4 lucruri pentru bebe pe care le poti cumpara second hand

| | Actualizat: 2012-10-05 12:02:07

Produsele second hand pentru bebelusi sunt o solutie la indemana pentru parintii care vor sa faca economii sau al caror buget nu permite intotdeauna achizitionarea de lucruri noi-noute. Chiar daca sunt usor uzate sau nu mai sunt noi, multe produse de bebelusi pot fi refolosite cu succes, fara a pune in pericol siguranta celor mici. Printre cele mai sigure sunt hainutele, jucariile si, in anumite conditii, chiar si piesele de mobilier sau accesoriile necesare. Iata ce fel de produse este sigur sa cumperi la mana a doua si dupa ce criterii trebuie sa te ghidezi inainte de a le achizitiona!

Hainute

Hainutele sunt printre lucrurile second hand la care apeleaza cei mai multi parinti, in special atunci cand au un buget restrans, dar si cand nu vor sa investeasca foarte mult in haine care foarte curand vor ramane mici de copil.

Sunt si unele dintre cele mai sigure produse la mana a doua pentru copii. Hainutele de bebelus nu sunt niciodata uzate foarte mult deoarece, la aceasta varsta, copilul creste foarte repede, iar multe dintre piesele vestimentare specifice varstei sunt purtate de foarte putine ori si uneori, deloc.

De aceea, exista sansa ca multe hainute pe care le achizitionezi la mana a doua sa fie aproape noi sau chiar nepurtate. In orice caz, este recomandat sa te uiti cu atentie la ele, sa nu fie rupte, sa nu le lipseasca nasturei, capse sau alte accesorii. Si cel mai important, spala-le bine inainte ca bebelusul tau sa le poarte.

Jucarii

La fel ca in cazul hainutelor, exista o multime de jucarii in magazinele cu produse second hand in stare foarte buna, care abia au fost smotocite sau atinse de manutele neastamparate ale unor bebelusi.

Bebelusii primesc, in general, multe jucarii, iar parintii nu se pot abtine nici ei sa cumpere altele noi. De aceea, unii dintre ei ajung ca in final sa le dea spre vanzare, chiar daca sunt aproape noi.

Chiar si asa, este foarte important sa acorzi o mare atentie fiecarui detaliu al jucariei, inainte de a o cumpara.

In primul rand, asigura-te ca este potrivita pentru varsta copilului tau, ca nu este sparta, ciobita, zgariata sau ca nu ii lipseste vreo piesa.

Daca jucariile au si un certificat de garantie sau eticheta producatorului, cu mentiuni despre compozitia si materialele din care sunt facute, cu atat mai bine. Din ele poti afla daca au sau nu materiale toxice in compozitie sau cand au fost realizate, pentru a-ti face o idee de gradul de uzura al produsului.

Mobilier

Mobilierul este printre cele mai costisitoare produse pentru bebelusi. Copilul are nevoie de o multime de piese de mobilier in primii ani de viata. De aceea, multi parinti aleg sa faca economii si sa reduca cheltuielile si ajung sa investeasca in produse second hand. Si nu este un lucru rau, atat timp cat achizitionarea lor respecta cateva reguli esentiale de siguranta si confort.

Pe langa patut, bebelusul mai are nevoie si de masa de schimbat, dulapuri, comode, etajere, balansoar etc. Toate aceste produse pot fi cumparate cu succes de la un magazin la mana a doua, in conditiile in care se prezinta intr-o stare generala buna.

Este recomandat sa cumperi doar produsele second hand care vin insotite de certificatul de garantie si etichete sau acte pe care sunt mentionate anul fabricatiei, accesoriile pe care le au din fabricatie, componenta lor etc. Urmareste sa vezi cat sunt de uzate, daca sunt zgariate, rupte sau daca le lipsesc componente. In functie de anul fabricatiei, iti dai seama si de gradul de uzura si cam de cat de mult a fost folosit sau daca mai poate rezista cativa ani, cat mai ai tu nevoie de el.

Intreaba vanzatorul daca mobilierul pe care urmeaza sa il cumperi a suferit reparatii sau reconditionari care nu sunt trecute in acte. Cu cat a fost refacut sau reparat de mai multe ori, cu atat este mai putin sigur pentru copilul tau.

Iti poti da seama de uzura respectivei piese de mobilier si dupa pretul pe care-l are. Daca este mult mai mic decat in alte magazine, inseamna ca a fost folosit mai intens, a fost reparat sau a suferit modificari.

Accesorii

Accesoriile pentru bebelusi sunt mai numeroase decat piesele de mobilier de care are nevoie copilul. Cand ai un bebe, ai nevoie de carucior, scaun de masina, cadita de imbaiat, marsupiu sau port-bebe, premergator, cosulet pentru transportat si multe alte tipuri de produse pentru confortul si siguranta lui la aceasta varsta.

Toate aceste produse reprezinta un cost suplimentar in bugetul familiei, dar sunt esentiale pentru confortul si siguranta celui mic.

Poti apela la magazine la mana a doua pentru a le achizitiona, dar este important sa fii foarte atenta la orice defect, cat de mic, deoarece de calitatea si rezistenta multora dintre ele depinde siguranta si chiar viata copilului.

De exemplu, scaunul de masina este un accesoriu esential pentru siguranta copilului in timpul transportului cu masina. Daca acesta este extrem de uzat sau nu este suficient de rezistent, astfel incat sa poata proteja bebelusul de eventuale accidente, pui viata copilului in pericol.

Regulile pe care trebuie sa le respecti sunt aproximativ aceleasi ca in cazul mobilierului, doar ca acum rezistenta si durabilitatea produselor trebuie sa fie principalele criterii pentru alegerea lor.

Ia la analizat produsul pe care urmeaza sa il cumperi si asigura-te ca fiecare componenta este la locul ei. Nu cumpara niciodata carucior, scaun de masina sau premergator, daca cel care il vinde nu are certificat de garantie sau acte care sa dovedeasca anul productiei respectivului model, toate accesoriile cu care a fost dotat din productie, materialele din care a fost facut si daca observi ca este foarte uzat sau ca lipsesc anumite piese.

Cumpara intotdeauna lucruri second hand pentru bebelusi din locuri si magazine care iti inspira incredere. De obicei, prietenii sau persoanele apropiate sunt cele mai bune si sigure surse de la care poti achizitiona astfel de lucruri. Exista mai putine sanse sa te pacaleasca si, fiindu-ti prieten, nu va risca sa puna in pericol siguranta copilului tau.

Ai cumparat produse second hand pentru bebelusul tau? Dupa ce criterii te-ai ghidat cand le-ai cumparat? Ce produse la mana a doua nu ai cumpara niciodata pentru bebelus? Impartaseste-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre