Laptele face minuni pentru cresterea copilului, daca ne gandim ca in primele luni de viata este singurul aliment cu care este hranit, continand toti nutrientii de care are nevoie pentru a se dezvolta corespunzator. Nici dupa inceperea diversificarii, laptele nu este exclus din dieta copilului, ci este completat de alimente solide, continuand sa aiba o pondere importanta in cresterea celui mic, pana la maturitate.
Exista mai multe tipuri de lapte cu care este hranit copilul, inca din primele zile de viata si pana la maturitate - colostru, lapte matern, formula de lapte, lapte de vaca, de capra sau de soia. Fiecare dintre ele are o importanta deosebita in fiecare etapa a copilariei si trebuie introdus in alimentatie la varstele corespunzatoare.
Cantitatea necesara de lapte (mesele de lapte) pana la 1 an
In prima saptamana de viata, volumul de lapte pe care copilul il consuma cunoaste o crestere rapida, pentru ca dupa aceea sa stagneze. Aportul portiilor este influentat de greutate, nevoi nutritionale, varsta etc. Medicul pediatru poate oferi aceste informatii pretioase, in functie de necesitatile bebelusului.
Cat lapte bea nou-nascutul in prima luna de viata?
Prima oara cand nou-nascutul suge la san primeste colostru, o substanta secretata de organismul mamei in primele zile dupa nastere, de o culoare mai deschisa si o consistenta mai subtire decat laptele. Unele mamici considera gresit ca "primul lapte" nu este bun sau ca nu contine substante nutritive esentiale.
Colostrul are un rol crucial pentru sanatatea nou-nascutului. Are in componenta cantitatea potrivita de lichide de care are nevoie organismul bebelusului. In plus, contine nutrienti si anticorpi ce ajuta organismul sa lupte impotriva bolilor asa cum niciun alt aliment nu poate.
Formulele de lapte nu contin acesti anticorpi si nici o mare parte din substantele nutritive pe care colostrul si laptele matern le ofera in timpul hranirii la san.
De-a lungul primei saptamani de viata, volumul laptelui consumat zilnic de nou-nascut creste astfel:
- Ziua 2: ~ 90 ml;
- Ziua 3: ~ 190 ml;
- Ziua 4: ~ 300 ml;
- Ziua 5: ~ 350 ml;
- Ziua 6: ~ 400 ml.
Pana la varsta de o luna, consumul de lapte al sugarului ajunge sa varieze intre 600 si 900 de ml pe zi, in mai multe reprize de alaptat sau hranit cu biberonul.
Cat lapte trebuie sa consume bebelusul pana la 6 luni?
Volulmul de lapte pe care il bea bebelusul cunoaste o crestere importanta de la 1 luna in sus, insa poate varia de la un copil la altul in functie de rata de crestere.
Cu toate acestea, portiile zilnice de lapte, pentru un bebelus sanatos si cu o rata normala de crestere, variaza astfel:
- 2 luni - 120-150 ml la fiecare masa, la fiecare 3-4 ore;
- 4 luni - 120-180 ml la fiecare masa, la fiecare 4-5 ore;
- 6 luni - 180-230 ml, la fiecare 4-5 ore (portiile vor fi mai mici daca introduci alimentele solide mai devreme de 6 luni).
De cat lapte are nevoie bebelusul intre 6 si 12 luni?
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda alaptarea exclusiva pana la varsta de 6 luni si continuarea ei in paralel cu diversificarea pana la 2 ani si peste.
Alaptarea este cea mai buna metoda de hranire a bebelusilor si ofera numeroase beneficii. Este important ca, inaintea si in timpul alaptarii sa aveti o alimentatie sanatoasa si echilibrata.
Combinatia alaptarii cu biberonul in primele saptamani de viata poate sa reduca productia de lapte matern. Intotdeauna consultati doctorul, asistenta sau moasa pentru sfaturi cu privire la hranirea bebelusului. Daca utilizati formule de lapte pentru bebelusi, trebuie sa urmati cu atentie instructiunile producatorului.
Societatea Romana de Pediatrie sustine inceperea diversificarii alimentatiei in jurul varstei de 6 luni, intrucat sistemul digestiv al bebelusului este acum pregatit sa primeasca si alte alimente in afara de lapte.
Chiar daca la 6 luni, bebelusii incep deja diversificarea si, incet-incet, isi fac loc in meniul lor din ce in ce mai multe alimente solide, laptele (formula sau matern) ramane un aliment de baza in dieta lor, cel putin pana la varsta de 1 an. Acesta va completa mesele solide ale copilului la aproape fiecare masa, in afara de gustari.
Intre 6 si 8 luni, bebelusul va consuma intre 168-224 ml la fiecare masa, fara a se depasi insa o cantitate totala de aproximativ 900 ml pe zi. Intre 8 si 12 luni, volumul portiilor de lapte va scadea in meniul zilnic al bebelusului, intrucat mesele solide vor incepe sa predomine in alimentatia acestuia.
Cu toate acestea, laptele continua sa isi faca loc printre mese si gustari si sa fie o sursa importanta de nutrienti pentru crestere. Bebelusul va consuma in jur de 112-224 ml de lapte, de aproximativ 2-3 ori pe zi. Masa de lapte de seara ramane obligatorie si trebuie sa aiba in jur de 168-225 ml lapte.
Cantitatea necesara de lapte (mesele de lapte) intre 1 si 3 ani
Pe masura ce copilul creste, portia zilnica de lapte scade considerabil, insa nu dispare complet. Laptele ramane un aliment important in meniul lui, in conditiile in care are nevoie de 700 de mg de calciu pe zi, un mineral pe care acest produs il contine din plin.
De data aceasta, aportul de lapte nu va fi calculat doar din consumul propriu-zis al acestui aliment. Iaurturile, branzeturile, untul, smantana si preparatele care le contin vor deveni surse importante de lapte si vor fi luate in calcul la aportul total al unei zile.
Potrivit medicilor pediatri, un copil cu varste intre 1 si 2 ani trebuie sa consume in jur de 500 ml de lapte pe zi. Acesta trebuie impartit in 3-4 portii, de-a lungul intregii zile. Portia zilnica poate varia intre 500 si 700 de ml, dar niciodata peste aceasta limita, intrucat apare riscul obezitatii.
Pana la implinirea varstei de 3 ani, aportul zilnic de lapte scade la 250-350 de ml pe zi. Aceste portii asigura doze suficiente de calciu si vitamina D pentru a acoperi o parte din necesarul nutritional zilnic, care este completat si de alimentele solide pe care le consuma la fiecare masa.
Este important ca parintii sa inteleaga ca, dupa implinirea varstei de de 1 an, laptele nu mai este considerat o masa in sine in alimentatia copilului, ci doar o completare a acesteia, ceea ce inseamna ca are o pondere mai mica in aportul nutritional total al unei zile.
Sfatul specialistului Milupa
Cantitatea necesara de lapte (mesele de lapte) intre 3 si 8 ani
Mesele de lapte incep sa scada in cantitate si frecventa in mesele zilnice ale copilului, pe masura ce avanseaza in varsta. Locul acestora este luat de alte alimente preparate cu aceasta bautura, din care cel mic isi procura doza zilnica necesara de calciu de care are nevoie pentru a creste corespunzator.
La inceputul varstei prescolare, copilul are nevoie de o doza de calciu de aproximativ 700 mg/zi. Pana la varsta de 8 ani, aceasta va creste pana la 1 g/zi (1000 mg). Lactatele (branza, smantana, unt, iaurt etc.) raman principala sursa din care trebuie sa-si procure acest mineral, astfel incat sa-si intareasca oasele, dantura si sa creasca armonios.
Un copil intre 3 si 8 ani are nevoie de 2 portii de lapte pe zi, ceea ce echivaleaza cu 500 ml. Aportul zilnic total al laptelui (indiferent de tipul lui - vaca, capra, soia etc.) trebuie calculat nu doar din consumul propriu-zis al bauturii, ci si din alte preparate care il contin: branza, cascaval, unt, prajituri sau mancaruri pe baza de lapte etc.
Asadar, un meniu zilnic echilibrat al unui copil de varsta prescolara sau scolara ar trebui sa fie variat in produse care contin lapte - un iaurt, un pahar de lapte, unt cu dulceata pe paine, mamaliguta cu branza si smantana etc. - astfel incat sa nu se plictiseasca de niciun preparat cu lapte.
Cantitatea necesara de lapte intre 9 si 18 ani
De la 9 ani in sus, cantitatea zilnica de lapte urca la 3 portii de lapte pe zi, care insumeaza in jur de 750 ml lapte. Doza zilnica ramane constanta pana la 18 ani, ba chiar poate creste pana spre 1 l.
Se observa o crestere a aportului de lapte spre adolescenta, intrucat schimbarile din organism si cresterea accelerata de la aceasta varsta au nevoie de aportul de calciu din acest aliment valoros pentru sanatate.
Cantitatea necesara de lapte de la 19 ani in sus
Intre 19 si 50 de ani, portia de lapte scade pana la 500 ml/zi (2 portii), urmand ca dupa 51 de ani, sa creasca iar la 750 ml/zi (3 portii), in special in cazul femeilor, care sunt predispuse la osteoporoza. Riscul acestei afectiuni este prezent toata viata - si la femei si la barbati -, dar este mai mare in cazul femeilor dupa intrarea la menopauza, cand organismul are nevoie de doze mari de calciu pentru a intari oasele si a combate fracturile si simptomele neplacute asociate acesteia.
Intre 19 si 50 de ani, doza zilnica recomandata de calciu la femei variaza intre 1000 si 1300 mg/zi, la barbati fiind mai mica, limitandu-se la maximum 1000 mg/zi.
Tipuri principale de lapte
Cele mai frecvente tipuri de lapte consumate de copiii peste 3 ani, in afara de laptele matern din timpul alaptarii, sunt:
- lapte formula - care poate fi baut inca de la nastere si care contine o multime de nutrienti esentiali pentru crestere si dezvoltare;
- lapte de vaca integral - sursa grozava de calciu, dar si de magneziu, vitamine (A, D, B12), proteine, fosfor etc.;
- lapte de capra este indicat si pentru copiii cu intoleranta la proteinele din lapte, intrucat are un grad alergenic mai scazut si mai multe grasimi digerabile - este o sursa grozava de calciu, proteine, magneziu, vitamine, dar la bebelusi trebuie alese variante fortifiate, intrucat este sarac intr-o multime de nutrienti de care au nevoie la aceasta varsta;
- lapte de soia - de origine vegetala - dupa varsta de 1 an - si acest tip de lapte este potrivit copiilor cu intoleranta la lactoza.
Intoleranta la lactoza nu este o boala sau afectiune, ci o reactie medicala caracterizata prin incapacitatea organismului de a digera lactoza, un glucid din compozitia multor tipuri de lapte (in special, al celui de vaca). Pe langa laptele de soia, care este considerat sigur in cazul copiilor cu intoleranta la proteinele din lapte de vaca, exista si alte alternative care pot fi luate in calcul in cazul in care micutul tau sau alti membri ai familiei sufera de aceasta reactie alergica:
- lapte fara lactoza - exista pe piata o multime de sortimente de lapte din care proteinele de tipul lactozei au fost scoase din compozitie; este un preparat special dedicat persoanelor alergice sau cu intoleranta la lactoza;
- lapte de orez - este o alternativa ferita de riscul alergiilor, dar ceva mai saraca in substante nutritive esentiale decat celelalte sortimente, avand nevoie sa fie suplinit si de alte surse alimentare bogate in nutrientii care ii lipsesc;
- lapte de migdale - gustos, agreat de copii, mai bogat in antioxidanti decat laptele de vaca, dar sarac in alte substante nutritive (de exemplu, zinc), de care are nevoie organismul copilului pentru crestere si cel al adultilor pentru a functiona corespunzator in fiecare zi.
Beneficii spectaculoase ale laptelui pentru sanatate
Indiferent ca e consumat de nou-nascuti, bebelusi, copii mici sau mari ori de adulti si bunici, laptele are o multime de beneficii pentru sanatate, care se revarsa asupra intregii familii. In primul rand, laptele este o sursa grozava de calciu. In acelasi timp, laptele contine un pachet bogat de nutrienti care ajuta in special la sanatatea osoasa, de aceea, este recomandata incurajarea consumului acestuia la persoanele de toate varstele.
Insa dincolo de acest beneficiu foarte cunoscut pentru sanatate, laptele are si alte proprietati profilactice si terapeutice importante in organism:
- intareste dantura;
- ajuta la sanatatea si stralucirea pielii;
- contribuie la regenerarea si intarirea musculaturii;
- previne cancerul (in special pe cel colorectal);
- reduce stresul oxidativ din organism;
- scade tensiunea arteriala si previne riscul de boli cardiovasculare;
- combate depresia (vitamina D stimuleaza secretia de serotonina in creier, acesta fiind considerat hormonul fericirii sau starii de bine);
- previne formarea de pietre la rinichi;
- energizeaza organismul (datorita proteinelor, dar si altor nutrienti);
- combate obezitatea;
- previne diabetul zaharat de tip 2;
- hidrateaza intens organismul.
Ce pondere are laptele in meniul copilului si al familiei tale? Cum il introduci in dieta? Sub ce forma si in ce retete? Spune-ne sugestiile si sfaturile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!