Reflexul tonic al gatului la nou-nascuti se numara printre reactiile naturale primitive ale bebelusilor in fata stimulilor externi, care anunta buna functionare a creierului inca de la nastere. Cunoscut si sub numele de reflex al apararii, miscarea in cauza devine sesizabila la o luna de viata si dispare in jurul lunii a patra. Toate actele reflexe ale sugarilor sunt trecatoare, iar absenta si persistenta lor nefireasca pot indica probleme de sanatate diverse.
Oamenii de stiinta cred ca reflexul tonic al gatului la nou-nascuti este precursorul coordonarii mana-ochi la sugari, pregatind totodata bebelusul pentru folosirea voluntara a trupului. Specialistii spun ca reflexul de aparare este o reactie a posturii, asociata cu primele forme de adaptare motrica la mediu.
Miscari tipice in reflexul tonic al gatului
Ca orice reflex primitiv al nou-nascutului, precum cel de apucare, sugere, sprijin sau rotire, reactia tonica a gatului are miscari tipice, prezente inca de la nastere. El ofera un indiciu pretios medicului pediatru asupra functionalitatii organismului copilului, mai exact asupra reactiilor normale care denota un sistem nervos sanatos.
In timp ce bebelusul sta intins pe spate, el isi intoarce (involuntar) capul pe o parte, determinand bratul si piciorul de pe partea in care si-a orientat privirea sa se extinda sau sa se indrepte.
Foto: westernesse.com
In tot acest timp, membrul inferior si cel superior de pe partea opusa se indoaie de la cot, respectiv genunchi. In cazul in care acest tip de reactie normala (pana la maximum 6-7 luni) persista dupa aceasta varsta, se poate instala suspiciunea ca exista ceva in neregula cu dezvoltarea bebelusului.
Cea mai comuna afectiune asociata cu continuitatea reflexului tonic al gatului dupa jumatatea primului an de viata se refera la disfunctiile activitatii neuronale responsabile cu miscarea.
Reflexul tonic al gatului se numeste si reflexul de aparare al nou-nascutului, datorita pozitiei caracteristice "de defensiva" a sugarilor.
Tipuri si afectiuni conexe reflexului tonic al gatului
Exista doua tipuri de reflex tonic al gatului. Unul dintre acestea poarta numele de "asimetric", reprezentand reactia primitiva normala din primele 6 luni de viata ale nou-nascutului. El include miscarea laterala a capusorului, insotita de extensia membrelor intr-o parte si indoirea lor pe latura opusa, ca un exercitiu de coordonare a miscarilor corporale in raport cu informatiile transmise pe cale neuronala.
Atunci cand reflexul asimetric al gatului se manifesta dupa varsta de 6 luni, efectele acestui fenomen se pot reflecta in anomalii diverse: probleme de coordonare intre privire si maini sau dificultati de vorbire si scriere in viitor. Copiii dreptaci vor scrie cu greu pe partea dreapta a paginii si invers.
Totodata, este posibil ca micutul sa nu fie capabil sa isi foloseasca la fel de bine membrele inferioare si pe cele superioare. Unii copii nu reusesc sa se rostogoleasca, sa isi impreuneze palmele sau chiar sa duca manuta la gura. Tot reflexul tonic asimetric al gatului persistent poate declansa scolioza (curbarea coloanei vertebrale in forma de "S") sau alte afectiuni ale sistemului osos (dislocare de sold, de pilda).
Alte disfunctii tipice sunt:
- discrepanta intre exprimarea orala si scrisa;
- dezvoltarea deficitara a miscarilor oculare laterale (campul vizual larg), necesare pentru scris si citit;
- controlul insuficient al echilibrului automat;
- dificultatea de a folosi diferentiat si integrat cele doua parti ale corpului.
Al doilea tip de reflex tonic al gatului este cel "simetric", observat dupa 8 luni de la nastere. Se manifesta prin dificultatea copilului de a merge de-a busilea. Mai tarziu, acesta va intampina probleme in executarea de actiuni simple, precum sincronizarea mainilor si picioarelor in timpul inotului. Postura copilului poate fi afectata de asemenea, precum si puterea de a-si concentra miscarile trupului catre o anumita activitate.
Alte acte reflexe primare ale nou-nascutului
Alte acte reflexe primare ale nou-nascutului, menite sa il ajute in procesul adaptarii la mediu, au acelasi rol tranzitor, adica dispar pe masura ce copilul inainteaza in varsta. Examinarea lor permite acumularea de informatii despre functia generala a sistemului nervos. Raspunsul slab sau absent al urmatoarelor automatisme poate indica prezenta unor boli:
- reflexul de suctiune: in urma atingerii buzelor sau a obrazului se declanseaza miscarile de supt;
- reflexul Moro: apare in urma unui zgomot brusc sau a unei miscari violente si se manifesta prin extinderea membrelor ca intr-o imbratisare, urmata de un tipat ascutit;
- reflexul de clipire si orientare: sugarul clipeste la auzul unui zgomot si intoarce capul in directia sunetului; aceste acte involuntare indica buna functionare a auzului;
- reflexul optic: bebelusul isi da capusorul pe spate la iluminarea brusca a ochilor;
- reflexul de apucare: nou-nascutul prinde cu putere degetul mare al unui adult atunci cand il simte in palma;
- reflexul de pasire: atunci cand este ridicat in brate si sustinut de axile, bebelusul isi misca piciorusele in ritmul unui mers normal;
- reflexul Babinski: copilul isi ridica degetul mare de la picior si le desface pe celelalte atunci cand ii este atinsa talpa;
- reflexul inotului: copilul este capabil sa pluteasca si sa isi miste automat manutele si piciorusele atunci cand este introdus in apa.
In cazul in care reflexul de suctiune lipseste, este posibila o suferinta cerebrala. Pe de alta parte, persistenta acestui reflex dupa varsta de un an indica o disfunctie corticala (a scoartei cerebrale).
Absenta reflexului Moro denota o afectiune a creierului cauzata de hipoxie (lipsa oxigenului) sau de traumatisme diverse suferite la nastere.
Daca reflexele de clipire, orientare si cel optic lipsesc, atunci suspiciunea de surditate sau orbire este justificata. Daca la nastere copilul nu prezinta reflexul de apucare, exista o leziune nervoasa periferica sau cerebrala grava. Totodata, persistenta reactiei poate fi semnul paraliziei infantile.
In situatia in care reflexul Babinski se prelungeste dupa varsta de un an, este posibil sa anunte o afectiune neurologica nediagnosticata.
Tu ce acte reflexe ai observat la bebelusul tau in primele sale luni de viata? Impartaseste-ti experienta in sectiunea de comentarii si ajuta alte mamici sa interpreteze miscarile naturale ale micutilor lor!