Cand introducem mango in alimentatia copilului

| | Actualizat: 2017-06-26 11:01:00

Mango nu este un fruct atat de popular in alegerile parintilor pentru meniul bebelusului precum marul, banana sau para, desi are o multime de substante nutritive si beneficii importante pentru organism, inca de la inceputul diversificarii alimentatiei. Cu un gust greu de definit, care imprumuta din aromele morcovului si piersicii, mango este unul dintre fructele asupra caruia trebuie sa-ti apleci mai mult atentia in preparatele pentru cel mic!

Iata care este varsta potrivita pentru introducerea exoticului fruct in meniul bebelusului, care sunt beneficiile acestuia asupra cresterii si dezvoltarii lui, dar si cel mai potrivit mod de preparare si servire la aceasta varsta! Nu uita nici criteriile pe baza carora alegi un mango copt si inspira-te din cateva retete grozave care il contin!

Cand se introduce in alimentatie?

La scurt timp dupa ce bebelusul se obisnuieste cu textura si aroma marului, bananei sau perei, poti face loc si fructului de mango in meniul lui. Unii pediatri recomanda introducerea acestuia in meniul diversificat abia dupa varsta de 8 luni, insa altii sunt de parere ca poate fi strecurat prin retete, in cantitati mici, si de la varsta de 6 luni.

Consulta intotdeauna pediatrul inainte de a introduce un aliment nou in meniu si urmareste daca acesta are vreun efect secundar nociv in organismul bebelusului.  

Ce vitamine si minerale contine?

Mango este un fruct tropical perfect pentru cresterea si dezvoltarea copilului, inca de dinainte sa implineasca un an. Contine numeroase vitamine si minerale, dar si antioxidanti, aminoacizi si alte substante nutritive cu rol esential in sanatatea copiilor.  

Vitamine:

Vitamina A (betacaroten);
Vitamina C;
Vitamina B1 si B12;
Vitamina E;
vitamina K;
vitamina D.

    Minerale:

    Potasiu;
    Calciu;
    Magneziu;
    Fier;
    Fosfor.

      Desi faptul ca este bland cu stomacul sensibil al bebelusului si ca ajuta digestia reprezinta principalele motive pentru care este ales si introdus in meniul diversificat, exista si alte beneficii ale fructului pentru sanatatea lui:

      energizeaza organismul si intareste sistemul imunitar (protejandu-l de boli si infectii);
      • regleaza nivelul colesterolului din sange si combate afectiunile cardiovasculare;
      • imbunatateste sanatatea pielii;
      • imbunatateste vederea si combate afectiunile oculare;
      • previne diabetul.

        Cum alegi un mango bun?

        Mango nu este unul dintre cele mai consumate fructe din Romania, de aceea, putina lume cunoaste criteriile pe baza carora trebuie ales la cumparaturi. Chiar daca in ultimii ani a mai castigat popularitate in alimentatia romanilor, putine persoane stiu sa aleaga un mango copt, perfect pentru consum. Iata de ce trebuie sa tii cont:

        • culoarea unui mango bine copt este galben-portocalie (le poti cumpara verzi daca nu le servesti imediat, intrucat se coc in mod natural, in cateva zile, daca sunt tinute la temperatura camerei);

          • textura trebuie sa fie usor moale la atingere;

            • fructele mari si voluminoase sunt mai bune, intrucat sunt mai coapte;

              • aspectul cojii trebuie sa fie neted, fara pete sau lovituri (atunci cand mango este brazdat de puncte maro sau pete negre, inseamna ca procesul de alterare a inceput).

                La ce mese il introduci?

                La fel ca orice alt tip de fruct, mango trebuie introdus in meniul copilului la mesele de dimineata, mai exact printre gustarile servite la ora 10. Este recomandat sa fie oferit cu cel putin jumatate de ora inainte de mesele cu lapte si la aproximativ 2 ore dupa acestea, pentru evitarea efectelor indigeste.  

                Cum il pregatesti si servesti?

                Mango se serveste intotdeauna bine spalat si decojit. Desi pulpa fructului nu ridica riscuri mari de alergii la bebelusi, nu acelasi lucru se poate spune si despre coaja. Expertii sustin ca aceasta contine o substanta care creste riscul de dermatita de contact la cei cu piele hipersensibila. Din acest motiv, este important nu doar sa cureti coaja fructului, dar sa ai grija si sa nu atingi prea mult pulpa fructului in timpul decojirii. In cazul in care atingi concomitent coaja cu pulpa fructului, exista riscul sa o contaminezi cu substantele nocive si sa patrunda in organismul micutului, dupa ce o mananca.

                Spre deosebire de multe alte tipuri de fructe, mango nu se consuma preparat termic. Se serveste in stare cruda, sub forma de piure. In cazul in care copilul are un sistem digestiv sensibil, mango poate fi preparat la aburi, pentru a se inmuia si a avea o textura mai "prietenoasa" cu stomacul acestuia. Tot ce trebuie sa faci este sa-l gatesti la aburi, un sfert de ora, ori sa-l bagi la cuptor, pana cand se inmoaie.

                Aceste metode de gatire nu irosesc substantele nutritive din fruct. Nutrientii raman in pulpa acestuia, pentru ca organismul bebelusului sa se bucure de ei.

                La inceput, mango se ofera individual bebelusului, pentru ca ulterior, dupa ce se obisnuieste cu aroma lui si constati ca nu are efecte secundare neplacute, sa il poti combina in retete, alaturi de alte ingrediente.

                Mai poate fi integrat ocazional si in sucurile de fructe pe care i le servesti copilului. Pe masura ce creste, il poti oferi copilului si pe post de finger food sau gustari. Mango poate fi rontait de copil sub forma de fasii sau cuburi mai mari. Evita bucatelele foarte mici, pentru a preveni riscul de inecare cu alimente.

                Cu ce alte alimente il poti asocia?

                Mango se combina cel mai bine cu alte tipuri de fructe, in retete delicioase si savuroase pentru varsta bebelusului. Fructele care pun cel mai bine in valoare gustul acestuia sunt banana, caisa, marul, piersica, avocado, para. Desi se potriveste foarte bine si alaturi de iaurturi, branza sau cereale, medicii evita sa le recomande in astfel de combinatii la varsta de bebelus, din cauza riscului de efecte adverse indigeste.

                Retete cu mango pentru bebelusi

                6-7 luni

                Biscuiti cu mar, mango si avocado

                Tu i-ai oferit bebelusului tau mango la inceputul diversificarii alimentatiei? Daca da, cum a reactionat la gustul lui, iar daca nu, care au fost motivele care te-au impiedicat sa o faci? Spune-ne parerile tale, dar si sugestiile de retete cu mango pentru bebelusi, in sectiunea de comentarii de mai jos!

                Citeste si despre