Cand introducem ciupercile in alimentatia copilului

| | Actualizat: 2017-06-22 14:04:15

Ciupercile, denumite si "carnea vegetarienilor", sunt unele dintre cele mai controversate alimente solide cand vine vorba de meniul diversificat al copiilor. Intrucat sunt greu digerabile, iar unele soiuri au un potential toxic ridicat, parintii evita sa le introduca in alimentatia copilului mic, privandu-l astfel de unele dintre cele mai de calitate proteine si fibre. Potrivit nutritionistilor, ciupercile se pot introduce in alimentatia copiilor in jurul varstei de 1 an, insa doar dupa o consultare prealabila a pediatrului.

Ce vitamine si minerale contin?

Ciupercile sunt o sursa grozava de substante nutritive esentiale pentru sanatate, fiind alimente grozave pentru copiii mici, aflati in plin proces de crestere si dezvoltare. Printre cele mai importante vitamine si minerale pe care le contin, se numara:

Vitamine:

Vitamina A;
Vitaminele B1, B2, B3 si B9;
Vitamina C;
Vitamina D.

    Minerale:

    Seleniu;
    Fosfor;
    Magneziu;
    Fier;
    Zinc;
    Potasiu.

      Cum alegi ciupercile?

      Exista o sumedenie de specii de ciuperci comestibile pe piata, insa cele mai populare raman cele albe, champignons (agaricus bisforus), care pot fi consumate in siguranta si de copii. Este recomandat sa cumperi intotdeauna ciuperci din surse sigure si sa eviti sa dai copilului ciuperci culese din padure, asupra carora nu esti sigura daca sunt sau nu comestibile. Exista riscul intoxicatiilor sau al otravirii, care poate fi fatal pentru cel mic.

      Cele mai multe persoane cumpara ciuperci la conserva sau borcan, caz in care termenul de valabilitate ar trebui sa fie principalul criteriu de selectie. Daca optezi pentru ciuperci proaspete, ai grija ca acestea sa aiba o culoare albicioasa (sa nu para ingalbenite sau maronii) si sa aiba palariile netede si adunate cat mai mult in jurul cozilor. De asemenea, textura lor trebuie sa fie fina si sa nu para lipicioase la atingere, situatie in care inseamna ca au intrat in procesul de alterare.  

      La ce mese ale copilului se introduc ciupercile?

      Ciupercile isi fac cu succes loc in meniul copilului mic la mesele de pranz sau cina, adica la mesele principale, intrucat sunt foarte hranitoare si satioase.  

      Cum le pregatesti si servesti?

      Desi multa lume consuma ciupercile si crude, in salate, medicii sustin ca cel mai sigur si sanatos mod de a le manca este prin preparare termica. Ciupercile crude contin mai multe tipuri de substante, unele cancerigene, altele greu de digerat, care sunt distruse doar prin preparare termica.

      Ciupercile servite copilului mic, aflat la inceputul diversificarii, trebuie intotdeauna gatite - la aburi, prin coacere sau fierbere. Intrucat dupa procesarea termica au o textura foarte moale si se introduc in alimentatia copilului abia dupa varsta de 1 an, pot fi serevite si bucatele, nu neaparat sub forma de piure.

      Cu ce alte alimente le poti asocia?

      Ciupercile sunt un aliment versatil, care se preteaza la foarte multe retete cu carne, lactate, sau alte legume. Acestea pot fi consumate sub forma de piureuri ori supe-creme, in combinatie cu morcovi, dovlecei, ceapa, praz, ardei grasi, rosii sau vinete, dar si cu lactate, in diverse retete delicioase de tocanite.  

      Tu la ce varsta ai introdus ciupercile in meniul diversificat al copilului? Ce sortiment de ciuperci ai ales pentru prima degustare? Spune-ne cum le-ai preparat, dar si retetele tale secrete cu ciuperci in sectiunea de comentarii de mai jos!

      Citeste si despre