Cand introducem ridichile in alimentatia copilului

| | Actualizat: 2014-06-25 00:00:00

Ridichile sunt legumele primavaratice care au o concentratie impresionanta de vitamina C, ce protejeaza organismul de infectii, sunt sarace in calorii, deci nu ingrasa, si sunt bogate in fibre, ajutand la o digestie sanatoasa. Se introduc in meniul copilului abia dupa varsta de 1 an, intrucat pot provoca efecte indigeste neplacute: balonare, crampe abdominale etc. Chiar daca nu este un aliment cu potential alergic sau toxic, se recomanda respectarea regulii celor 4 zile in introducerea unui aliment nou, pentru evitarea oricaror efecte adverse nedorite.

Ce vitamine si minerale contin?

Cu puternice efecte detoxifiante, energizante, imunostimulatoare sau hepatoprotectoare, ridichile sunt considerate alimente-minune pentru sanatatea oricarui copil. Printre cele mai importante vitamine si minerale care ajuta la cresterea armonioasa a copilului mic, se numara:

Vitamine:


  • Vitamine B;
  • Vitamina C.

Minerale:


  • Calciu;
  • Magneziu;
  • Potasiu;
  • Fier;
  • Zinc;
  • Fluor.

Cum alegi ridichile?

Exista pe piata mai multe tipuri de ridichi - rosii, albe si negre . Cele rosii sunt cele mai populare si preferate atat de parinti, cat si de copii. Nu exista foarte multe reguli cu privire la alegerea corecta a ridichilor.

Specialistii recomanda selectarea legumelor cu frunze atasate, intrucat acestea le ajuta sa-si pastreze prospetimea mai mult timp. Aspectul acestora trebuie sa fie "sanatos": culoarea trebuie sa fie aprinsa, iar coaja sa nu fie lovita sau patata.  

La ce mese ale copilului se introduc ridichile?

Ridichile se introduc in preparatele de la mesele principale ale copilului, la pranz sau cina, dar si printre gustarile dintre acestea. Legumele pot fi servite copilului ca gustari doar sub atenta supraveghere, pana pe la 4-5 ani, pentru evitarea riscului de inec cu alimente.

Cum le pregatesti si servesti?

Ridichile se consuma crude si cel mai adesea in salate. Procesate termic, legumele isi pierd valorile nutritionale care le-au consacrat. Intrucat la copiii de 1 an, consumul lor intregi sau bucati nu este recomandat, acestea trebuie servite in sucuri sau piureuri din legume crude. Pe masura ce creste, nu ezita sa le adaugi in salate de legume sau cu carne.  

Cu ce alte alimente le poti asocia?

Ridichile se combina cel mai bine cu legume cu frunze verzi - salata verde, spanac etc. -, dar si cu dovlecei, oleaginoase sau branzeturi.

Tu cand i-ai oferit prima data ridichi bebelusului tau? Cum le prepari pentru a evita reactiile digestive neplacute? Spune-ne sugestiile, dar si retetele tale, in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre