Cand introducem varza in alimentatia copilului

| | Actualizat: 2017-06-22 15:58:35

Varza face parte din familia cruciferelor, alaturi de broccoli sau conopida, si este cea mai consumata leguma din aceasta categorie alimentara. Cu toate ca are multiple proprietati importante in cresterea si dezvoltarea copilului, acest aliment solid se introduce in diversificare abia dupa varsta de 10 luni, cand sistemul digestiv al micutului este suficient de dezvoltat pentru a tolera substantele active din el.

Unii nutrienti recomanda introducerea legumei chiar si dupa implinirea varstei de 18 luni, pentru evitarea efectelor indigeste neplacute. Consulta-te intotdeauna cu pediatrul cu privire la varsta potrivita pentru introducerea verzei in meniul diversificat al bebelusului tau si, indiferent de recomandari, respecta si regula celor 4 zile in introducerea unui aliment solid nou, pentru a te asigura ca micutul o tolereaza bine si ca nu apar efecte indigeste.

Ce vitamine si minerale contine?

Varza este un aliment extrem de hranitor, care contribuie din plin la cresterea si dezvoltarea copilului mic. Printre cele mai importante vitamine si minerale pe care le contine, se numara:  

Vitamine:

Vitamina A;
Complexul de vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6, B9);
Vitamina C;
Vitamina E.

    Minerale:

    calciu;
    magneziu;
    fier;
    cupru;
    mangan.

      Cum alegi varza buna?

      Exista mai multe sortimente de varza pe piata: rosie, alba, creata etc. Indiferent de culoarea ei, care ar trebui sa fie aprinsa, exista cateva lucruri de care trebuie sa tii cont cand o cumperi, daca vrei sa oferi copilului o varza proaspata si hranitoare:

      sa aiba frunzele intacte si neofilite, intrucat o protejeaza de factori nocivi - soare, apa, vant etc, care o altereaza rapid si nu o mai fac buna pentru consum;

        • sa aiba cotorul deschis la culoare, umed si sa fie tare daca apesi cu degetul usor pe el;

          • sa para grea atunci cand o tii in mana; daca este usoara, inseamna ca este deshidratata si "trecuta";

            • nu trebuie sa aiba miros (varza proaspata nu miroase).

              La ce mese ale copilului se introduce?

              Varza se introduce, la fel ca multe alte legume, in preparatele servite la pranz sau cina. Este de preferat sa fie adaugata mai degraba in mancarea pentru pranz, pentru a nu crea un disconfort digestiv seara, inainte de culcare, copilului. Pe masura ce creste, ii vei putea oferi si varza cruda, in bucati simple, pe care sa le rontaie ca gustari intre mese.

              Cum o pregatesti si servesti?

              Desi varza este mai sanatoas atunci cand este consumata cruda, murata sau gatita "al dente", intrucat isi pastreaza vitaminele si mineralele intacte, cand vine vorba de bebelusi, este indicat ca aceasta sa fie bine gatita la aburi sau prin fierbere. In cazul in care nu este bine gatita, exista riscul aparitiei efectelor indigeste: balonare, crampe abdominale, iar daca este combinata cu alimente nepotrivite, chiar diaree sau varsaturi.  

              Cu ce alte alimente o poti asocia?

              Varza se asociaza foarte bine cu legume precum ardei gras, morcov, telina, dovlecel, ceapa, pastarnac, patrunjel, dar si cu cereale. Poate fi adaugata in piureuri si supe creme, iar pe masura ce copilul creste, in tocanite sau alte mancaruri.

              Tu la ce varsta ai introdus varza in alimentatia diversificata a bebelusului? Ai constatat efecte digestive neplacute? In ce retete pentru bebelusi ai introdus-o si cum ai preparat-o pentru a fi mai usor tolerata la gust de copil? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

              Citeste si despre