7 alimente bogate in fier pentru perioada diversificarii

| | Actualizat: 2018-11-23 10:36:22

Atunci cand bebelusul trece de la lapte la mancare solida, specialistii recomanda ca alimentele din dieta sa fie in mod obligatoriu bogate in fier si asta pentru ca desi la nastere copilul se naste cu o rezerva de fier in organism, aceasta incepe sa se diminueze dupa implinirea varstei de 6 luni.

Deoarece laptele praf pentru bebelusi contine supliment de fier, este important mai ales in cazul micutilor hraniti exclusiv la san sa beneficieze de cele 11 miligrame de fier pe zi, necesare unei dezvoltari si cresteri normale, fierul fiind vital in mentinerea sanatatii cerebrale si a productiei de celule rosii din sange.

Din fericire, exista o varietate de alimente bogate in fier, pe care i le poti servi bebelusului tau, astfel incat sa acoperi doza zilnica recomandata; carnea contine fier, insa copilul tau nu va putea sa extraga cantitatea necesara de fier doar din carne, asa ca este ideal sa incluzi si alte alimente care sa contribuie la aportul de fier, minerale si nutrienti fara de care micutul nu poate fi lipsit.

Iata care sunt alimentele pentru care sa optezi in perioada diversificarii si care iti vor ajuta bebelusul sa creasca mare si sanatos:

1.Carnea rosie (contine intre 0.5 si 0.8 miligrame de fier/30 grame)

Pentru ca bebebelusul tau inca nu are molari, carnea trebuie sa fie frageda si usor de mestecat; carnea de vita tocata este o solutie, sau poti sa pasezi vita sau mielul si sa le subtiezi cu putin lapte praf sau chiar lapte matern si sa servesti piureul celui mic cu ajutorul unei linguri.

2.Carne de pui (0,4 miligrame de fier/30 grame)

Copanele si pulpele superioare, cu carnea mai inchisa la culoare, contin mai mult fier decat pieptul de pui; fierbe canea de pui cu legume, paseaz-o si subtiaz-o cu supa obtinuta, fara a o sara, sau da-i celui mic o fasie de carne pe care sa o molfaie dupa pofta inimii.

3.Galbenusul de ou (1 miligram de fier/30grame)

Daca bebelusul tau face parte din categoria copiilor care nu se dau in vant dupa oul fiert tare, amesteca galbenusul cu iaurt sau piure de legume, sau fa-i omleta. Poti sa faci si un fel de salata de ou, zdrobindu-l alaturi de iaurt sau avocado. Galbenusurile de ou contin un tip de fier greu de absorbit in organism, dar poti sa le sporesti absorbtia daca le servesti impreuna cu fructe de padure, capsuni sau pepene galben, care contin vitamina C.

4.Cereale pentru bebelusi din ovaz sau quinoa ( 4-5 miligrame/32grame)

Acest tip de cereale, alternate cu cereale din orez brun reprezinta optiuni pline de nutrienti, bogate in fier si usor de preparat. Amesteca-le cu piure de legume sau fructe pentru a-ti ajuta bebelusul sa digere mai usor fierul greu de absorbit.

5.Fasolea ( 1-2 miligrame/32 grame)

Fasolea si nautul contin fier si reprezinta si o sursa sanatoasa de proteine. Daca le folosesti din conserva asigura-te ca nu contin sare; paseaza-le pentru o varianta de hummus speciala pentru bebe.

6.Lintea (1.5 miligrame de fier/32 de grame)

Lintea este si ea o sursa excelenta de proteine si fier; in cazul lintei rosii, fara a fi nevoie sa o tii la inmuiat, o poti gati in aproximativ 20 de minute pana ajunge la consistenta dorita, apoi o pasezi si i-o servesti cu lingura celui mic.

7.Pastele (1 miligram de fier/32 grame)

Celor mici le plac pastele la nebunie asa ca nu ezita sa pregatesti paste sanatoase, integrale, fortificate cu fier (verifica eticheta produsului inainte de achizitionare), pe care sa le servesti alaturi de legume.

Citeste si despre