Oamenii inca se uita ciudat la mine cand vorbesc de hainutele organice de pe www.napati.ro. Nu stiu de ce, dar BIO este disociat de imbracaminte si / sau incaltaminte.
Se mai stie ceva de produsele de ingrijire, iar hrana sanatoasa, BIO, pare sa intre din ce in ce mai mult in peisajul parintilor. Dar de aici pana la imbracamintea organica in Romania mai este drum de strabatut.
Interesant este ca parintii inteleg cumva intrinsec ca organic = ecologic = bio este bine pentru copilul lor, si ajung sa cumpere. Astazi am facut personal o livrare (cu hainute organice, sa ne intelegem), la care mamica m-a intrebat: "...si ce inseamna de fapt bumbac organic?".
Pentru toate mamicile si pentru toti taticii care nu au apucat inca sa citeasca informatiile postate pana acum pe blog sau prin articole/interviuri, hainutele organice:
1. NU fac rau. Spre deosebire de textilele conventionale, textilele BIO:
• NU contin pesticide. Desi bumbacul conventional ocupa doar 3% din suprafata cultivata a lumii, acesta absoarbe in jur de 25% -33% din totalul pesticidelor la nivel mondial. Cancerul este prima cauza a mortalitatii infantile pe motiv de boala si a fost direct relationat cu pesticidele. Multe alte boli au fost atribuite prezentei in sange a urmelor de pesticide si expunerii la astfel de chimicale;
• NU au la baza bumbac modificat genetic pentru a rezista rozatorilor pe camp;
• NU contin PVC (poli-clorura de vinil), substanta ce este utilizata in procesul conventional de vopsire si care s-a dovedit a fi responsabila pentru insuficienta renala, intarzieri de dezvoltare si chiar probleme de auz la copii;
• NU contin inalbitori, finisari chimice sau substante ignifuge precum textilele conventionale. NU contin formaldehida, care provoca iritatii, eruptii cutanate, tuse sau simptome de gripa copiilor care poarta hainute finisate cu aceasta substanta.
2. Protejeaza mediul. Nu avem o bagheta magica pentru a scapa de poluantii acestei planete. Nu numai ca toate substantele chimice utilizate in cadrul procesului de fabricare a imbracamintei conventionale ii afecteaza direct pe copii, ele ii afecteaza si indirect, intrucat impacteaza asupra mediului:
• pesticidele contamineaza panza freatica;
• pasari sunt ucise in procesul de stropire a recoltelor;
• pesti mor din cauza substantelor deversate in rauri etc.
Nemaiincurajand si nemaifolosind produse toxicizate, avem o oarecare speranta de viitor.
3. Sunt asociate cu calitatea:
• Sunt moi precum casmirul si dau voie pielii sa respire, creand o senzatie foarte comfortabila;
• Sunt in general mult mai absorbante decat produsele similare conventionale;
• Sunt mult mai rezistente, fibrele permitand spalarea si purtarea lor la infinit si aratand mereu ca noi;
• Miros frumos, cu adevarat, a camp.
Pentru ca ne iubim copiii mai mult decat ne iubim pe noi insine, cred ca suntem mai deschisi sa intelegem aceste beneficii. De aceea, intelegem ca are importanta ca bebelusii si copiii nostri poarta hainute BIO chiar daca nu le mananca...
Ileana Glodeanu
Napati.ro