Wonder weeks: Bebelusii in saptamanile minune sau salturile in dezvoltare cognitiva

| | Actualizat: 2017-08-30 10:59:44

Bebelusii acumuleaza cunostinte despre lumea inconjuratoare privind, ascultand si interactionand cu membrii familiei. Acest proces de invatare continua contribuie la dezvoltarea cognitiva, creierul micutilor inregistrand o evolutie spectaculoasa de-a lungul primilor doi ani de viata.

Ce sunt saptamanile minune?

In urma unui studiu de 30-35 de ani, doi cercetatori olandezi, Hetty van de Rijt si Frans Plooij, au scris cartea "The Wonder Weeks", in care se vorbeste despre dezvoltarea cognitiva a bebelusilorcare are loc in salturi si nu liniar. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca bebelusii fac, in primii doi ani de viata, 10 salturi in dezvoltarea lor mentala. Primele 8 sunt traversate doar in primul an. Atunci cand fac un salt, bebelusii pot deveni speriati, confuzi, trairi care se manifesta in diverse comportamente.

Acumularea de noi informatii si abilitati, produce schimbari extrem de puternice la nivel mental, care dau peste cap inteaga lume interioara a copiilor mici. Asa se explica de ce micutii se simt speriati la inceput si inregistreaza regrese in alte arii de dezvoltare.

Este adevarat ca aceste perioade de tranzitie sunt dificile, dar odata ce bebelusii ajung sa deprinda noi abilitati, ei se vor acomoda si isi vor schimba semnificativ modul in care percep lumea. Aceste perioade de inflorire sunt cunoscute sub numele de "saptamani minune" (Wonder Weeks, in engleza) si sunt caracterizate prin zece salturi in dezvoltarea mentala a copilului mic.

Cum recunosti salturile in dezvoltarea mentala a copilului tau?

Atunci cand bebelusii inregistreaza un salt in dezvoltare, comportamentul lor se modifica: plang mai mult, le scade pofta de mancare, vor sa fie tinuti in brate mai des si au probleme cu somnul. Specialistii au denumit aceste perioade "saptamani de regresie", deoarece copilul are tendinta sa se intoarca la comportamente mai vechi, din perioade anterioare de dezvoltare.

Vestea buna este ca "saptamanile de regresie" sunt urmate de "saptamani insorite". Atunci totul devine minunat: bebelusii devin mai binedispusi, nu se mai trezesc noptea si incep sa-si exerseze noi abilitati. Odata ce ajung sa le stapaneasca suficient de bine, un nou salt se produce in dezvoltarea lor mentala.

Cele mai multe salturi se inregistreaza in primele 3 luni de viata, procesul de dezvoltare congnitiva continuand pana la varsta de 2 ani. Identificarea salturilor in dezvoltarea copilului ajuta parintii sa inteleaga ce se intampla in mintea micutului si de ce acesta se comporta uneori diferit. Este foarte important ca mamicile si taticii sa le acorde bebelusilor toata atentia de care au nevoie pentru a-i ajuta sa treaca cu bine peste aceste perioade.

Cele 10 salturi in dezvoltarea cognitiva

Fiecare copil este diferit, prin urmare salturile se pot produce cu o saptamana mai devreme sau mai tarziu fata de pragurile standard. Calcularea saptamanilor minune se face intotdeauna in functie de data probabila a nasterii, si nu in functie de ziua in care s-a nascut copilul. Iata care sunt cele mai importante achizitii mentale, in functie de numarul saptamanilor de viata:

Saltul 1 - Saptamana a 5-a

Primul salt in dezvoltarea cognitiva este caracterizat prin imbunatatirea perceptiei. Bebelusului i se ascut, practic, toate simturile. De cele mai multe ori, el se simte coplesit de senzatiile noi, provenite atat din exterior, cat si din interior. Din cauza suprastimularii de care are parte pe parcursul zilei, plange mai mult, iar seara devine agitat. Se linisteste atunci cand este luat in brate, alintat si sarutat.

Saltul 2 - Saptamana a 8-a

Bebelusul experimenteaza noi senzatii vizuale, auditive si tactile si incepe sa recunoasca modelele simple, persoanele si lucrurile din jurul sau. Devine mai curios, putand petrece minute bune explorandu-si manutele sau piciorusele. Este mai tot timpul in alerta si nu are pofta de mancare. "Sunetele albe", produse de aspirator, masina de spalat sau uscatorul de par au darul sa il linisteasca, deoarece ii amintesc de sunetele pe care le auzea in pantecul mamei.

Saltul 3 - Saptamana a 12-a

Copilul incepe sa perceapa schimbarile care au loc la nivelul sunetelor, miscarilor, gustului, mirosului, texturii sau luminii. Totodata, musculatra se intareste, bebelusul avand tendinta sa se miste tot mai mult si sa apuce diferite obiecte cu manutele.

Saltul 4 - Saptamana a 19-a

Bebelusul incepe sa realizeze ca evenimentele se produc secvential. Aceasta intelegere duce la deprinderea predictibilitatii sau a capacitatii de a intui ce urmeaza sa se intample. In paralel cu aceasta "saptamana minune", are loc regresia somnului.

Saltul 5 - Saptamana a 26-a

Bebelusul incepe sa inteleaga principiul cauza-efect sau legatura de cauzalitate. El observa ca o actiune, cum ar fi aruncarea unui obiect pe podea, are ca efect producerea unui zgomot. Totodata, este capabil sa perceapa distanta dintre obiecte si persoane si sa observe ca unele lucruri sunt in fata lui, iar altele in spate, deasupra sau dedesubtul altora. Abia acum devine constient de plecarea mamei din camera, lucru care ii poate provoca anxietate de separare.

Saltul 6 - Saptamana a 37-a

Cel mic incepe sa faca asemenari si deosebiri intre obiecte. Acum se dezvolta practic primele operatii ale gandirii. Dorinta de a explora este mai mare ca oricand: zdrobeste mancarea in manute, dezasambleaza jucariile, le zdruncina si le arunca.

Saltul 7 - Saptamana a 46-a

Bebelusul invata acum in ce ordine trebuie sa faca anumite lucruri, pentru a-si atinge scopul. El stie acum sa aseze cuburile unele peste altele, in ordinea marimii - cele mai mari la baza si cele mai mici in varf, pentru a obtine un turn.

Saltul 8 - Saptamana a 55-a

Copilul realizeaza acum ca exista mai multe metode prin care se poate ajunge la acelasi rezultat. Acest salt mental poate coincide cu perioada in care face primii pasi, este intarcat sau experimenteaza separarea de mama, in conditiile in care aceasta este nevoita sa se intoarca la serviciu.

Saltul 9 - Saptamana a 64-a

Micutul intelege deja ca deciziile sale au consecinte si incepe sa imite comportamentul parintilor, asumandu-si diverse roluri. Isi exprima emotiile si apeleaza la puterea sa de convingere pentru a obtine ceea ce isi doreste. Incepe sa inteleaga notiunile de cooperare, prietenie, corectitudine, dar si normele si regulile pe care trebuie sa le respecte la realizarea anumitor activitati.

Saltul 10 - Saptamana a 75-a

Constiinta copilului se dezvolta din ce in ce mai mult, iar capacitatea de a absorbi informatiile creste substantial. Tot acum incearca sa-si testeze cat mai multe limite. Este momentul optim sa-i oferi modele pozitive de comportament si sa introduci reguli, pentru a-l ajuta sa faca diferenta intre ceea ce este corect si ceea ce este gresit.

Pentru parintii care vor sa monitorizeze si sa inteleaga perioadele bune si rele prin care trece copilul, exista si aplicatia The Wonder Weeks, care poate fi descarcata in Google Play, App Store si Windows. 

Citeste si despre