Cand incep sa iasa primii dintisori la bebelusi? In ce ordine ies dintii? Care este ingrijirea de care au nevoie dintii de lapte? Gasesti totul mai jos:
Varsta la care incep sa iasa dintisorii copilului a scazut undeva spre 4 luni, insa sunt si copii care nu au niciun dinte pana spre varsta de un an. In niciunul dintre cazuri nu ai motive sa te ingrijorezi, pentru ca acest aspect variaza de la un copil la altul.
Daca primii dintisori ai bebelusului tau intarzie sa apara nu trebuie sa te gandesti ca ar putea avea carente de calciu. Daca micutul are o alimentatie corecta pentru varsta lui nu este nevoie sa-i administrezi suplimentar calciu pentru a stimula eruptia dentara.
In general primul dinte la copii apare in primul an de viata; ca o medie, am putea spune ca undeva in jurul varstei de 6 luni, insa s-ar putea sa se intample si mai devreme. Daca nici dupa un an si trei luni copilul inca nu are niciun dintisor si nici macar semne ca ar urma sa apara, poti lua in calcul sa ceri parerea unui specialist.
Simptomele eruptiei dentare
Primii dinti ai bebelusului pot ramane "ascunsi" saptamani intregi sau pot perfora gingia rapid, fara vreun semn prealabil.
Cand dintele este pe punctul de a iesi, gingia isi schimba aspectul. Se umfla si se inroseste si vei simti la atingere o protuberanta dura, de culoare albicioasa. Senzatia va fi deranjanta pentru copil, care poate avea dureri destul de mari.
Iesirea dintisorilor poate fi insotita de multe ori de schimbari in starea generala a copilului, de febra, frisoane, poate chiar si diaree.
Cum sa ameliorezi durerea
Indiferent de varsta la care apar primii dintisori si urmatorii, copilul va plange si va fi usor iritabil. Pentru ca il doare. Parintii au, insa, la indemana cateva metode de a-i usura suferinta.
- Infasoara degetul cu un pansament steril si maseaza-i gingia. Asta este una dintre cele mai eficiente metode de a-i alina durerea provocata de erupta dentara.
- Maseaza-i gingia cu un cub de gheata invelit intr-un pansament steril.
- Pune-i la dispozitie jucarii speciale pentru acele momente. Sunt facute dintr-un cauciuc mai dur, au si unele protuberante care ii vor masa gingiile cat timp le va molfai in gura. Unele jucarii de acest gen au in interior un gel si pot fi bagate o vreme la rece, ceea ce va fi de mare ajutor. Jucarelele nu doar ii vor masa gingia, ci ii vor si distrage atentia de la disconvortul pe care il simte.
- Foloseste creme speciale, din plante, cu efect anestezic, create special pentru eruptiile dentare.
In ce ordine apar dintii la bebelusi
La majoritatea copiilor, dintii apar in aceeasi ordine, menita sa ii ajute sa se adapteze la schimbarile care apar in alimentatie.
- 6-8 luni - Incisivii centrali inferiori
- 7-10 luni - Incisivii centrali superiori
- 8-10 luni - Incisivii laterali superiori
- 10-14 luni - Incisivii laterali inferiori
- 14-20 luni - Primul molar, superiori si inferiori (pozitionati imediat dupa caninii care vor iesi mai tarziu)
- 16-24 luni - Caninii inferiori si superiori
- 24-30 luni - Al doilea molar (superior si inferior)
Igiena dintilor de lapte
Igiena orala a bebelusului incepe inca de la nastere, nu doar cand apar primii dintisori. Doar asa vei tine bacteriile la distanta si cel mic va avea o dantura sanatoasa
- In lunile dinainte de eruptia dentara, gurita copilului, in special gingiile, va fi curatata cu un pansament steril imbibat in apa.
- Verifica atent gura pentru a detecta la timp posibile micoze.
- Dupa aparitia primilor dinti, cumpara o periuta speciala pentru bebelusi.
- Nu te feri de pasta de dinti; exista, de asemenea, formule speciale pentru bebelusi.
Pentru o igiena orala corecta, gura copilului trebuie curatata zilnic. Dupa varsta de 2 ani, poti incepe sa-ti inveti copilul sa-si perie singur dintii.