Constipatia la nou-nascuti

| | Actualizat: 2019-03-14 13:41:19

Este ceva normal ca bebelusul sa fie constipat in primele zile de viata, din cauza tipului de alimentatie care se bazeaza pe lapte matern sau pe formula adaptata nou-nascutilor. Formula produce mai frecvent constipatie, laptele matern avand o consistenta mai lichida.

Primul lucru pe care trebuie sa-l retii este ca numarul scaunelor nou-nascutului este strans legat de cat de activ este.

Bebelusii cei mai activi tind sa aiba scaun de mai multe ori decat cei care sunt mai linistiti sau sedentari. Acest lucru se datoreaza faptului ca miscarea favorizeaza tranzitul intestinal.

Cum stii ca bebelusul este constipat

Uneori este dificil sa-ti dai seama cand micutul tau este constipat, pentru ca nu poate spune ce simte. Primul simptom care te avertizeaza ca nou-nascutul este constipat este starea lui. Devine nelinistit si nervos, isi misca picioarele in mod constant, face grimase de durere si se inroseste la fata.

Acest lucru se intampla din cauza gazelor si durerilor pe care acestea le provoaca. In primele luni de viata, un bebelus trebuie sa aiba scaun dupa fiecare masa, cu aspect galben.

Ce trebuie sa faci cand bebelusul este constipat

Daca banuiesti ca bebelusul este constipat, pentru ca il simti destul de nelinistit, cel mai bine este sa mergi la doctor pentru a-ti spune ce trebuie sa faci pentru a rezolva situatia.

In afara de tratamentul recomandat de pediatru, poti recurge si la alte metode care il vor ajuta pe cel mic, cum ar fi un masaj usor pe burtica, incepand de la buric si continuand cu cercuri spre exterior, in sensul acelor de ceasornic. De asemenea, ii poti face o baie cu apa calda, care il va ajuta sa se relaxeze, in timp ce ii faci masaj. Starea de relaxare ajuta la depozitarea materiilor fecale.

Un alt remediu, care are multe efecte pozitive este sa-l asezi pe spate si sa-i misti picioarele. Acest lucru va accelera tranzitul intestinal si va exercita presiune pe intestin, care va elimina materiile fecale.

Daca doresti sa folosesti supozitoare cu glicerina, este recomandat sa consulti pediatrul.

Retine ca exista unele remedii aplicate la domiciliu (introducerea unui termometru in funduletul bebelusului) care pot provoca boli si leziuni celui mic. De aceea, recomandarile pediatrului sunt intotdeauna benefice pentru cel mic.

 

Citeste si despre