul ca creierul nou-nascutului si al copilului nascut prematur, prefera atingerile si mangaierile mai mult decat iti inchipui tu.

Studiul efectuat de Spitalul pentru Copii Nationwide din orasul Columbus, Ohio-SUA, a constatat in urma unui sondaj pe 125 de mame de nou-nascuti si de copii prematuri ca o atingere sau un contact cu familia sa, produce nu numai placere si afectiune, dar si un raspuns pozitiv al creierului.

Cercetarea a aratat, de asemenea, ca atunci cand primeau mici mangaieri, bebelusii prematuri aveau o reactie a creierului mai puternica decat atunci cand primeau injectii sau medicamente pentru durere. Deci, se poate observa ca orice reactie neplacuta a creierului care apare din aplicarea medicamentelor poate fi contracarata cu o mangaiere simpla.

Studiul a concluzionat ca "cu cat bebelusul prematur primeste mai multe mangaieri de la parintii sai sau de la personalul spitalului, raspunsul creierului va fi mult mai bun."

Anatomia creierului copilului

Creierul nou-nascutului nu prezinta multe diferente fata de cel al unui adult, in afara de marime si greutate. Dar generalitatile sale anatomice sunt foarte asemanatoare. Acesta este impartit in trei parti: creierul, cerebelul si trunchiul cerebral.

Conexiunile se fac prin celulele sistemului nervos central, care trimit mesajele necesare pentru a incepe sa se miste, sa gandeasca, sa vorbeasca si sa simta emotii.

O diferenta functionala importanta

Desi anatomia creierului unui copil este similara cu cea a unui adult, functionarea acestuia nu este aceeasi.

Conexiunile dintre neuroni nu sunt inca complete, ele sunt legate prin "interactiune" cu mama-tata sau cu alti adulti din familie. Acest proces este finalizat pe parcursul primului an de viata al micutului.

O dezvoltare corespunzatoare a creierului in acest prim an se va vedea prin reusitele celui mic, cum ar fi vorbirea, initierea mersului pe jos, raspunsurile la diferiti stimuli auditivi, vizuale sau tactili.

Cel mai bun mod de a-ti ajuta copilul este prin ingrijire si dragoste. Evita cat mai mult posibil momentele de stres, care provin din discutii sau abuzuri asupra celui mic.

De ce sunt copiii stresati?

In zilele noastre 50% dintre oameni sunt stresati, iar asta nu exclude nou-nascutii. Iar lipsa de comunicare, un stil de viata dezorganizat sau schimbarea obiceiurilor zilnice provoaca cel mai mare stres bebelusului.

Cea mai obisnuita modalitate pentru un copil de a-si demonstra stresul este prin plansul continuu, iritatia, perturbarea somnului sau orele de mancare. Stresul afecteaza, de asemenea, starile lor psihologice si fizice, increderea in sine. In conditii de stres, bebelusii se pot confrunta cu alergii sau cu probleme de stomac.

Trebuie sa retii ca toate aceste semne arata ca dezvoltarea creierului copilului va fi intrerupta sau afectata de stres.

Foarte important

  • Cu belusii trebuie sa te joci in fiecare zi si sa vorbesti cu el despre activitatile zilnice etc. 
  • Nutritie buna, fie biberon, fie san.
  • Contact vizual si fizic.
  • Cand incepe diversificarea, asigura-te ca alimentele contine nutrientii necesari pentru cresterea copilului. De asemenea, trebuie sa tii cont ca in timpul mesei trebuie sa interactionezi intotdeauna cu copilul si, in viitor, ar fi bine sa stea la masa impreuna cu familia.
  • Copiii nu au nevoie de jucarii scumpe sau sa stea toata ziua cu tableta in mana. Ei trebuie sa interactioneze in mod constant cu cei care il ingrijesc. Este cel mai bun si mai eficient mod de a stimula si copilul si creierul.
  • Stabilirea unei rutine zilnice este importanta. Copiii, oricat de mici ar fi, vor incepe sa recunoasca rapid ceea ce este "dupa". Rutinele reduc considerabil nivelul de stres la un copil si, desigur, acest lucru ajuta la buna dezvoltare a activitatii creierului.

Creierul unui copil are nevoie de o baza solida de iubire, protectie si interactiune. Fiecare experienta pe care i-o oferi contribuie la functionarea si constructia acestor conexiuni intercelulare importante, in special in viitor. Nu costa nimic, nu trebuie sa platesti pentru niciun tratament costisitor, este vorba doar de dragoste.

Citeste si despre