Cand introducem porumbul in alimentatia copilului?

| | Actualizat: 2024-08-20 14:53:22

Porumbul este un aliment de baza intr-o dieta echilibrata, dar totodata pretentios in ceea ce priveste diversificarea alimentatiei copilului. Formele in care aceasta cereala trebuie sa se regaseasca in meniul copilului mic sunt importante in procesul diversificarii.

1. Ce vitamine si minerale contine porumbul fiert

Porumbul nu este un aliment care se remarca in mod deosebit prin complexul de nutrienti pe care il furnizeaza. Pe de alta parte, este o sursa importanta de carbohidrati (circa 120 grame in 150 de grame de porumb) si proteine (15 grame intr-o cantitate de 150 de grame), cu rol in cresterea nivelului de energie. Pe langa fibrele furnizate, aceasta cereala contine si un antioxidant puternic (numit beta-cryptoxanthin), in cantitati mai mari decat alte fructe si legume, precum portocalele, mandarinele, fructele de papaya sau ardeiul gras. Alti nutrienti esentiali din compozitia sa sunt:

Vitamine:

- Vitamina C;
- Vitamina A;
- Vitamina E;
- Vitamina B3;
- Vitamina B5;
- Vitamina B9 (acid folic).

Minerale:

- Mangan;
- Magneziu;
- Fier;
- Fosfor;
- Zinc;
- Seleniu.

2. Cum alegi porumbul pentru masa copilului

In magazine, poti gasi porumbul in diverse forme: proaspat, conservat, transformat in malai si fulgi de porumb sau sirop (nerecomandat copiilor). Porumbul la conserva poate sa contina o cantitate mare de sare, nefiind o alternativa recomandata de medicii pediatri. Cand il cumperi in stare cruda, indeparteaza intotodeauna frunzele si matasea si verifica daca boabele sunt in stare buna, iar panusul este verde (nu uscat).

Poti sa-l pastrezi la frigider intre 1 si 3 zile, necuratat, astfel incat sa se mentina proaspat. Il poti si congela (tot coceanul sau doar boabele), dupa ce il fierbi. In aceasta forma, se poate pastra la congelator pana la 12 luni. Atunci cand verifici un stiulete, apasa cu unghia pe un bob si asigura-te ca este apos (se simte moale la atingere si secreta un lichid laptos). Porumbul care se dovesteste a fi uscat dupa acest test simplu nu va fi la fel de gustos si usor de preparat. De asemenea, este bine ca stiuletele sa aiba boabe pana in varf si frunzele verzi (nu uscate sau patate).

3. La ce mese introduci porumbul

Fainoasele fara gluten, asa cum este porumbul, pot fi introduse la mesele cu piureuri de fructe si legume, in jurul orelor 10:00-11:00. La micul dejun, un copil care a implinit un an poate sa manance fulgi de porumb cu lapte. La pranz, porumbul poate fi introdus in meniu sub forma de mamaliga, potrivit recomandarilor medicului pediatru. Boabele de porumb trebuie sa fie consumate cu precautie de copil, deoarece prezinta un risc ridicat de inec.

4. Cum pregatesti si servesti porumbul?

Introdus in piureule de legume, porumbul trebuie sa fie foarte bine fiert si pasat. Faina de porumb (malaiul) se fierbe in apa clocotita, conform retetei traditionale. Cerealele integrale care contin porumb pot fi preparate cu lapte si apa, conform instructiunilor de pe ambalaj. Intrucat este un aliment destul de greu de digerat de bebelusi, porumbul trebuie sa fie strecurat in retetele pentru cei mici cu ajutorul indicatiilor medicului pediatru. Respecta regula de 4 zile atunci cand il introduci pentru prima oara in meniul copilului tau!

5. Cu ce alte alimente il poti combina?

Porumbul se poate asocia cu alte cereale, cu legume diverse (morcov, mazare, spanac, fasole verde, dovlecel etc.) sau cu branzica, preparat sub forma de mamaliga. Mai poti improviza retete in care sa combini porumbul cu mere, cartofi dulci, conopida, orez brun, linte, carne de pasare etc.

Foto: Freepik

Citeste si despre