Recomandari privind administrarea de suc bebelusilor

| | Actualizat: 2016-01-29 12:28:32

Sucul natural de fructe sau legume este o bautura bogata in nutrienti ce este considerata de parinti un adevarat cocktail de vitamine care le va intari micutilor organismul si ii va ajuta sa creasca.

Acest principiu, desi adevarat, nu se aplica in cazul nou-nascutilor cu varsta pana in 6 luni iar din punct de vedere al enzimelor necesare digestiei sucului, il putem considera ca facand parte din categoria alimentelor solide.

Cand putem introduce sucul in alimentatia bebelusilor

Sucul poate fi administrat copiilor odata ce au implinit 5 luni, in cazul in care micutul a fost hranit cu formula de lapte. Daca a fost hranit doar cu lapte matern, sucul mai trebuie sa mai astepte si poate fi introdus in dieta dupa ce a implinit 6 luni.

Bebelusul hranit la san inca de la nastere nu are nevoie in prima jumatate de an de niciun alt aliment sau bautura, nici chiar apa. Laptele matern este un aliment complet ce contine toti nutrientii de care are nevoie un nou nascut si care nu are nevoie de nicio completare.

In schimb, bebelusii hraniti cu formula de lapte inca de la nastere ar putea avea nevoie de un supliment de vitamine mai devreme, asa ca dupa cinci luni ii poti da suc de fructe.

Mai mult decat atat, bebelusii nu doar ca nu au nevoie de suc de fructe mai devreme de 5-6 luni, insa el le poate face chiar rau, iar sistemul digestiv al sau poate avea de suferit. Atat Academia Pediatrica Americana, cat si Consiliul National pentru Sanatate si Cercetare Medicala din Australia le recomanda parintilor sa evite cu desavarsire sa le dea copiilor suc inaintea varstei de 5-6 luni.

Medicii australienii merg chiar mai departe si spun ca el nu este necesar si nu va aduce niciun benefiu in cazul bebelusilor care nu au implinit inca 12 luni. Ba chiar poate provoca mai mult rau decat bine pentru copii, sunt de parere acestia, deoarece poate duce la afectiuni dentare dar si probleme de greutate din cauza zaharului din compozitie (fructoza). Si Ministerul Canadian al Sanatatii spune ca sucul de fructe nu ar trebui administrat copiilor in primul an de viata.

Cum ii facem cunostinta micutului cu sucul

Sucul natural de fructe sau legume trebuie introdus in dieta bebelusului la fel ca orice alt aliment nou. Asta inseamna ca facem introducerea lui in alimentatie in mod treptat, incepand de la cantitati mici si cu multa atentie la reactiile organismului sau. Odata ce micutul incepe sa bea suc, cantitatea de lapte matern sau formula de care va avea nevoie va fi in mod automat mai mica.

Serviciul National Britanic de Sanatate recomanda ca la inceput sucul sa fie folosit doar pentru a da aroma apei si sa se inceapa introducerea sucului in dieta prin diluarea lui cu apa. La o prima incercare ar trebui sa bautura sa contina o parte suc la zece parti de apa.

Se incepe cu o lingurita de suc de fructe pe zi. Sucul nu trebuie sa contina pulpa sau coaja de fruct, ci doar zeama. Administrarea nu se face seara, ci pe parcursul zilei, intre mesele cu lapte deoarece pot aparea reactii alergice asa incat este mai periculos sa ii administram inainte de culcare.

Daca in prima zi totul a decurs bine, poti creste "doza" la 2 lingurite pe zi si tot asa. Asteapta o saptamana pentru ca cel mic sa se acomodeze cu fructul, apoi poti introduce un fruct nou. Odata ce bebelusul s-a familiarizat cu sucul, asta nu inseamna ca el poate fi consumat in cantitati nedefinite. Limita maxima este de intre 90 si 120 de mililitri de suc pe zi.

Riscurile administrarii de suc in exces

Sucul natural de fructe si legume este, intr-adevar, plin de vitamine, insa un bebelus nu are enzimele necesare pentru a digera substantele nutritive din aceasta bautura, astfel ca excesul le poate crea probleme copiilor. Copilul s-ar putea arata foarte incantat de gustul sucului de fructe, insa asta nu inseamna ca trebuie sa-i lasi la indemana o canita cu suc din care sa se serveasca la discretie.

Un risc al administrarii de suc in exces este malnutritia sau anemia. Explicatia rezida in faptul ca micutul nu va resimti foame, insa din punct de vedere nutritiv ii vor lipsi proteinele si carbohiodratii, foarte importanti pentru o dezvoltare sanatoasa si armonioasa.

Zaharul din fructe afecteaza smaltul dintilor si duce la probleme de sanatate orala, mai ales daca sucul este administrat cu biberonul. In plus, in sucul de mere, spre exemplu, concentratia de zahar este mai ridicata decat intr-un mar deoarece fructoza este balansata de proteinele din fruct, in timp ce in suc nu mai exista si proteinele, asadar odata cu sucul ii administram micutului o cantitate destul de mare de zahar.

Un alt risc este cel legat de digestie. In multe cazuri consumul excesiv de suc provoaca diaree, mai ales in cazul copiilor. Durerile abdominale si balonarea au fost si ele asociate cu un consum ridicat de suc la copii.


Ce sucuri de fructe sunt sigure pentru copii

Nu doar ca la inceput trebuie sa facem introducerea sucului intr-un mod treptat, ci si sucul in sine nu trebuie sa contina mai mult de un fruct sau de o leguma pentru a constata o eventuala intoleranta sau alergie.

Daca obisnuiesti sa cumperi sucul direct din supermarket, urmareste cu atentie eticheta pentru a observa toate ingredientele. Nu ii administra bebelusului suc cu adaos de zahar. In acelasi timp, opteaza pentru sucuri pasteurizate, pentru a evita infectii cu bacterii precum E-coli sau Salmonela.

In cazul in care preferi sa pregatesti tu acasa sucul din fructe sau legume, trebuie sa le pregatesti cu foarte multa grija. Incepe prin a spala foarte bine fructele deoarece ele sunt tratate de obicei cu substante contra insectelor. Spala-le in mai multe ape sau opteaza pentru oparirea lor intr-un recipient cu apa clocotita prin introducerea lor pentru scurt timp cu ajutorul unei strecuratori in oala cu apa fierbinte, astfel incat toate bacteriile de pe suprafata fructului sa fie indepartate.


Tu ai introdus sucul in alimentatia bebelusului? Cum a reactionat cel mic? Poveste-ne despre experientele tale din viata de mamica in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre