Cum alegi medicul pediatru potrivit

| | Actualizat: 2016-08-01 16:13:17

Ingrijirea medicala este esentiala pentru sanatatea mamicii si a bebelusului sau, astfel ca este recomandat sa-ti alegi un medic pediatru potrivit inca din perioada sarcinii. Selectia specialistului potrivit pentru tine si puiul tau trebuie sa tina cont de sansele dezvoltarii unei relatii armonioase medic-pacient, in afara de competenta profesionala a celui care iti furnizeaza serviciile medicale inainte si dupa nastere.

Perioada optima in care poti incepe cautarile este cuprinsa intre saptamanile 28 si 34 de graviditate, ceea ce inseamna ca ai suficient timp la dispozitie pentru a intocmi portretul dezirabil al medicului pediatru.

Recrutarea

Primul pas in alegerea medicului pediatru potrivit nevoilor tale este recrutarea, mai exact identificarea a cel putin trei nume recomandate de prieteni, cunostinte, rude sau colegi de serviciu. Compania de asigurari de sanatate la care esti inscrisa iti poate furniza de asemenea o baza de date importanta, pe baza careia poti efectua selectia.

Odata ce ai intocmit un top de preferinte, vezi care sunt specialistii care isi desfasoara activitatea cat mai aproape de locuinta ta. Daca optiunile implica vizitarea unui spital, atunci intereseaza-te asupra reputatiei unitatii si a conditiilor pe care institutia le ofera.

Intalnirile fata in fata

Programeaza o vizita prenatala pentru fiecare medic selectat de tine si profita de ocazie pentru a-ti lamuri o parte din curiozitatile legate de nastere si perioada postpartum. In acest fel, iti poti da seama de gradul de instruire si competenta al specialistului, dar si de disponibilitatea sa de a-ti oferi cat mai multe lamuriri.

Anumite intrebari sunt esentiale pentru tine. Cat de mult timp iti poate dedica medicul in cauza la fiecare control? Daca bebelusul tau face febra la miezul noptii, iti va prelua apelul chiar el sau asistenta de serviciu?

Chimia medic-pacient

Unele mamici prefera un medic femeie de varsta apropiata, pe cand altele se simt mai confortabil in prezenta unui specialist in etate si cu multa experienta. Cel mai important este sa observi daca iti ii agreezi personalitatea si modul de abordare, mai exact daca se creeaza o chimie in momentul discutiei.

Disponibilitatea medicului

In afara de vizita fata in fata la cabinet, poti observa si modul de lucru al unitatii medicale. De pilda, daca iti este aproape imposibil sa contactezi telefonic medicul pentru ca linia este mai mereu ocupata, acesta poate fi un inconvenient major.

In sala de asteptare, poti conversa cu alti parinti care au apelat deja la serviciile medicului vizat de tine. Ia in calcul si mediul in care vei astepta sa intri la consultatie impreuna cu micutul tau: exista scaune suficiente, jucarii sau un televizor care sa atraga atentia copiilor?

Incetarea unei colaborari

Chiar daca ti-ai format o impresie buna la inceput, lucrurile pot degenera pe parcurs. Daca medicul tau pediatru iti dezamageste asteptarile si ajungi la concluzia ca nu iti poate oferi ajutorul de care ai nevoie, nu te simti prost sa soliciti un transfer catre alta clinica.

Nici macar nu esti obligata sa oferi explicatii cu privire la decizia de a inceta colaborarea, asa ca nu amana inutil o schimbare benefica atat pentru tine, cat si pentru copilul tau.

Citeste si despre