Finger foods! 10 trucuri utile pentru mamici

| | Actualizat: 2016-08-01 16:09:05

Alimentele pe care copiii le pot manca folosindu-se doar de maini sunt primul pas catre independenta in ceea ce priveste savurarea unor preparate mai complicate. Mancatul cu mana poate fi nu doar distractiv, ci si educativ, tocmai pentru ca reprezinta o modalitate prietenoasa de a-ti obisnui copilul cu mancarea solida.

Copiii isi coordoneaza mai greu miscarile si de aceea pot intampina dificultati in a manca cu lingura sau cu furculita. Apucatul mancarii cu mana este aproape un reflex, tocmai pentru ca este mai simplu si mai pe masura abilitatilor motorii ale bebelusilor.

Iata cateva sfaturi care iti vor fi de folos atunci cand vei incepe sa introduci in alimentatia copilului tau hrana solida pe care sa o manance cu mana sau finger foods!

 

1. Fii pregatita pentru inspectii in timpul mesei

Primul semn ca bebelusul tau este pregatit pentru finger foods este faptul ca poate mesteca piureuri pasate mai grosier fara ezitari. Insa aceasta nu este o dovada suficienta intotdeauna, asa ca ar trebui sa verifici daca micutul a reusit sa mestece si sa inghita tot, pentru ca exista posibilitatea sa se inece cu resturile nemestecate.

2. Spalati-va mainile

Igiena este foarte importanta in general, insa atunci cand vine vorba despre mancat cu mana, devine de-a dreptul vitala. Obisnuieste-ti copilul de mic cu ritualul spalatului pe maini inainte de fiecare masa si explica-i de ce este necesar sa respectati acest lucru.

3. Hraneste-l si cu alimente reci

Daca mancarurile calde pot contribui la inflamarea gingiilor delicate ale bebelusilor, cele reci actioneaza precum compresele si reduc iritatia si inflamatiile. Fructele sau legumele pot fi servite direct din frigider, cu atat mai mult in perioada in care copilului ii cresc dintii. Acestea vor calma durerea locala, iar el se va simti incurajat sa continue sa manance alimente solide.

4. Transforma proteinele intr-o distractie

Copiii au nevoie si de alte proteine decat cele din produsele lactate. Pregateste gustari atragatoare pe baza de carne si lasa-le la indemana bebelusului, astfel incat sa poata sa-si aleaga orice il tenteaza dintre ele.

5. Comprima cat de mult poti

Copiii nu pot musca din sandvisuri daca acestea sunt prea mari. Foloseste-te de un facalet pentru a intinde si subtia feliile de paine inainte sa prepari sandvisurile si vei reusi astfel sa le comprimi pentru ca cel mic sa poata musca din ele.

6. Cumpara un covoras pe care sa il asezi sub scaunul lui

Astfel vei evita sa aduni firimituri din toata casa dupa ce ii dai sa manance. Vei gasi in magazinele speciale pentru copii covorase impermeabile si usor de curatat. Sunt destul de accesibile si iti vor fi de mare folos in perioada in care incepi sa il hranesti cu alimente solide.

7. Prepara mancaruri amuzante

Nu trebuie sa fii un expert in gastronomie pentru a-i putea aseza copilului tau mancarea in forme haioase si vesele. Un simplu sandvis se poate transforma intr-o fata zambitoare cu ingrediente simple, precum sunt feliile de ardei, castraveti sau morcovi.

8. Nu lasa germenii sa devina o obsesie

Scaunele destinate mesei pentru bebelusi se pot murdari destul de usor. Mai devreme sau mai tarziu, vei gasi bucatele de morcovi sau firimituri prin cele mai ascunse cute si cusaturi. Este in regula sa folosesti servetele umede antibacteriene sau sa speli scaunul si sa il dezinfectezi din cand in cand, dar nu face o obsesie din asta, pentru ca oricum iti vei surprinde copilul adunand mancare direct de pe jos.

9. Nu taia toate alimentele in bucatele mici

Daca nu ii poti pune in fata o friptura intreaga nu inseamna ca nu exista si alimente pe care ar trebui sa i le oferi nemaruntite. Fructele si legumele, de exemplu, l-ar ajuta mai mult daca i-ar fi oferite netaiate, pentru ca l-ar invata sa muste mai bine si sa-si castige mai repede independenta alimentara.

10. Fii pregatita pentru orice, dar nu transforma curatenia intr-o obsesie

Nici un copil nu invata sa manance de la inceput fara sa faca mizerie. E important sa pastrezi bucataria curata, dar nu iti propune sa reusesti asta tot timpul. Pana cand abilitatile motorii ale copilului vor fi dezvoltate complet, trebuie sa te astepti la firimituri si mancare imprastiata prin toate colturile si pe toate hainele lui.

Tu ce trucuri ai mai folosit atunci cand ai introdus alimentele solide - finger foods in alimentatia bebelusului tau? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre