Tetinele dauneaza formarii dintisorilor?

| | Actualizat: 2014-03-17 12:29:08

Suzetele sau tetina sunt adesea folosite de parinti, fie pentru a-l calma pe bebelus, fie pentru a-i satisface nevoia de a suge cand nu trebuie hranit. Tetinele par sa fie cauze ale intarzierii aparitiei, dar si ale deformarii dentitiei micutilor. Afla cum!

Tetina si aparitia danturii la bebelusi

Experti in medicina dentara au descurajat parintii sa mai foloseasca tetinele la bebelusi pentru ca folosirea ei are efecte negative asupra aparitiei si dezvoltarii dentitiei.

Cu cat bebelusul foloseste mai mult tetina cu atat cresc sansele ca acesta sa sufere modificari ale cavitatii bucale, care afecteaza atat aparitia cat si dezvoltarea normala a danturii atat in copilarie, cat si la maturitate.

Daca nu reusesti sa elimini complet acest obicei din rutina zilnica a bebelusilor, specialistii sustin ca trebuie sa o limitezi cat poti de mult. De exemplu, foloseste-o doar in cazurile in care altceva nu reuseste sa il linisteasca sau cand vrei sa il adormi si atat.

Pana la ce varsta este recomandat sa foloseasca bebelusul tetina?

Medicii sustin ca ar trebui sa elimini tetina din obiceiurile bebelusului incepand cu varsta de 1 an. Cam la aceasta varsta este cel mai indicat sa il "intarci" de tetina pentru binele viitoarei lui danturi.

Daca micutul foloseste tetina pe un termen la lung de 1 an, este important sa exersezi in a-l dezobisnui de ea pana la varsta de 2 ani, cel tarziu. Acest lucru trebuie sa se intample si mai repede daca micutul deja are probleme cu dintisorii, de exemplu daca sufera de o problema a dintilor numita "crossbite" - o afectiune in care dantura de sus se afla in spatele celei de jos in loc sa fie pozitionata in fata ei.

Afectiuni ale dintilor cauzate de tetina/suzeta

Tetinele pot afecta extrem de grav dintii bebelusului, mai ales daca sunt folosite necorespunzator sau excesiv.

Printre afectiunile dentare care pot aparea din cauza tetinelor se numara:

  • ocluzii;

  • dinti incovoiati;

  • retragerea gingiei;

  • impiedicarea cresterii normale a incisivilor si a caninilor.

De asemenea, suzeta sau tetina poate determina aparitia unor malformatii la nivelul intregii cavitati bucale, nu numai a danturii, dar afectand-o pe aceasta din urma:

  • deglutitia atipica sau infantila este o malformatie care apare ca urmare a folosirii intense a suzetei;

  • muscatura incrucisata (cand mandibula deviaza lateral);

  • muscatura deschisa (cand gura este inchisa - spatiu intre dintii de lapte superiori si ei inferiori).

Niciodata sa nu introduci tetina sau suzeta micutului in ceva dulce (zahar, miere etc.) inainte de a utilizare pentru ca favorizezi caderea dintilor.

Cum ajuti copilul sa renunte la suzeta/tetina?

Majoritatea copiilor renunta la tetina cam pe la varsta de 4 ani, desi multi ajung sa o foloseasca chiar pana la inceperea scolii.

Motivul frecvent pentru care acestia renunta este ca incep sa o vada ca pe ceva specific bebelusilor, iar ei nu se mai simt asfel.

Daca acest lucru nu functioneaza, o poti invoca pe zana tetinelor care o va lua in custodia ei si o va da unui bebe care are nevoie de ea.

Iata mai multe metode practice prin care sa il ajuti pe micutul tau sa renunte la suzeta in articolul "Cum il ajuti sa se dezvete de suzeta?

Citeste si despre