Cand introducem rosiile in alimentatia copilului

| | Actualizat: 2017-06-22 14:40:20

Rosiile, aceste minuni ale naturii despre care putina lume stie ca sunt fructe si ca sunt foarte bogate in vitamina C, se introduc in alimentatia diversificata a bebelusului in jurul varstei de 10 luni. Desi nu au un risc alergenic foarte mare, rosiile sunt considerate alimente acide, motiv pentru care, la varste mici, pot da nastere unor efecte neplacute: iritatii in jurul gurii, eritem fesier, probleme digestive etc.

Ce vitamine si minerale contin?

Rosiile sunt una dintre cele mai importante surse de antioxidanti, vitamine si minerale pentru sanatate. Contin o substanta-minune, numita licopen, despre care specialistii sustin ca are puternice efecte anticancergene, imunostimulatoare sau antiinflamatoare in organism, intarind sanatatea si stimuland cresterea:  

Vitamine:

Vitamina A;
Vitamina C;
Vitamina B9;
Vitamina E;
Vitamina K.

    Minerale:

    Potasiu;
    Seleniu;
    Magneziu.

      Cum le alegi la cumparaturi?

      Rosiile coapte sau bune de consum sunt cele care:

      sunt ferme la atingere, dar nu foarte tari (cele zemoase sunt mai gustoase si hranitoare);
      • au o culoare rosie intensa (fara urme verzi);
      • nu au pete sau lovituri;
      • au codita atasata.

      La ce mese le introduci?

      Rosiile pot fi introduse atat la mesele de pranz, cat si la cele pentru cina, in combinatie cu alte ingrediente. Pe masura ce copilul creste, iar sistemul digestiv se obisnuieste cu textura lor, i le poti oferi si ca gustari (finger foods) intre mese, simple sau in combinatie cu alte alimente.  

      Cum le pregatesti si servesti?

      Sub varsta de 1 an, copilul trebuie sa consume rosiile gatite (fierte, la aburi, coapte etc.) si in cantitati mici. Procesarea termica reduce din aciditatea acestora, ajutand sistemul digestiv al micutului sa le tolereze mai bine.

      Le poti introduce atat in piureuri, cat si in supe, tocanite sau in prepararea retetelor cu carne sau peste. Copilul mic trebuie sa consume rosiile fara seminte la inceput, intrucat acestea fermenteaza in stomac si dau nastere simptomelor neplacute: balonare, diaree, crampe abdominale, reflux gastroesofagian etc.  

      Cu ce alte alimente le poti asocia?

      Rosiile se pot asocia atat cu legume, cat si cu diverse tipuri de carne, peste sau cereale in mancarurile preparate pentru copil. Acestea pot fi introduse atat in supe, cat si in felurile principale.

      Medicii recomanda adesea combinarea rosiilor cu alte alimente grase, dar sanatoase (peste gras, avocado, masline etc.), intrucat ajuta la absorbtia rapida si completa a licopenului in organism.  

      Tu cand ai oferit prima oara rosii copilului si cum le-ai pregatit pentruca cel mic sa le accepte mai usor? Impartaseste-ne retetele tale speciale si gustoase, in sectiunea de comentarii de mai jos!

      Citeste si despre