Trecerea de la alaptare la diversificare

| | Actualizat: 2018-11-13 11:24:54

Este absolut necesar ca bebelusii sa fie alaptati pana la 6 luni, deoarece abia la aceasta varsta sistemul lor digestiv este complet. Dupa 6 luni, copilul poate incepe treptat sa inlocuiasca laptele matern cu alimente noi, cum ar fi sucuri, bucati de fructe sau cereale.

De la varsta de 6 luni este necesar sa-i schimbi micutului tau dieta, nu doar pentru ca pediatrul iti indica acest lucru, ci si pentru ca bebelusul o cere in mod progresiv si pentru ca nevoile sale nutritionale se schimba.

Copilul nu mai poate ramane cu o alimentatie bazata exclusiv pe lapte matern. Daca acest lucru s-ar intampla, s-ar petrece un dezavantaj nutritional. Corpul bebelusului trebuie sa se obisnuiasca treptat cu aceasta schimbare de dieta.

Schimbarea dietei necesita ajutor si rabdare. In primul rand trebuie sa tii sub control posibilele intolerante alimentare. Respectiv sa observi daca vreun aliment duce la diaree, febra, constipatie sau alte boli ale copilului.

Hranirea complementara in primul an de viata

Este absolut contraproductiva sa mentii alaptarea exclusiva dupa ce copilul a implinit un an. Copilul poate avea risc crescut de malnutritie.

Daca bebelusul tau plange pentru ca nu vrea sa manance, poti sa te adresezi medicului pediatru. Acesta iti poate recomanda anumite siropuri sau suplimente alimentare pentru pofta de mancare.

Ritmul de hranire al unui copil de un an trebuie sa respecte nevoile sale nutritionale, activitatea fizica si rapiditatea cu care elimina ceea ce a mancat. Prin urmare, trebuie sa-l hranesti atunci cand ii este foame. In aceasta situatie va accepta si un aliment, pe care in mod normal l-ar respinge.

In principiu, introducerea unui aliment nou se face la 2 - 3 zile, dupa care se stabileste un program dupa care este hranit copilul. De exemplu un biberon cu lapte / san sau cereale cu lapte dimineata, piure de legume cu carne la pranz, dupa-masa o gustare sub forma de fructe, seara biberon cu lapte / san sau o masa usoara, in functie de varsta copilului.

Tabelul introducerii diferitelor alimente in dieta bebelusului

Alimente                                                   Varsta in luni

  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Lapte matern - - - - - - - - - - - -
Lapte formula de inceput - - - - - - - - - - - -
Lapte formula de continuare           - - - - - - -
Iaurt                     - -
Branza proaspata de vaci                     - -
Cereale cu gluten                 - - - -
Carne             - - - - - -
Peste                   - - -
Oua                     - -
Cartofi/ Morcovi             - - - - - -
Legume cu frunze verzi                   - - -
Fructe           - - - - - - -

 

Pentru a face trecerea de la alaptare la produsele alimentare, pe langa recomandarile din tabelul de mai sus, mai este nevoie si de rabdare si de fermitate in mentinerea deciziei de schimbare a dietei. Si nu uita ca pana la urma tu, draga mamica, stii cel mai bine de ce are nevoie puiul tau pentru a creste mare.

Citeste si despre