Inca din primele clipe de viata copilul isi manifesta deja o serie de reflexe. Acestea sunt deosebit de importante pentru dezvoltarea sa viitoare.
In curand, reflexele involuntare se vor transforma in activitati cognitive, fizice, facute intentionat.
Neonatologul, care este prezent in sala de nasteri asistand la venirea pe lume a bebelusului, este cel care ii observa primele reflexe. Spre exemplu, ii trage putin mai energic paturica de sub el, iar nou-nascutul va avea tendinta sa isi apropie mainile si picioarele, ca si cum ar vrea sa se prinda de ceva ca sa nu cada. Este un prim semn de sanatate fizica si psihica a bebelusului.
Iata si alte reflexe pe care medicul trebuie sa le testeze la nou-nascuti, dar pe care le poti verifica chiar tu acasa:
Reflexul suptului
Daca ii atingi varful buzelor cu degetul sau cu tetina biberonului ori cu mamelonul, copilul va incepe in mod instinctiv sa suga. De la varsta de 2-3 luni, suptul copilului va fi un rezultatul efortului sau constient si nu va mai fi un gest reflex.
Reflexul de inradacinare
Mangaie-i usor obrazul in apropierea gurii si el isi va intoarce capul spre degetele tale cautand mamelonul sau orice sursa de mancare. Acest reflex il ajuta sa se hraneasca si te ajuta inclusiv pe tine sa il hranesti. Imagineaza-ti cat de dificil ti-ar fi daca acest reflex nu ar exista. El dispare in jurul varstei de 4 luni, adica atunci cand deja copilul reuseste sa focuseze cu privirea si sa vada astfel unde se afla sursa sa de hrana.
Reflexul de prindere
Daca pui degetul sau un creion in palma copilului, acesta il va prinde cu degetele. Acest reflex este, de asemenea, prezent si la picioare. El va prinde strange degetele de la picioare in contact cu un obiect subtire care il atinge in acea zona. Reflexul dureaza doar pana ce copilul ajunge la varsta de aproximativ 3 luni, cand devine o actiune constienta.
Reflexul pasitului
Poate parea greu de crezut, insa reflexul mersului apare inca din primele saptamani de viata. Sprijina copilul cu atentie de sub bratele sale si lasa-i picioarele sa atinga usor o suprafata solida. Vei observa cum acesta incearca sa paseasca sau sa salte cand un picior cand pe celalalt ca si cum ar dansa. Trebuie sa fii insa cu bagare de seama si sa nu lasi micutul sa faca prea des astfel de actiuni in primele luni de viata, intrucat sistemul sau osos si cel muscular nu sunt destul de dezvoltate.
Reflexul de tresarire
In cazul in care bebelusul simte ca aluneca sau aude un zgomot puternic, cum ar fi latratul unui caine sau trantitul unei usi, acesta isi va intinde bratele si picioarele, isi va deschide larg degetele si isi va arcui spatele. Apoi isi va strange pumnii si ii va duce in dreptul pieptului. Mai mult, ar putea incepe chiar sa planga. Acest reflex se mentine pana la varsta de 4-5 luni.
Reflexul spadasinului
Daca asezi copilul pe spate, acesta va arata ca un mic spadasin. Capul sau este intors intr-o parte, iar bratul din partea respectiva si piciorul se indoaie. Reflexul acesta poate fi prezent pana la aproximativ 6 luni sau pana la momentul in care bebelusul incepe sa se rostogoleasca in mod regulat.