Curmalele sunt fructe exotice extrem de hranitoare, dar care pot fi consumate, in general, de copilul mic abia dupa varsta de 1 an, din cauza consistentei usor cleioase, care poate creste riscul de inec cu alimente. Introduse in meniul diversificat al micutului in piureuri si smoothie-uri din fructe, curmalele pot fi consumate si mai devreme, dupa varsta de 6 luni.
Ce vitamine si minerale contin?
Curmalele sunt bogate in numeroase proteine, fibre si antioxidanti, dar si in concentratii crescute de vitamine si minerale cu rol esential in dezvoltarea si cresterea copilului:
Vitamine
Vitamina B
Comlexul de vitamine B
Vitamina K
Minerale
Calciu
Zinc
Fosfor
Magneziu
Potasiu
Cupru
Fluor
Ce beneficii au pentru sanatate?
Desi sunt foarte rar oferite copiilor mici, curmalele sunt o sursa excelenta de nutrienti esentiali pentru sanatate si contribuie din plin la buna functionare a organismului acestora. Iata cateva dintre beneficiile nebanuite si mai putin cunoscute ale curmalelor:
- imbunatatesc digestia, in special in cazurile de constipatie la copii;
- energizeaza organismul si intaresc sistemul imunitar;
- previn cariile dentare;
- combat anemia;
- regleaza activitatea sistemului nervos central.
Cum alegi curmalele pentru masa copilului?
Pietele si magazinele din Romania abunda in curmale in forma uscata sau deshidratata si mai putin in stare proaspata. De aceea, atunci cand cumperi curmalele trebuie sa te orientezi spre raftul de fructe uscate, ambalate sau la vrac. Principalele criterii pe care trebuie sa le urmaresti sunt:
- sa nu contina adaos de zahar (intrucat contin cantitati crescute de zaharuri naturale);
- sa nu fie expirate;
- sa fie intregi (sa nu fie strivite, lovite sau deteriorate) etc.
La ce mese introducem curmalele?
Curmalele, la fel ca si celelalte fructe, se servesc in general la mesele de dimineata ale copilului. Este vorba de mesele de fructe, care se iau in jurul orelor 10:00-11:00. Pe masura ce copilul creste, curmalele vor putea fi introduse si la alte mese, in functie de preparatele in care vor fi adaugate. Ca gustari, curmalele deshidratate vor putea fi oferite copilului doar dupa varsta de 5 ani, cand nu mai exista riscul de inec prin alimente.
Cum pregatesti si servesti curmalele?
La varste mici, curmalele sunt servite mai degraba sub forma de pasta sau ca inlocuitor pentru zahar, in sucuri, piureuri si alte preparate cremoase si fine. Se mai pot adauga in compoturi de fructe, pentru a le indulci, dar si in combinatie cu budincile si cerealele servite la micul dejun, insa doar sub forma pasata.
Cu ce alte alimente le poti asocia?
Curmalele se combina cu orice alt tip de fruct, dar si cu cereale sau alte ingrediente, in retete de deserturi si gustari adecvate varstei copilului.
Tu la ce varsta ai introdus prima oara curmalele in alimentatia copilului si sub ce forma? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!