Cei mici se plictisesc repede de mancarurile servite la fel si este nevoie sa le pui la incercare curiozitatea pentru gusturi si texturi noi. Primavara este generoasa cu noi si ne ofera o multime de alimente sanatoase si gustoase, este si pacat sa nu le oferim si copiilor.
Iata cateva idei de retete populare pentru luna aprilie, ideale pentru bebelusii care au intrat deja in etapa alimentelor solide.
Pancakes cu leurda, marar si ricotta
Leurda este unul dintre alimentele-vedeta ale primaverii. Bogata in nutrienti si cu o savoare aparte, poate fi inclusa in mai multe retete pentru copii mici. Iar daca „imbraca” si o forma pe placul lor, succesul este asigurat.
Copiilor le plac alimentele pe care le pot manca singuri cu mana, deci o reteta de turtite sau pancakes cu leurda, ricotta si marar este o idee excelenta. Gustoase si sanatoase, se prepara usor si va fi mare concurenta pentru ele in familie. Opariti 2 legaturi de leurda timp de un minut intr-un vas cu apa clocotita, iar apoi puneti-o in apa rece si scurgeti bine apa, atunci cand s-a racorit. Tocati-o apoi marunt si amestecati-o cu 125 de grame de ricotta frecata cu un ou, cu parmezan ras fin, cu 4-5 fire de marar tocat si cu coaja rasa de la un sfert de lamaie. Adaugati in amestec o lingura de faina alba, pentru a omogeniza pasta si a obtine un aluat moale, dar care nu curge din lingura.
Pentru preparare, incingeti putin ulei intr-o tigaie, cam tot atat cat puneti pentru a face clatite, si lasati sa se incinga. Modelati turtele folosindu-va de cateva linguri de faina puse pe o farfurie intinsa, la fel cum faceti cand preparati chiftele, iar apoi puneti-le pe tigaia incinsa, unde le aplatizati pentru a se patrunde bine. Doua minute pe fiecare parte ar trebui sa fie suficiente pentru a obtine pancakes rumenite si gustoase, ce se pot servi atat calde, cat si la temperatura camerei.
Spanac cu iaurt
Spanacul cu iaurt este un preparat rapid si foarte gustos, plin de vitamine si nutrienti esentiali pentru dezvoltarea celor mici. Aveti nevoie de 300 de grame de spanac, 200 de grame de iaurt gras, un catel mare de usturoi, o lingura de pasta de rosii, doua linguri de ulei de masline, sare, piper si nucsoara, dupa preferinte. Spanacul se curata si se spala bine. Uleiul se incalzeste usor in tigaie, la foc mic, si se pune in el usturoiul, sa se aromatizeze. Dupa 2-3 minute adaugati pasta de rosii si amestecati bine, sa nu se lipeasca. Adaugati apoi spanacul tocat (sau intreg daca este foarte tanar) si amestecati pana cand frunzele se inmoaie.
Cand tot spanacul din tigaie este „topit”, luati tigaia de pe foc si turnati deasupra iaurtul, iar apoi amestecati bine, pana cand se omogenizeaza. Condimentati dupa gust si preferinte si veti avea doua portii de spanac cu iaurt delicioase si sanatoase.
Supa crema de macris pentru bebelusi
Macrisul este o planta de primavara ale carei beneficii nu sunt cunoscute de multi. Totusi, este o portie de sanatate verde si pentru adulti, dar mai ales pentru copii; acrisor si bogat in antioxidanti si calciu, macrisul protejeaza sistemul imunitar al copiilor si ajuta la intarirea oaselor si a danturii. O supa crema de macris este, prin urmare, un preparat excelent pentru bebelusi in aprilie, dar si in alte perioade din an.
Ai nevoie de o ceapa, 200 gr de dovlecel, trei cartofi mici, 150 ml de supa de pui, 350 gr de macris, o lingura de smantana, o lingura de unt, o lingura de ulei, trei oua.
Ceapa se caleste doua minute in unt si ulei, doar cat sa se inmoaie, fara sa se prajeasca. Se adauga apoi cubulete de dolvecel si se lasa pe foc inca 5 minute. Abia apoi se adauga cartofii taiati cuburi, supa de pui si inca doua cani de apa si se lasa totul la fiert 15-20 de minute, pana cand cartofii s-au inmuiat. Intre timp, curatati macrisul, pe care il adaugati cand ati luat restul ingredientelor de foc. Amestecati bine pana cand frunzele s-au „ofilit” si se scufunda in supa.
Scoateti o cana de zeama din oala si pasati totul cu un mixer vertical. Daca supa iese prea groasa, o mai puteti subtia cu zeama oprita initial, pana obtineti consistenta ideala. La final, se adauga smantana si supa este gata pentru a fi oferita bebelusului.