Diversificarea alimentatiei la bebelusi. De la ce varsta pot manca branza

| | Actualizat: 2022-11-01 08:13:00

Branza este unul dintre alimentele recomandate in orice dieta. Acesta contine nutrienti esentiali, cum ar fi minerale si vitamine. De asemenea, poate furniza o cantitate semnificativa de proteine cu valoare biologica ridicata.

Desi are numeroase beneficii pentru sanatate, este important sa stii de la ce varsta o poti introduce in alimentatia micutului. Asta, deoarece, introdusa prea devreme poate crea probleme digestive, alergii si intolerante alimentare.

Branza poate fi introdusa in alimentatia copilului dupa inceperea diversificarii alimentatiei. Branza este una dintre ele, desi nu toate sunt potrivite pentru a le acorda bebelusilor.

Introducerea branzei poate fi facuta dupa varsta de 7-8 luni. Se va da insa branza de vaci, preparata in casa, fara sare. Pana la varsta de doi ani, copiii nu trebuie sa consume sare. Abia dupa aceasta varsta poti adauga putina sare in prepararea branzei copiilor. Treptat, poti incepe sa ii dai telemea, insa tinuta la desarat.

Cand cumperi branzeturi pentru copiii de peste doi ani, este important sa fii atenta la etichetele produselor. Branza trebuie sa contina doar lapte, sare, cheag si enzime. In plus, este esential ca preparatul sa fie supus intotdeauna unui proces de pasteurizare.

Branzeturile proaspete pot contine bacterii periculoase, pentru copii, precum Listeria. Daca un copil ingereaza acest microorganism, ar putea dezvolta o problema grava de sanatate. Chiar daca adultii nu patesc nimic, sau au usoare simptome digestive, trebuie amintit faptul ca sistemul imunitar al copiilor este imatur si nu este capabil sa lupte impotriva multor infectii. Branzeturile tari, pasteurizate, sunt mai putin susceptibile de a contine microorganisme.  

Nu alege branzeturi cu continut scazut de grasimi

Atunci cand oferi branzeturi unui copil este important sa eviti branzeturile cu un continut scazut de grasimi. Acest nutrient este necesar pentru a asigura echilibrul hormonal, pentru a proteja tesutul slab si pentru a furniza vitamine liposolubile. Este un element care nu ar trebui sa fie restrictionat.

Branzeturile grase au, in general, o densitate nutritionala mai mare. De asemenea, acestea contin proteine cu valoare biologica ridicata, care sunt necesare pentru dezvoltarea masei musculare. Potrivit unui studiu publicat in Annals of Nutrition & Metabolism, este important sa se asigure un aport zilnic de 1,3 grame de proteine pe kilogram de greutate corporala la copii.

Cu toate acestea, incearca sa nu le oferi copiilor branzeturi cu un gust foarte puternic, deoarece acestea nu sunt adesea bine primite. Prin urmare, este mai bine sa incepi cu soiuri mai blande, care nu au gust intens. 

FOTO: freepik.com

Citeste si despre