Usturoiul este un aliment pe care multi parinti il tin departe de meniul copiilor, pana la varste mari, din cauza gustului iute sau intepator, in ciuda proprietatilor medicinale spectaculoase pe care le are pentru sanatate. Cu toate acestea, medicii sustin ca usturoiul poate fi introdus inca de la inceputul diversificarii alimentatiei, insa doar in anumite conditii.
Cand se introduce in alimentatie?
In ciuda faptului ca putini parinti il iau in considerare in alimentatia bebelusului, usturoiul poate fi introdus in meniul diversificat inca de la varsta de 6 luni.
"Nu exista o restrictie in privinta adaugarii usturoiului in mancare, daca tineti cont de toleranta digestiva a copilului si nu faceti excese. Incercati sa-i oferiti o mancare in care ati adaugat si usturoi si urmariti reactia acestuia: daca ii place gustul, daca nu apar alte reactii secundare (dureri abdominale, modificari ale scaunului, urticarii etc.)", a declarat medicul Alina-Pop Bogdan pentru Copilul.ro.
Ce vitamine si minerale contine?
Usturoiul este bogat intr-o multime de vitamine si minerale cu rol esential in cresterea si dezvoltarea copilului. Are efect imunostimulator, antiinflamator, detoxifiant, antibacterian sau profilactic, fiind eficient in combaterea numeroaselor afectiuni care pandesc sanatatea copilului:
Vitamine:
Vitamina A;
Vitamina C;
Vitamine din complexul B;
Vitamina E.
Minerale:
Mangan;
Fosfor;
Calciu;
Iod;
Cupru;
Sulf;
Seleniu.
Cum alegi usturoiul la cumparaturi?
Usturoiul se gaseste pe piata in doua variante: verde (primavara) sau uscat (tot timpul anului). Capatanile sunt cel mai des folosite la gatite si sunt formate din radacina usturoiului. Atunci cand cumperi acest condiment, este recomandat sa tii cont de cateva criterii importante:
• capatana sa fie alba, iar suprafata sa nu fie brazdata de pete ori de urme de mucegai;
• capatana nu trebuie sa prezinte urme de incoltire, aspect care indica faptul ca este alterata - gustul devine neplacut, iar o mare parte din substantele nutritive din usturoi dispar;
• usturoiul trebuie sa para greu atunci cand il iei in mana (raportat la dimensiunea lui); capatanile prea usoare, care par goale, au continutul alterat.
Este important de stiut ca usturoiul curatat, spre deosebire de alte alimente, nu se pastreaza la congelator, intrucat isi pierde din proprietatile nutritive cu care este inzestrat.
La ce mese il introduci?
Usturoiul poate fi introdus, in cantitati foarte mici, in preparatele servite la mesele de pranz, din jurul orelor 12:00-13:00.
Cum il pregatesti si servesti?
Usturoiul se poate consuma crud sau preparat termic. Chiar daca varianta cruda ofera cele mai multe substante nutritive si beneficii pentru sanatate, atunci cand este servit bebelusului, este indicat sa fie procesat termic, pentru a-i mai domoli din "tarie" si iuteala.
In plus, prin gatire, gustul acestuia este mai placut, iar textura mai usor de tolerat si de sistemul digestiv imatur al copilului.
In timpul gatitului, usturoiul trebuie adaugat spre sfarsit, pentru a-si pastra o cat mai mare parte din nutrientii pentru care este recunoscut si recomandat de medici.
Cu ce alimente il asociezi?
Usturoiul este un condiment care se preteaza multiplelor asocieri alimentare. Poate condimenta atat supe, cat si piureuri, tocanite sau fripturi la cuptor, in functie de preferinte. In plus, nutritionistii sustin ca, de multe ori, usturoiul are meritul de a oferi un gust agreabil alimentelor pe care copilul le refuza adesea. Devine astfel un ajutor de nadejde in introducerea unor alimente cu gust mai putin placut in alimentatia copilului.
Nu praji usturoiul in ulei, cel putin nu la temperaturi mai mari de 120 de grade Celsius, intrucat isi pierde proprietatile nutritive.
Tu la ce varsta ai condimentat prima oara preparatele bebelusului cu usturoi si cum a reactionat? Ti se pare un aliment potrivit pentru bebelusi? Spune-ne parerile tale, dar si sugestii de retete delicioase asezonate cu usturoi, in sectiunea de comentarii de mai jos!