Nu ai nevoie de prea multa experienta ca sa iti dai seama ca decizia de a aduce pe lume un bebelus implica, inainte de orice, responsabilitate si, nu in ultimul rand, dedicare. Cresterea unui copil de la nastere si pana cand acesta se poate ingriji de unul singur presupune cateva etape esentiale menite sa fie atent gestionate de mamicile care urmeaza sa se confrunte pentru prima data cu tot ceea ce inseamna evolutia unui nou-nascut.
In mod cert, bebelusii au nevoie de foarte multa atentie, intrucat ei nu se pot exprima in cuvinte atunci cand isi doresc ceva anume. Iata si motivul pentru care este necesar sa fii la curent cu recomandarile specialistilor, sa ceri ajutorul si sa apelezi la sfaturile celor cu experienta astfel incat sa fii capabila sa tii lucrurile sub control atunci cand micutii plang ori cand sunt pur si simplu mai agitati ca de obicei.
Asadar, dragi mamici, a venit vremea sa descoperiti care sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le cunoasteti astfel incat sa puteti face fata cu brio provocarilor specifice noului statut.
5 lucruri esentiale pe care trebuie sa le cunoasca orica mamica!
Stii deja ca bebelusii cresc foarte repede, iar asta inseamna ca este necesar sa te documentezi temeinic astfel incat sa cunosti ceea ce presupune fiecare etapa din viata micutului tau. Totusi, toata lumea stie ca unul dintre cele mai importante stadii prin care trece un copil este cel de la 6 luni, atunci cand se manifesta o serie de schimbari semnificative printre care si diversificarea alimentatiei.
De aceea, in cele ce urmeaza, vei putea regasi 5 dintre cele mai importante sfaturi care sa te ajute in ceea ce priveste diversificarea alimentatiei puiului tau:
1. Inainte de toate, nu pierde din vedere greutatea bebelusului care este esentiala mai ales in primele luni de viata tocmai pentru a monitoriza toate elementele de care depinde sanatatea acestuia. Asadar, achizitioneaza, din timp, un cantar electronic de la magazinul Babyneeds special pentru copilul tau, astfel incat sa stii exact care este greutatea acestuia si daca se incadreaza in normele date de varsta. Vei gasi accesorii extrem de utile care sa iti fie de folos in procesul de ingrijire al micutului tau.
2. Vei avea nevoie de cateva accesorii care sa iti usureze munca in ceea ce priveste pregatirea meselor principale ale copilului. Renunta la obiceiul de a taia alimentele manual si achizitioneaza un robot de bucatarie cu aburi care paseaza si marunteste corespunzator hrana pentru bebe. Pe langa robotul de bucatarie, este indicat sa achizionezi si o cana cu tetina moale, capac de protectie si sistem anticurgere pentru a inlocui, cu succes, biberonul.
3. In ceea ce priveste hrana potrivita varstei de 6 luni, pe langa lapte matern sau praf, include treptat preparate solide si semisolide precum cereale, piure de fructe, compot de mere sau piersici. Bineinteles ca din etapa diversificarii nu pot lipsi legumele pe care este recomandat sa le administrezi sub forma de piure: morcov, cartofi dulci, dovlecei, spanac sau gulie. Este important sa iti hranesti bebelusul cu lingurita si, bineinteles, sa tii cont de preferintele acestuia. Astfel, daca observi ca respinge un anumit aliment, nu insista. De asemenea, nu integra in procesul de diversificare legume precum fasole sau conopida, caci nu sunt potrivite pentru organismul unui copil de 6 luni. Poti sa iti hranesti copilul si cu supa de zarzavat sau carne de pui fiarta pe care sa le adaugi in masa din jurul orei pranzului.
4. Nu pierde din vedere importanta pe care o are respectarea normelor de igiena in ceea ce priveste prepararea hranei bebelusului. Asadar, incepand cu spalarea alimentelor, a recipientelor in care se gateste si incheind cu depozitarea corespunzatoare a hranei pana la administrare, toate aceste reguli trebuie indeplinite cu strictete. Copiii sunt foarte sensibili, asa ca, incearca pe cat poti sa ii tii departe de infectiile digestive.
5. Evita dulciurile cel putin pana la varsta de 1 an. Chiar daca ai impresia ca putin zahar nu ar avea cu ce sa dauneze, totusi, constientizeaza faptul ca acesta aduce un aport energetic ridicat si, bineinteles, o crestere ponderala care nu isi are rostul la o varsta atat de frageda. Foarte multe mamici gresesc pregatind anumite feluri de mancare cu zahar din dorinta de a-l face pe cel mic sa accepte gustarea. Ei bine, renunta la acest obicei si gateste doar alimente pe care bebe le primeste intrucat hrana bogata in zahar nu este recomandata de medicii pediatri.
Iata 5 recomandari de care sa tii cont pe toata perioada carierei de mamica a unui bebelus aflat in primul an de viata. Cu siguranta, vei debuta cu brio in tot ceea ce inseamna diversificarea alimentatiei copilului tau intrucat, dupa toate informatiile enuntate anterior, vei fi mai mult decat pregatita sa faci fata provocarilor pe care le implica una dintre cele mai importante etape din viata unui copil.