Cand introducem lintea in alimentatia copilului?

| | Actualizat: 2017-04-20 15:21:05

Lintea este o sursa pretioasa de nutrienti (fibre, vitamine, minerale si proteine), de care un bebelus are nevoie pentru a se dezvolta armonios. Intrucat face parte din familia leguminoaselor, alaturi de fasole, mazare sau naut, lintea poate fi introdusa in alimentatia copilului incepand cu varsta de 8-9 luni, in cantitati mici si gatita corespunzator.

1. Ce vitamine si minerale contine?

Bogata in nutrienti care sustin cresterea normala a copilului, lintea furnizeaza din plin proteine pentru o dezvoltare optima, fier pentru sustinerea activitatii cerebrale, zinc pentru un sistem imunitar puternic si calciu pentru oase puternice. Tot lintea completeaza aportul zilnic de nutrienti cu vitamina C, acid folic, potasiu si vitamina A. Lintea poate fi rosie (fierbe cel mai usor si este recomandata in mod special in dieta bebelusului), verde sau maro. Informatiile nutritionale pentru circa 200 g de linte arata ca aceasta leguminoasa este bogata in:

Vitamine:

- Acid folic;
- Tiamina (vitamina B1);
- Vitamina B5;
- Vitamina B6;
- Vitamina C;
- Vitamina K.

Minerale:

- Mangan;
- Cupru;
- Potasiu;
- Fosfor;
- Fier;
- Calciu;
- Magneziu.

2. Cum alegi lintea pentru masa copilului?

Pentru mesele copilului, este de preferat sa te orientezi catre lintea rosie, deoarece este cel mai usor de pasat. In plus, acest soi contine mai putine fibre decat celelalte tipuri de linte, fiind mai usor de digerat si provocand mai putine gaze intestinale. Alege lintea cu boabe ferme, care nu au fost decorticate si care nu prezinta pete.

3. La ce mese o introduci?

Poti sa introduci lintea la masa de pranz a bebelusului, sub forma de supa crema sau piure. Ai grija sa o introduci treptat, crescand cantitatea gradual, astfel incat sa observi cat de bine o tolereaza copilul. In cazul in care micutul pare afectat de dureri de burtica sau gaze intestinale, renunta o perioada la linte.

4. Cum pregatesti si servesti lintea?

Cel mai important aspect de care trebuie sa tii cont cand oferi bebelusului sa manance linte este sa o faci cat mai usor digerabila. Solutia este simpla: las-o la inmuiat in apa cu o seara inainte sa o gatesti si fierbe-o in mai multe ape (timp de 1-2 ore), pentru eliminarea toxinelor. Adauga in apa de fierbere un cartof (ajuta la detasarea mai usoara a cojilor) sau o bucata de radacina de ghimbir proaspat. Abia cand este foarte bine fiarta, o poti pasa si o poti introduce in supe crema de legume sau piure.

5. Cu ce alte alimente o poti combina?

Combina lintea cu alte legume si cereale usor digerabile, cu care copilul s-a obisnuit deja (morcov, orez, spanac, ardei, rosii sau cartofi). In general, lintea se poate asocia cu alte leguminoase fara probleme, odata ce sistemul digestiv al copilului se maturizeaza suficient (dupa varsta de 1 an). Medicii pediatri recomanda circa doua portii saptamanale de leguminoase in alimentatia copilului mic, iar lintea este o optiune excelenta, datorita valorii sale nutritionale ridicate.

Tu de la ce varsta i-ai oferit copilului lintea? Stiai despre toate beneficiile sale nutritionale? Spune-ne sugestiile tale si ofera-ne si cateva preparate delicioase in care i-ai strecurat lintea, in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre