Aftele bucale la bebelusi

| | Actualizat: 2011-09-27 15:51:06

Aftele bucale sunt unele dintre cele mai comune afectiuni ale bebelusilor. Acestea se recunosc prin punctele albicioase sesizabile pe gingii, limba sau pe partile laterale ale gurii ori la interiorul buzelor. Nu sunt periculoase si dispar de la sine in cele mai multe cazuri, insa il pot face pe bebelus sa refuze alimentatia si sa devina iritat.

Care sunt cauzele aftelor?

Alina Pop-Began, medic rezident, sustine ca "din pacate, cauza aftelor este incomplet elucidata: ele pot aparea ca simptom in cadrul unor afectiuni generale (Boala Behcet); stresul a fost incriminat ca factor favorizant, alaturi de infectii virale sau cu anumite tipuri de streptococi". Medicul spune ca ele pot aparea si din cauza alergiilor, dar aceasta teorie nu a fost dovedita.

Aftele sunt infectii ale cavitatii bucale cauzate de bacteria Candida albicanis, o prezenta fireasca in gura oricarei persoane. Aceste bacterii sunt inofensive in cea mai mare parte a timpului, dar atunci cand se inmultesc, ele cauzeaza infectii.

Se pare ca si bebelusii care urmeaza tratamente cu antibiotice sunt mai predispusi la dezvoltarea aftelor. Acest tip de medicamente determina reducerea numarului de bacterii sanatoase din organism si il predispune la infectii cauzate de raspandirea bacteriei Candidozei albicanis.

Care sunt simptomele la bebelusi?

Aproape 1 din 7 bebelusi dezvolta afte bucale la un moment dat in viata. Stomatita aftoasa este o afectiune mai frecventa la nou-nascutii sub 10 saptamani.

Principalele semne care dau de gol aceasta problema incomoda sunt petele albicioase si micute care apar in interiorul cavitatii bucale. Acestea pot aparea pe interiorul obrajilor, buzelor, pe limba sau in cerul gurii.

Medicul Alina Pop-Began sustine ca, la inceput, aftele sunt recunoscute sub forma unor macule eritematoase, adica a unor pete rosiatice, iar mai apoi ele se transforma in puncte albe, ulceroase.

Acestea au marimi diferite, iar in functie de acest critieriu se impart in:

    * afte miliare (de dimensiuni foarte mici);
    * afte necrotice ale lui Sutton (foarte mari).

Inflamatia acestor bubite mici poate determina aparitia durerilor. Ele sunt incomode si deranjante pentru micut si il impiedica sa mai manance corect.

Cum se trateaza?

Medicul explica faptul ca aceasta afectiune se remite de la sine: "daca nu se produc infectii supraadaugate, boala se vindeca spontan (si fara tratament) in aproximativ 10 zile, dar ele pot recidiva."

Masurile de tratament, la momentul in care apare infectia, constau in creme si unguente topice cu scopul ameliorarii simptomelor neplacute: "ca tratament se pot aplica local tincturi pe baza de cortizon sau alte medicamente cu actiune antiinflamatorie sau usor anestezica, pentru a calma durerea, fara ca acestea sa influenteze evolutia".
In cazul in care alaptezi copilul, este important sa aplici pe sani unguentele prescrise de medic pentru bebe. Aceasta este o metoda eficienta de a preveni transmiterea infectiei de la unul la celalalt.

Aftele bucale nu pot fi prevenite pentru ca nu se cunosc cauzele exacte care duc la aparitia lor. Totusi, medicul recomanda respectarea regulilor de igiena orala, evitarea stresului si asigurarea unui regim de viata echilibrat care sa nu slabeasca sistemul imunitar si sa predispuna organismul la infectii, printre care si la afte bucale.

Citeste si despre