Periajul dintilor la bebelusi

| | Actualizat: 2011-08-01 13:50:58

Periajul dintilor la bebelusi incepe inca de dinainte ca primul dinte sa erupa. Chiar daca tot ce vezi in gurita lui este gingia, trebuie sa stii ca si curatarea ei face parte din procesul zilnic de ingrijire a dintilor. De la aparitia primului dintisor, periuta intra si ea in functiune. Nu mai tarziu de atat vei apela si la pasta de dinti. 

Afla cum evolueaza periajul dintilor la bebelusi!


Curatarea si masarea gingiilor bebelusului

Pana la eruptia dintisorilor cea care trebuie ingrijita si curata este gingia. Acest pas este important pentru sanatatea micutului, intrucat gurita lui se umple frecvent de germenii si bacterii care ii pot pune in pericol sanatatea orala si dezvoltarea ulterioara a danturii.

In plus, masarea constanta a gingiutelor ajuta la eruptia mai usoara a celorlalti dintisori.

Incepe ingrijirea gingiutelor inca din prima zi in care ajungi cu el acasa de la spital. Tot ce trebuie sa faci este sa iei un colt de prosop (moale si din material natural) si sa il umezesti putin, sa il infasori pe degetul aratator si apoi sa masezi usor gingia bebelusului printr-o frecare usoara.

Cel mai indicat este sa ii cureti gingiile dupa fiecare alaptare. Daca nu, asigura-te ca faci acest lucru cel putin o data pe zi.

Periajul dintilor bebelusului

Odata cu aparitia primului dintisor intra in functiune periajul dentar. Nu este nevoie de la inceput de periuta de dinti. Inainte de aparitia molarilor poti folosi in locul periutei o bucata de tifon steril pentru curatarea dintilor iesiti. Infasoara o bucata umeda de tifon pe degetul aratator si curata dintisorii bebelusului prin miscari inainte si inapoi.

Folosirea pastei de dinti la bebelusi trebuie decisa de catre medicul pediatru. Intreaba-l daca este nevoie de ea si ce tip trebuie sa alegi - cu fluoride sau nu. La aparitia primilor dintisori nu este neaparat nevoie de aceasta, asa cum nu este necesara nici periuta de dinti. Exista riscul ca micutul sa inghita pasta de dinti la aceasta varsta.

Ei nu stiu sa clateasca gurita sau ca trebuie sa scuipe pasta de dinti si vor fi tentati sa o "manance". Fluoridele nu sunt periculoase pentru bebelusi. Dimpotriva, unii dintre ei ar putea avea nevoie de suplimente cu fluoruri incepand cu varsta de 6 luni.

Insa altii nu au nevoie nici dupa la varsta. Daca folosesti pasta de dinti prescrisa de pediatru si micutul inghite destul de multa pasta, da-i sa bea o cantitate mai mare de apa. In acest fel fluorurile se vor dilua.

Periuta si pasta de dinti trebuie introduse dupa aparitia mai multor dintisori. Cam dupa 6 luni poti incepe sa periezi dintisorii micutului tau. Alege periuta si pasta de dinti adecvate varstei lui. Medicul ti-ar putea indica exact care sunt instrumentele potrivite pentru igiena orala a micutului. Atat periutele, cat si pastele de dinti sunt impartite pe categorii in functie de varsta.

Spalarea dintilor cu periuta si pasta de dinti va avea loc la inceput o singura data pe zi. Dar pe masura ce micutul se obisnuieste cu procesul, periajul dentar trebuie facut de 2 ori pe zi (dimineata si seara).

Cantitatea de pasta de dinti necesara la o spalare trebuie sa fie de marimea unui bob de mazare.

Chiar si dupa aparitia dintisorilor, este important sa continui curatarea separata a gingiutelor micutului. Periajul dentar la bebelusi trebuie sa dureze in jur de 2-3 minutele.

Daca ai grija zilnic de sanatatea orala a bebelusului, iti va fi mai usor cand va creste maricel sa il inveti sa se spele singur pe dintisori si sa faca din asta o rutina.

Citeste si despre