Cand introducem guliile in alimentatia copilului

| | Actualizat: 2017-06-26 16:20:56

Gulia este un aliment despre care putina lume stie ca are un continut foarte crescut de vitamina C. Doar 100 g din aceasta leguma furnizeaza organismului doza zilnica necesara din acest antioxidant. Gulia face parte din familia cruciferelor, alaturi de varza, conopida sau broccoli si respecta aproximativ aceleasi reguli ca acestea in ceea ce priveste varsta la care poate fi introdusa in diversificare sau modul in care trebuie servita bebelusului.

Cand se introduc guliile in alimentatie?

La fel ca si in cazul celorlalte crucifere, este indicat sa astepti pana cand bebelusul implineste varsta de 10 luni pentru a gusta prima oara gulia, chiar daca este mai placuta la gust decat varza sau broccoliul. Nu are un grad ridicat de alergii, insa prezinta riscul balonarii si al reactiilor digestive neplacute, de aceea, este indicat sa astepti ca micutul sa se obisnuiasca mai intai cu alte alimente solide, inainte de a testa toleranta la gulie.  

Ce vitamine si minerale contine gulia?

Gulia este unul dintre cele mai bogate alimente in vitamina C, desi putina lume o ia in considerare ca sursa pentru acest aliment. Insa dincolo de acest antioxidant crucial pentru sanatate, mai contine si complexul de vitamine B, esential in mentinerea sanatatii celui mic. Leguma abunda si intr-o serie importanta de minerale valoroase pentru cresterea si dezvoltarea bebelusului:

potasiu;
sodiu;
calciu;
fier;
cupru;
magneziu.

    Gulia este o leguma valoroasa din punct de vedere nutritiv, dovada stand numeroasele beneficii dovedite asupra sanatatii:

    reglarea glicemiei si prevenirea diabetului;
    • prevenirea anemiei;
    • intarirea sistemului osos si a dintilor;
    • prevenirea contractiilor musculare;
    • intarirea sistemului imunitar;
    • prevenirea cancerului;
    • tratarea afectiunilor respiratorii.

      Cum alegi guliile bune?

      Gulia este folosita mai rar in bucataria romaneasca, fiind o leguma apreciata mai mult in bucataria internationala. Cu toate acestea, nu lipseste de pe tarabele taranilor din piete, de la inceputul primaverii si pana la sfarsitul toamnei. Seamana la aspect cu o varza mai mica care are atasate tulpini si frunze, iar atunci cand o cumperi, trebuie sa tii cont de urmatoarele criterii:

      • guliile trebuie sa fie de marime medie, intrucat au o textura lemnoasa, iar daca sunt prea mari, inseamna ca sunt foarte atoase si greu de tolerat din punct de vedere digestiv;

        • bulbul sau radacina legumei trebuie sa fie de o culoare verde pal, fara pete sau zgarieturi;

          • frunzele care insotesc bulbii sunt cele care indica cel mai bine daca au fost culese curand sau daca sunt deja in proces de alterare - cu cat sunt mai verzi si au un aspect proaspat, cu atat sunt mai bune de consum.

            La ce mese o introduci?

            Gulia poate fi introdusa in meniul diversificat al bebelusului in preparatele pentru pranz, din jurul orelor 12:00 -13:00. In timp, pe masura ce copilul isi dezvolta abilitatea de a mesteca si de a tolera mai bine alimentele solide, leguma isi va face loc si in preparatele pentru cina si va putea fi servita si ca gustari, intre mese.  

            Cum o pregatesti si servesti?

            Gulia se poate consuma atat in stare cruda, cat si preparata termic, insa in cazul bebelusilor, este indicat sa fie servita gatita. Textura sa este mai usor de tolerat de sistemul digestiv sensibil al acestora atunci cand este fiarta sau gatita la cuptor.

            Desi multa lume foloseste doar bulbul sau radacina la gatit, specialistii sustin ca si frunzele sunt bune de consum si contin o multime de nutrienti esentiali pentru sanatate.

            La inceputul diversificarii, introdu gulia in prepararea piureurilor de legume ori supelor. O poti introduce si in sucurile de legume pe care i le dai micutului. Pe masura ce creste, o poti adauga in salatele de cruditati sau ca gustare, intre mese.  

            Cu ce alte alimente o poti asocia?

            La fel ca si in cazul altor crucifere, gulia se combina de minune cu zarzavaturile pentru supe si legumele care intra in prepararea piureului bebelusului - morcov, varza, cartofi, telina, pastarnac etc.

            Tu i-ai dat vreodata copilului gulie sau preferi sa te limitezi la cruciferele clasice - varza, broccoli, conopida in alimentatia lui? Spune-ne daca ti se pare ca gulia este un aliment ce merita introdus inca de la inceputul diversificarii, in sectiunea de comentarii de mai jos!

            Citeste si despre