Conopida, o leguma din familia cruciferelor, alaturi de broccoli si varza, este considerata un aliment cu puternice proprietati anticancerigene, ce poate fi introdus in meniul diversificat al bebelusului intre 8 si 10 luni, uneori si mai devreme sau mai tarziu, in functie de sensibilitatile si particularitatile medicale ale micutului. Este recomandat sa fie introdusa ceva mai tarziu in alimentatie decat alte tipuri de legume, intrucat are o textura ceva mai greu de digerat, iar sistemul gastrointestinal al copilului trebuie sa fie suficient de dezvoltat pentru a o tolera corespunzator.
Ce vitamine si minerale contine?
Conopida contine un pachet pretios de vitamine si minerale esentiale pentru buna dezvoltare si crestere a copilului:
Vitamine:
Vitamina A;
Vitamine B (B3, B6, B9);
Vitamina C.
Minerale:
Potasiu;
Calciu;
Fosfor
Cum alegi conopida la cumparaturi?
Pentru a te asigura ca bebelusul beneficiaza de toate substantele nutritive esentiale din conopida, este important sa o alegi cu atentie la cumparaturi, urmarind cateva aspecte importante:
• marimea nu conteaza, poti opta atat pentru bucati mari, voluminoase, cat si mai mici, intrucat nu exista diferente de gust sau calitate in functie de dimensiune;
• suprafata conopidei trebuie sa fie cat mai acoperita de frunze - alege bucatile care sunt "imbracate" in frunze verzi, intrucat acestea actioneaza ca un scut protector impotriva mucegaiului, insectelor sau loviturilor, care ar putea afecta valoarea nutritionala a legumei.
La ce mese ale copilului se introduce?
Conopida se introduce, la inceput, in preparatele pentru pranz. Ulterior, pe masura ce copilul inainteaza in varsta, o va putea consuma si la cina sau ca gustare intre mese.
Cum o pregatesti si servesti?
Cel mai sanatos si potrivit mod de a gati conopida pentru bebelus este prin coacere sau gatire la aburi. Prin fierbere, se pierd foarte multi nutrienti esentiali pentru sanatate din ea. La aceasta varsta, conopida se serveste copilului doar sub forma de piure fin, simpla sau in combinatie cu alte legume si condimente.
Cu ce alte alimente o poti asocia?
Conopida se "impaca" foarte bine cu untul, smantana si iaurtul, dar si cu o sumedenie de alte legume care pot fi adaugate in piureul servit la aceasta varsta: morcovi, dovlecei, pastarnac, telina, cartofi etc.
La ce varsta ai introdus prima oara conopida in meniul diversificat al copilului si cum a reactionat la gustul ei? Ce trucuri folosesti pentru a o strecura in meniul lui, astfel incat sa nu faca nazuri? Spune-ne secretele tale si sugereaza-ne si cateva retete delicioase, in sectiunea de comentarii de mai jos!